Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung PS43D450 - Po wymianie modułu YSUS 42DH YM czerwone plamy na obrazie

drabn155 04 Sep 2015 16:20 5421 13
Altium Designer Computer Controls
    drabn155
    Level 10  
    W Plazmie Samsung uszkodził się moduł 42DH YM. Po wymianie obraz jest niepoprawny. Prawie cały obraz ma barwę żółtą. W miejscu wygaszania czarnych "pixeli" zostaje czerwone które znikają po kilku sekundach. Obraz w lewym górnym rogu jest cały czas poprawny. Napięcie VSCAN ustawiłem zgodnie z wartością na naklejce 185V. Dioda Led2001 na main board (42/50DH) cały czas mruga. Obraz przedstawiają zdjęcia poniżej. Proszę o Pomoc.

Samsung PS43D450 - Po wymianie modułu YSUS 42DH YM czerwone plamy na obrazie Samsung PS43D450 - Po wymianie modułu YSUS 42DH YM czerwone plamy na obrazie Samsung PS43D450 - Po wymianie modułu YSUS 42DH YM czerwone plamy na obrazie
  • Altium Designer Computer Controls
  • Altium Designer Computer Controls
    drabn155
    Level 10  
    Czy możliwe jest, że w przypadku uszkodzenia modułu YSUS (LJ41-09479A) uszkodził się także LOGIC MAIN LJ41-09475A ?
    Czy ta dioda mruga podczas prawidłowej pracy tv? Zakupiony moduł ma być sprawny. TV otrzymałem już jako nie działający więc nie wiem jaki obraz występował wcześniej.
    Czy może pomóc coś zaktualizowanie oprogramowania?

Dzięki za zainteresowanie tematem.
    lisek
    Service technician RTV
    Podaj pełny zestaw modułów, matryca ?
    Opis YSUS (LJ41-09479A) czyli LJ41-.... to nazwa "gołej płytki drukowanej" , która po dodaniu elementów przyjmuje dopiero właściwa nazwę BN94-...

Skoro masz panel (? / np. S42AX-YB11 ) znajdz (na tym forum) jak wejść w tryb autonomiczny dla niego i być może wyjaśni się co może jeszcze być uszkodzone.
    Link
    Link
    drabn155
    Level 10  
    Jutro rozkręce TV i sprawdzę nazwy modułów. Jeśli dobrze trafiłem to po wejściu do trybu serwisowego można odczytać informacje widoczne na zdjęciu.
    Czy na podstawie ich można wywnioskować jakieś uszkodzenia?
    W service manual znalazłem informację widoczną na drugim zdjęciu. Czy można się tym sugerować?
    drabn155
    Level 10  
    Zauważyłem, że jeśli tv odstoi kilka godzin wyłączony zaraz po włączeniu obraz jest prawidłowy, czerwono żółte tło pojawia się dopiero po kilku sekundach.
    zbyszekskibinski
    Level 33  
    Witaj,

Może byś sprawdził ten Y sus, choć pod kątem zimnych lutów na tranzystorach co jest nagminną usterką w tych płytach? Może jakiś mosfet jest uszkodzony? Tablica diagnostyczna w trybie serwisowym przecież nie wskaże ci, że masz usterkę na y czy x susie?

Dodano po 1 [minuty]:

drabn155 wrote:
    Zauważyłem, że jeśli tv odstoi kilka godzin wyłączony zaraz po włączeniu obraz jest prawidłowy, czerwono żółte tło pojawia się dopiero po kilku sekundach.

W takich wypadkach ładnie widać różnicę oscylogramów w momencie pojawienia się usterki.
    Jak niec nie sprawdzisz, to oddaj ten Y sus i kup sobie nowy :D
    drabn155
    Level 10  
    Jest poprawa. Sprawdziłem Y-SUS i nie znalazłem żadnych zimnych lutów ani uszkodzonych tranzystorów. Napięcie VSCAN na naklejce matrycy wynosi 185V. Podnosząc to napięcie do 197V znacznie zmniejszają się defekty na obrazie. Podczas oglądania filmu są już prawie nie zauważalne. W menu jeszcze dość widoczne.
    O czym może to świadczyć ? uszkodzona matryca?
    Czy napięcie tej wartości może uszkodzić matrycę?
    Do jakiej wartości bezpiecznej można podnosić to napięcie.
  • Helpful post
    zbyszekskibinski
    Level 33  
    Witam, a nie jest to napięcie -185V czasem? Napięcie to decyduje o wielkości impulsu ujemnego służącego do kasowania treści 'klatek obrazu' z PDP. Można tak zostawić ale zwiększy się zużycie matrycy, sprawdź lepiej czy podniesienie nap. Vs o kilka woltów nie daje podobnych efektów, a 'ramp ujemny' zostaw na ok -190V.

pozdrawiam
    ssss
    Level 37  
    Witam .
    Na tym module tez masz bodajrze trzy p-erki do ustawiania obrazu moze ktos wczesniej pokrecil.
  • Helpful post
    lukasz503k2
    Level 12  
    Nieraz w tym modelu a także w PS43D490 miałem taką usterkę. spowodowana byla ona nie prawidłowym działaniem bloku Y-sus. Aby zmniejszyć dropy na obrazie można było zmniejszyć napięcie Vs i zwiekszyc VSCAN (tak jak zrobiles) lecz w moim przypadku nie dawalo to na tyle satysfakcjonującego efektu. Mimo ze moduł był zakupiony jako sprawny oczywiście może się zdarzyć ze jest on uszkodzony, Gdzie dostałeś tan moduł??
    drabn155
    Level 10  
    Zakupiłem na olx. A czy to uszkodzenie modułu Y-SUS jest poważne? lepiej zakupić nowy?
  • Helpful post
    lukasz503k2
    Level 12  
    Jeśli moduł nie był drogi pokusiłbym się o naprawę oryginalnego y-susa na bazie tego modułu. Zapewne zwarte są w nim tranzystory SMD i jeden pod radiatorem. Skutecznie udaje się odpalić taki moduł po wymianie zwartych elementów i wyeliminowaniu wszystkich zimnych lutów z płyty.
    drabn155
    Level 10  
    Z starego uszkodzonego YSUS i nowego zakupionego (jak sie okazało również uszkodzonego) poskładałem jeden sprawny. Obraz jest super. Dziekuje za podpowiedz.