Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Cyfrowy Polsat i programy radiowe PR

bd161153 04 Sep 2015 14:34 4443 22
    bd161153
    Level 8  
    W ofercie Cyfrowego Polsatu są tylko dwie stacje Polskiego Radia: PR1 i PR3.
    Wobec tego dwa pytania:

1. Czy to jest zgodne z obowiązującym prawem ?
    2. Czy mogę podłączyć antenę satelitarną bezpośrednio do telewizora (jest wejście SAT) i odtwarzać z HotBirda kanały niekodowane w tym PR2, bo o to mi chodzi.
    KIEROWCA_VW
    Level 35  
    Kto Ci broni na dekoderze Polsatu wyszukać te kanały?
    Jeśli telewizor posiada dekoder SAT to możesz podłączyć antenę SAT...
    bd161153
    Level 8  
    Na dekoderze szukałam, ale on ich nie wykrył. Nie rozumiem dlaczego, bo wykrył HBO i HBO2, których też nie mam w abonamencie (oczywiście nie mogę ich oglądać). Może coś robię źle i dlatego pytam.
    Może muszę dać wyszukiwanie ręczne i ustawić jakieś parametry np. typ polaryzacji
    Parametry są takie:
    Nazwa kanału SID APID PMT PCR
    Polskie Radio Dwójka 4844 116 1044 116
    HotBird 13B, pozycja: 13'E, częstotliwość: 12284.00, polaryzacja: H (pozioma),
  • Helpful post
    KIEROWCA_VW
    Level 35  
    Trzeba ręcznie dodać te kanały a nie bazować na liście operatora, na której ich nie ma.
    bd161153
    Level 8  
    A możesz napisać mniej więcej jak to się robi. Boję się, że coś sknocę.
    KIEROWCA_VW
    Level 35  
    Podaj model dekodera ( od tego trzeba było zacząć), może ktoś opisze procedurę dodania kanału - nie posiadam tej platformy cyfrowej...
    bd161153
    Level 8  
    SaGeMCOM ESI88
    Anonymous
    Anonymous  
    bd161153
    Level 8  
    I owszem jest. Tyle, że po wejściu w zakładkę "Ręczne wyszukiwanie kanałów" schody zaczynają się już przy pierwszej pozycji parametrów czyli przy pozycji "Satelita"
    Mam tam wpisane: Hot Bird 6/8/9 i nie ma żadnej możliwości zmainy, a żeby znaleźć PR2 potrzebuję Hot Bird 13C.
    Tak samo nie mogę zmienić częstotliwości, a też jest inna.
    Dostępne do zmiany są jedynie parametry: Polaryzacja, Standard DVB, Tryb wyszukiwanika i Kanały, ale oczywiście bez zmainy parametrów "Satelita" i "Częstotliwość" zmiana jedynie polaryzacji na poziomą absolutnie nic nie daje (zresztą wtedy siła sygnału spada do 0)
    Anonymous
    Anonymous  
    bd161153
    Level 8  
    Naciskałam strzałkę w prawo, bo to jedyna możliwość (pion i poziom to przesuwanie się po menu; w lewo to powrót na wyższy poziom menu) i nic się nie działo, ale może nie zwróciłam uwagi na kolor. Spróbuję jeszcze raz.

Dodano po 18 [minuty]:

Wprowadziłam. Dałam też polaryzację poziomą i wyszukiwanie. Kręci się już chyba 15 minut i nic.
    Przerwać to czy czekać ?

Dodano po 17 [minuty]:

Skończył, ale kompletnie nic nie znalazł. Zmieniłam częstotliwość na 10892 i polazryzację na poziomą.
    Może jeszcze coś trzeba zmienić.
    Dane dla programów PR są tutaj: http://www.hdtv-sat.eu/tunery_satelitarne,par..._radiowe_fta_z_satelity_hot_bird_13_e,47.html

Dodano po 32 [minuty]:

albo tu (chyba bardziej kompetentne, choć różnic prawie nie ma): http://www2.polskieradio.pl/czestotliwosci/
    Anonymous
    Anonymous  
    bd161153
    Level 8  
    Standard DVB-S , Symbol Rate (u mnieSzybkość wyszukiwania) ustawiona na 27500.
    Nie wiem co to jest FEC.
    U mnie są jeszcze tylko dwie pozycje: "Tryb wyszukiwania" (opcje: Częstotliwość lub Nitscan) i "Kanały" (opcje: Wszystkie lub Niekodowane)
    W każdym razie nigdzie nie ma pozycji, w której dałoby się wpisać (wybrać) 3/4.
    W czasie wyszukiwania nic oprócz komunikatu, że trwa wyszukiwanie i może potwać kilka minut się nie pokazuje.
    Siłę sygnału pokazuje zaraz po zmianie częstotliwości i polaryzacji: jest to 65%
    Pokazuje też jakość sygnału: wysoka

Dodano po 30 [minuty]:

P.S.
    Z opisu technicznego tego dekodera wynika chyba, że FEC ustawia się samodzielnie w zależności od wyboru standardu. W specyfikacji technicznej bowiem jest tak:
    FEC: AUTO (DVB-S, DVB-S2)

A może trzeba Tryb Wyszukiwania ustawić na Nitscan ?
    A najlepiej zapewne kupić porządny dekoder, ale to już "insza inszość" :P
    Anonymous
    Anonymous  
    bd161153
    Level 8  
    Wiem. Te programy mam i kompletnie mnie nie interesują (no czasem Trójka).
    Potrzebna mi DWÓJKA (PR2)
    Anonymous
    Anonymous  
    bd161153
    Level 8  
    Dawno bym gto zrobiła, ale mieszkam na terenie, na którym brak zasięgu Dwójki (ani cyfrowego, ani analogowego nie ma).
    Poza tym nie pojmuję dlaczego nie udaje się doinstalować programów z Hot Birda spoza zestawu Cyfrowego Polsatu. Zawsze to było wykonalne i na pewno nadal jest możliwe, tylko trzeba jakoś humory tego dekodera pokonać.
    Anonymous
    Anonymous  
    bd161153
    Level 8  
    Mam listę stacji radiowych (nutka!), ale niestety PR2 nie ma. Są te, które trochę wyżej wyspecyfikował michal2002. Sprawdzę co u mnie jest na pozycji 252 i spróbuję jeszcze raz przeszukać Hot Birda, bo w czasie poprzedniego straciłam sygnał (w każdym razie nie było go po zakończeniu operacji). Udało się go szybko przywrócić metodą "wtyczka z gniazda", ale nie zawsze to jest skuteczne, a na przywrócenie przez Polsat czeka się raczej długo. Poczekam z tym trochę, bo już wczoraj był płacz, że Gortata i Vuelty nie da się obejrzeć. Dało się oczywiście.
    Anonymous
    Anonymous  
    bd161153
    Level 8  
    Przeglądałam już kilka razy przy konfigurowaniu ulubionych i dzieleniu na podkatalogi, bo przecież wybieranie z całej tej listy to byłby koszmar, więc nie sądzę żebym mogła przeoczyć. Poza tym z polsatowego ICOK mam informację, że PR2 w tym ich pakiecie nie ma. Dlatego, moim zdaniem, muszę doinstalować.
    Anonymous
    Anonymous  
    bd161153
    Level 8  
    W końcu jednak znalazł ten dekoder PR2 co rozwiązało problem.