Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Kemppi Minarc 150 Evo brak regulacji i prądu spawania

04 Wrz 2015 14:20 4851 27
  • Poziom 9  
    Witam.
    Mam na zakładzie spawarki Kemppi Minarc 150 Evo. Dostałem zadanie spróbować je naprawić. Pomiary z service manual zrobiłem- wszystko gra, włączają się, a prądu spawania brak.
    Jedna z nich pokazuje na wyświetlaczu "0" i nie ma możliwości regulacji prądu, podmieniałem płytkę A001 ze spawarki działającej i nic to nie zmieniło. Prądu spawania nie ma.
    W drugiej możliwość regulacji jest natomiast po próbie zajarzenia łuku również pojawia się "0" i nic dalej się nie da zrobić.
    Moduły, diody sprawdzone, nie widać żadnych przepalonych ani przegrzanych elementów, nic się nie grzeje. W jednej nawet wymieniłem przetwornice VIPER27HN bo trafo piszczało- nic to nie zmieniło.
    Gdzie dalej szukać problemu?
  • Poziom 10  
    Witam
    Jestem serwisantem Kemppi i spotkałem się z tym problemem wielokrotnie.
    Powodem jest niedopracowany panel sterowania spawarki, który się często zawiesza i nie działa regulacja prądu spawania.
    Konieczna jest kalibracja panela bez wyjmowania go ze spawarki według specjalnej instrukcji kalibracji przy obciążeniu spawarki na wyjściu spec.rezystorem i wymuszeniu prądu od 100 do 150 A.

    Mirek
  • Poziom 9  
    Dziękuję za podpowiedź, jednak nijak to nie rozwiązało problemu.
    Uruchomiłem maszynę w tryb kalibracji wg instrukcji. Ale nic to nie daje i mimo regulacji potencjometrem spawarka nie daje żadnego prądu podczas ustawiania parametru 1 jak i parametru 2. Nic, zero. podłączam przez opornice.
    Albo nie w tym rzecz albo z instrukcji nie potrafię zrozumieć jak "wymusić" prąd spawania.

    EDIT:
    Tą spawarkę która zajarzała łuk zrobiłem, spawa choć nadal piszczy przetwornica/trafo.
    Ta druga, która nie daje prądu wcale nadal nie działa.
    Zresetowałem ustawienia jak w instrukcji, dalej nic nie chce działać.
    Jak już wspominałem, diody wyjściowe, moduły sprawdzone i są ok. Wszystkie pomiary wg service manuala są w porządku. Nic się nie grzeje, nie ma śladów przepaleń. Płytka A001 podmieniana na sprawną nic nie daje.
    Nie wiem już gdzie szukać problemu.
  • Poziom 26  
    Witam!
    Na początek - czy prostownik wyjściowy jest sprawdzony?
    Czy działa układ PFC?
    I jeszcze jedno pytanie.
    Czy Kolega ,,przeleciał" cała kalibrację?
    Tzn. czy dokonana została nastawa prądu minimum/maksimum; wyświetlacz minimum/maksimum; zdalne sterowanie minimum/maksimum?
    I na jakim obciążeniu?
    Osobiście polecam 15-40mb przewodu 35mm^2 zakończonego wtykami. Generalna zasada jest taka - dłuższy przewód dokładniejsza kalibracja.

    Podłączamy go do wyłączonego urządzenia, wciskamy oba przyciski na panelu, włączamy zasilanie i czekamy aż zacznie pulsować zielony led ,,ON". Puszczamy przyciski.
    Na przewód zakładamy amperomierz cęgowy DC i odczytujemy wskazanie. Przyciskami na panelu regulujemy prąd.
    Jezeli w trybie ,,calibration" spawarka nie daje ustawić prądu początkowego, a amperomierz wskazuje ,,0-0,2A" to uszkodzenie tkwi w układzie przetwornicy dual forward.

    W takim przypadku producent zaleca wymianę całej płyty Z001 na fabrycznie nową.

    Druga spawarka - kalibracja powinna rozwiązać problem ,,zatykania" się urządzenia po przyklejeniu elektrody (próba zajarzenia łuku).
  • Poziom 9  
    SQ5AZP napisał:
    Na początek - czy prostownik wyjściowy jest sprawdzony?
    Czy działa układ PFC?
    Sprawdzone- pisałem o tym;)
    SQ5AZP napisał:
    Czy Kolega ,,przeleciał" cała kalibrację?
    Nie ponieważ spawarka nie daje żadnego prądu.
    SQ5AZP napisał:
    W takim przypadku producent zaleca wymianę całej płyty Z001 na fabrycznie nową.
    Si, to też wiem ale to nie ma żadnego sensu dlatego się nimi zająłem jako że coś tam o elektronice wiem a lepiej spróbować niż od razu wyrzucać. Serwis też chciał wymieniać płytę.
    SQ5AZP napisał:
    A jakim cudem miało coś zmienić? Piszczy zazwyczaj kiepsko sklejony rdzeń.... :D
    Nie jestem specjalistą ale jakiś czas temu w spawarce gysmi wymiana przetwornicy spowodowała że trafo przestało piszczeć. Stąd ten pomysł. Być może to zbieg okoliczności- nie wiem.

    Dziękuję za podpowiedzi, może kiedyś się uda znaleźć w czym rzecz bo być może to jakaś typowa usterka.
  • Poziom 26  
    Typowa typowa...
    Uszkodzony jest moduł IGBT lub scalaki nim sterujące.
    po drodze mamy jeszcze optoizolator z transoptorami do których nie można wygrzebać dokumentacji.
    Ponieważ sterowniki IGBT (po jednym dla każdego tranzystora w układzie) sterowane sa cyfrowo trzeba sprawdzić cała ścieżkę od A001 do wejść układów. jezeli cokolwiek jest tam niewłaściwie - układ idzie spać. Moduły IGBT do tych spawarek są dostępne w cenie 130$ + transport lub po 10 sztuk a' 308 zł za sztukę netto w kraju. Sterowniki IGBT również po około 35 zł netto. jeżeli sygnał cyfrowy dochodzi, IGBT sprawne - można próbować powymieniać.
  • Poziom 10  
    Gdzie w kraju można nabyć sterowniki IGBT ?
  • Poziom 9  
    A jak się resetuje te maszyny ? Ostatnio miałem ja na warsztacie i nie dałem jej rady , zawiozlem do serwisu po 30min była do odbioru a wiem że nawet obudowa nie była zdejmowana ,zabulilem 300zł,
  • Poziom 26  
    Odpowiednia procedura znajduje się w instrukcji serwisowej. Czynność nazywana jest KALIBRACJA.
    Nieźle zdarli, ja biorę standardowo stówe. (Potrzebne do tego jest dodatkowe wyposażenie w postaci sztucznego obciążenia, cęgów Ditza)
  • Poziom 9  
    U mnie w pracy znowu dwie kolejne ostatnio mialy to samo. Jedna po kilku probach dala sie skalibrowac tylko wtedy kiedy maks ustawilem na wyswietlaczu 140A. A jak ustawialem 150 to sie wysypywalo. Nieszczesne te maszyny. Druga pokazuje ciagle 0A i nie da sie wymusic na niej zadnego pradu. Moduly sprawne. Pewnie nie ma sterowania igbtami. Nie mam do nich cierpliwosci.
  • Poziom 26  
    Zgodnie z instrukcją - czynność należy powtarzać kilkakrotnie.

    Jeżeli nie możesz skalibrować - podmień moduł A001 z innej sprawnej i spróbuj.
    W 7 przypadkach na 10 - pomaga.
    Jeżeli nadal będzie 0 prądu - awaria jest w płycie Z001.
    PFC działa? Jeżeli nie będzie 380V na filtrze 3x470µF to przetwornica się nie podniesie.
  • Poziom 9  
    Podmiana plytki A001 na sprawna nic nie daje, PCF dziala. Kalibracji zrobic sie nie da bo nie ma zadnego pradu na wyjsciu. Serwis kemppi zazyczyl sobie 1000zl;) maszyna zostala spisana na straty.
  • Poziom 26  
    Czyli doszli do wniosku, że należy wymienić płytę Z001.

    Moduł IGBT dual forward VS-100MT06WDF - sprawdzić bez wymontowywania.
    Drivery (2 szt.) to1ED020I12-F2. Sprawdzić zasilanie i magistrale optoizolowaną od A001.
    Aplikacje: Link Link
  • Poziom 8  
    Czy w tej spawarce jest jakiś układ podnoszenia napięcia do 380v?
  • Poziom 26  
    Jest układ PFC. Spoczynkowe napięcie stałe na kondensatorach filtru powinno wynosić circa 380-390V.
  • Poziom 13  
    Witam.

    Dołączę się do tematu. Posiadam minarc evo 150 i jej objawy są następujące:
    przy ustawionym prądzie 140A (tylko tyle się da) prąd spawania spada do ok 60-70A. Podmieniłem w niej płytkę A001 (serwis stwierdził że padła). Czy trzeba wykonywać kalibrację układu i czy można ją wykonać nie mając zdalnego "pilota" regulacji prądu. Ewentualnie jak go można zasymulować?
  • Poziom 26  
    Kalibrację należy wykonać po każdej wymianie modułu A001 w minarc evo 150.
    Potrzebna do tego instrukcja, obciążenie zastępcze, amperomierz cęgowy i... trochę cierpliwości.
  • Poziom 13  
    wszystko mam może poza cierpliwością:)
    Czy ten potencjometr do zdalnej regulacji musi być aby zakończyć kalibrację czy można ją zakończyć na poziomie panelu przedniego.

    Jeszcze jedno pytanie.

    Na starej płycie po włączeniu spawarki wyświetlało mi się "b" i potencjometr nie reagował-co to oznacza?
  • Poziom 26  
    Zamiast potencjometru na kablu zdalnego możesz użyć jakikolwiek 10kΩ/0,2W liniowy 5% na krótkich przewodach 0,75-1 mm² przewodach. Skręcone i ocynowane końce takich przewodów wtykamy w odpowiednie złącza gniazda zdalnego sterowania.
    I możemy skalibrować również zdalne sterowanie.
    Nie jest to konieczne jeżeli spawarka z takowym nie pracuje.



    Z takim komunikatem błędu - nie zetknąłem się.
  • Poziom 9  
    To raczej nie komunikat bledu a awaria plytki A001.
  • Specjalista - spawarki
    Nie "b" tylko "6" ;) podejrzewam. A potencjometr nie reaguje, bo spawarka myśli, że spawa.
  • Poziom 13  
    Witam ponownie

    Po przerwie znowu wracam do próby kalibracji i dalej mi nie idzie powiedzcie proszę co robię źle

    1.wchodzę z tryb kalibracji (miga dioda)
    2. świeci się dolna dioda-ustawiam potencjometr na minimum i przyciskami
    ustawiam tak aby wartość wyświetlana na wyświetlaczu była zgodna z miernikiem
    3.świeci mi się środkowa dioda-przekręcam na max. i spawarka wyświetla 125A
    nie mogę zmienić tej wartości. Przechodzę dalej
    4. świeci mi się dolna i środkowa-ustawiam potencjometr na minimum i ponownie
    ustawiam wartość na spawarce którą wyświetla miernik
    5. świeci mi się górna dioda- przyciskiem ustawiam prąd 150A a miernik wskazuje
    tylko 125A i nie drgnie w górę

    do kalibracji używam kabla spawalniczego
  • Poziom 13  
    kabel spawalniczy 25 i długi na 13m-taki miałem stary

    edit:
    35 i długi na 23m
  • Poziom 26  
    Sprawdź napięcie na filtrze głównym pod obciążeniem maksymalnym. Być może PFC nie ma odpowiedniej wydajności prądowej. (niewielkie prawdopodobieństwo), sprawdź czy transformator cały albo.... płyta Z001 do wymiany.
  • Poziom 13  
    A proces kalibracji dobrze przeprowadzam? Czy coś chrzanie
  • Poziom 2  
    Witam, mam problem ze skalibrowaniem spawarki kempi evo 150. Mógłby ktoś napisać krok po kroku jak to wkonać??