andrzej lukaszewicz wrote: Dlatego odrzuciłbym golfa od razu za niska klasę wozu i przereklamowane opinnie, i marne silniki benzynowe z wyjatkiem 1,8T. Osobiście wolałbym 2,0T od renaulta 165/170KM. Równie trwały, a ekonomiczniejszy- silnik nie do zajechania . Zadbana lagune, czy megankę kupisz 10 razy łatwiej niż golfa w rozsądnym stanie.
No jakoś w to nie wierzę to skąd się bierze to że tego typu auta jak te Renault Megane/Laguna sa na najgorszym miejscu jeśli chodzi o statystyki i bezawaryjność i Laguna funkcjonuje jako "król lawet"? Poza tym Laguna 2,0 140 KM ma wartość 6 tys..za tyle to można kupić Golfa III a nie 4..i to nie z takim silnikiem mocnym..tych aut po prostu nikt nie kupuje i stąd kiepski popyt, myśli że to nie jest przypadkowe tylko są ku temu powody.
Ja się obawiam że prędzej sprzeda się zajeżdżonego golfa czwórkę niż ideał Lagunę, chyba że za tyle co Seicento.
Dodam jeszcze swoje parę zdań.
Jestem od jakiegoś czasu posiadaczem Golfa IV 1,8T "GTI"
Jak dla mnie w tym aucie żaden inny silnik benzynowy nie istnieje może poza 2,8 V6 albo 3,2 V6 ale tutaj inna bajka.
Osiągi extra, seryjny motor 150 KM 8,3 do setki, spalanie przy spokojnej jeździ potrafi spaść do 7 l/100 km a z gazem nie ma ŻADNEGO problemu to nie jest 2,0 TSI..
Tym bardziej że ja u siebie instalacji lpg nie mam ale oglądałem Audi A3 1,8T z lpg i Golfa iv innego tez miał lpg.
Ponadto należę do zrzeszenia miłośników i posiadaczy aut grupy VW w swoim mieście i tam połowa ma 1,8T w Passatach różnych, Audi A4 itd..i od razu lpg.
Golf IV ma to do siebie że trzyma cenę, szczególnie z mocnymi silnikami, naprawi to każdy i części od używanych przez zamienniki aż do oryginałów.
Czy ciężko się kupuje 1,8T...i tak i nie..jeśli jakiś młodzieniec uważa że po co płacić za 99 rok np...12 tys zł skoro ktoś sprzedaje na innej aukcji za 8...no to potem się okazuje że wkładu co nie miara..
Jak ktoś ma w dobrym stanie 1,8T w Golfie IV to nie sprzeda za mniej niż 10 ty nawet jak będzie z 98 roku..takie moje zdanie
Ja osobiście sam bym nie sprzedał za mniej niż 11000.
Wrażenia z jazdy fajne i osiągi na prawde niezłe, silnik ciągnie już od 2-2,5 tys a apogeum że tak powiem następuje od 3 w górę.
Teraz dla porównania spalanie i osiągi
1,6 - 7.1 l/100 takie średnie spalanie
2,0 - ok 8 litrów na 100
1,8T - 7,9 l/100
teraz osiągi:
1,6 do setki - ok 11 sek na benzynie
2,0 - 10,5 do setki
1,8T - 8,3 sek
Jak ma być extra tanio to może 1,9 sdi? przyspieszenie do setki ponad 17 sek ale pali na trasie 5l/100 a nawet może ciut mniej?
Wg mnie autor powinien sobie zadać pytanie czy osiągi nie mają kompletnie znaczenia? czy tylko spalanie się liczy i czy będzie jeździł po mieście a może na trasie? Wg mnie spalanie nie powinno być jedynym priorytetem bo z tego co wiem jednym z aut które mali najmniej to nissan pixo 1,0 68 KM na trasie 3,7l/100 No ale w takiej puszcze nie da się podróżować, wozić więcej osób niż siebie itd..
Bo się dojdzie do absurdu może lepiej skuter kupić?
Ale reasumując jeśli ja bym miał wybierać to z benzynowych jedynie 1,8T ewentualnie 2,8 V6 jeśli cenowo i w odpowiednim stanie technicznym będzie odpowiadać.