logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LCD ACER AL1714b - Przetwornica daje 3,26V zamiast 19V, identyfikacja U5 FOR 30 4.1

dariuszm2 04 Cze 2005 08:39 1875 10
REKLAMA
  • #1 1549081
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    LCD ACER AL1714b a ściślej jego zasilacz.
    Ale do rzeczy:
    gość kupił ze Stanów bez kabla zasilającego - chciał przyśpieszyć (szybciej go uruchomić) i podłączył na krótko - niestety fazę do uziemienia.
    Poleciał zasilacz na wtórnym i monitor - monitor uruchomiłem (spalonych było parę rezystorów, bezpieczników i cewek - miał szczęście).
    Niestety mam problem z przetwornicą - daje 3,26V zamiast 19.
    Siedzi tam coś takiego co wygląda jak bc237, opisane na płytce jako U5,
    a na elemencie FOR 30 i pod spodem 4.1.
    Może Ktoś z Kolegów ma jakieś namiary na ten element (np. nota katalogowa).
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 1554431
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Cześć.
    Niestety TL431 też tu siedzi - a napis zobaczyłem pod lupą FOR 30 i pod spodem 4.1. - może być FOR 3G lub FOR 3C -
    Po pierwotnej SG3842.
    Problem jest tego typu, że przetwornica daje małe napięcie - jak odepnę transoptor to przez chwilę jest 19 a nawet 20V - sugerowało by to, że pierwotna strona sprawna.
    Po wtórnej raczej wszystko sprawne - oprócz szukanego FOR...
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 1555507
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    Ja myślałem że ten zasilacz jest wbudowany w tym modelu ale to jest zewnetrzny to ja bym się nie bawił w naprawę tylko taki kupił od notebooka
    DELL ostatnio kupiłem je po 20zł z trochę uszkodzona od zginania powłoką kabla ale w tym wypadku trzeba wymienić tylko wtyczkę na nim.Te zasilacze dają 19,5v oraz prąd do 3,5Amp. Ja je kupiłem bo potrzebne są mi zasilacze
    dające około 22v i myśle że mi się uda to napięcie wyjściowe podnieść w nich.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1555683
    kr
    Poziom 27  
    Ocena: 45
    Witam i wygląda to na tyrystor. W chassis philipsa był stosowany SFOR5D a oznaczenie na nim FOR5D, tak że chyba tylko katalog tyrystorów może wszystko wyjaśnić.Może tu coś namierzysz
    http://www.north.pl/start/
  • REKLAMA
  • #6 1560102
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Cześć.
    Dzięki za odzew.
    Teraz wiem gdzie i co szukać.
    Kupiłem SFOR5D podstawię i zobaczymy.
    Pozdrawiam.
  • #7 1565318
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Cześć.
    I poszło - na SFOR5D - tyrystor thosiba.
    Jeszcze tylko muszę dobrać rezystory - bo mam teraz 25V.
    Jeszcze raz dzięki.
    Pozdrawiam.

ps.

Co do tego czy warto naprawiać - już dla samej wiedzy warto - jest tego coraz więcej na rynku i to się będzie sypało. Następna naprawa pójdzie szybciej, a kupić nowy to nie sztuka.
  • #8 1571787
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Cześć.
    Zasilacz działa - daje 19V z monitorem również.
    Jest tylko mały problem - nie chce się załączyć pod obciążeniem.
    Trzeba odpiąć - poczekać chwilę po włączeniu do gniazdka i można podłączać obciążenie - wtedy jest ok.
    Co można z tym zrobić? - jak Myślicie?
    Pozdrawiam.
  • #9 1577009
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Cześć.
    Ciągnę ten temat - ale - dobrałem rezystory do zasilacza (daje ok 20V) wszystko wydawało się O'K.
    Monitor zaczął się poprawnie zachowywać i ... pochodził ok. 2 h i się wyłączył - przy czym diody świeciły się na zielono (w monitorze i zasilaczu) - wyglądało to jakby przeszedł w stan uśpienia.
    Po odłączeniu od zasilacza postał ok 15 min i po ponownym podłączeniu normalnie się włączył przy czym wyłącza się po ok 4-6 min i tak dalej.
    Jak Myślicie co to może być? - coś się przegrzewa? - ale co?
    Pozdrawiam.
  • #11 1582192
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Cześć.
    Odetchnąłem z ulgą - to nie procek - padł tyrystor SFOR w zasilaczu - zasilacz daje na początku 19,8 a po czasie 14V.
    Czyli znowu dłubanie w zasilaczu.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z zasilaczem monitora LCD Acer AL1714b, który po uszkodzeniu na wtórnym obwodzie przetwornicy zamiast 19V daje tylko 3,26V. Element oznaczony jako U5 z napisem FOR 30 i 4.1, początkowo mylony z tranzystorem BC237 lub układem TL431, okazał się tyrystorem SFOR5D firmy Toshiba. Po wymianie tyrystora zasilacz zaczął dostarczać prawidłowe napięcie około 19-20V, jednak pojawił się problem z uruchamianiem pod obciążeniem oraz z wyłączaniem się monitora po kilku minutach pracy, co sugerowało uszkodzenie tyrystora SFOR. Próby diagnozy wykluczyły uszkodzenie procesora sterującego (np. ALI M6759). Ostatecznie potwierdzono, że przyczyną problemów jest uszkodzony tyrystor SFOR w zasilaczu, co wymaga dalszej naprawy i doboru odpowiednich rezystorów. W dyskusji pojawiła się także sugestia, by zamiast naprawy kupić zasilacz zewnętrzny o parametrach 19,5V i 3,5A, np. z notebooka Dell, co może być alternatywą dla naprawy oryginalnego zasilacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA