Witam
Mam problem z wykonaniem grupowania kolumn w raporcie, który przygotowuje w Reporting Services.
Reporting Services mam mam zainstalowany w Visual Studio Shell 2010.
Raport wygląda jak na załączonym obrazku
Raport grupuje wiersze:
-1 poziom pole: product_group_no
-2 poziom pole: product_no
-3 poziom: product_variant_no_tree
Oraz chcę by grupował po kolumnie: stock_description
Kolumna zawiera nazwę magazynu, w którym znajdują się produkty.
Dla każdego magazynu ma być wykonywana przedstawiona ilość produktów w magazynie (units), produktów zarezerwowanych (units_required) i różnica tymi polami (units_avaliable)
Gdy uruchamiam raport otrzymuję wynik jak na obrazku poniżej:
Za kolumną amount net pojawia się puste trzy kolumny, w których nie ma żadnych wartości a dopiero potem pojawiają się informacje ile produktów jest w różnych magazynach.
Grupowanie dodawałem wpierw samodzielnie, później tak jak na poniższym filmiku jednak efekt jest taki sam.
W zapytaniu w SQL wartości units, units_required i units_avaliable to zwykłe sumy. TSQL ignoruje wartości null.
Ale jeśli dodatkowo w zapytaniu napiszę np:
sum(isnull(units,0))
oraz analigocznie dla pozostałych wartości i w takiej wersji zapytanie umieszcze w Reporting Services to wtedy w tych niechcianych trzech kolumnach pojawiają się 0.
Jak się pozbyć tych kolumn tuż za amount net? Co robię źle?
Pozdrawiam
Mam problem z wykonaniem grupowania kolumn w raporcie, który przygotowuje w Reporting Services.
Reporting Services mam mam zainstalowany w Visual Studio Shell 2010.
Raport wygląda jak na załączonym obrazku
Raport grupuje wiersze:
-1 poziom pole: product_group_no
-2 poziom pole: product_no
-3 poziom: product_variant_no_tree
Oraz chcę by grupował po kolumnie: stock_description
Kolumna zawiera nazwę magazynu, w którym znajdują się produkty.
Dla każdego magazynu ma być wykonywana przedstawiona ilość produktów w magazynie (units), produktów zarezerwowanych (units_required) i różnica tymi polami (units_avaliable)
Gdy uruchamiam raport otrzymuję wynik jak na obrazku poniżej:
Za kolumną amount net pojawia się puste trzy kolumny, w których nie ma żadnych wartości a dopiero potem pojawiają się informacje ile produktów jest w różnych magazynach.
Grupowanie dodawałem wpierw samodzielnie, później tak jak na poniższym filmiku jednak efekt jest taki sam.
W zapytaniu w SQL wartości units, units_required i units_avaliable to zwykłe sumy. TSQL ignoruje wartości null.
Ale jeśli dodatkowo w zapytaniu napiszę np:
sum(isnull(units,0))
oraz analigocznie dla pozostałych wartości i w takiej wersji zapytanie umieszcze w Reporting Services to wtedy w tych niechcianych trzech kolumnach pojawiają się 0.
Jak się pozbyć tych kolumn tuż za amount net? Co robię źle?
Pozdrawiam