Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Warjujący wyłącznik ciśnieniow - Hydrofor domowy

05 Wrz 2015 00:44 3945 41
  • Poziom 13  
    Witam, otóż mam problem tz, wyłącznik ciśnieniowy taki za 30zł włącza pompę na ok 2,5 bara. Po dochodzeniu do ok 6 barów następuje wyłączenie pompy przez wyłącznik ciśnieniowy LECZ następuje tu takie zjawisko ze ciśnie uderza w zawór zwrotny następuje taki objaw ze pompa się włącza i wyłącza i tek z 3, 4 razy. Jest to nowa instalacja, wszystko nowe, wyłącznik podmieniłem na drugi i też to samo. Rozmieszczenie jest takie bo po prostu pasowało ale podejrzewam ze wyłącznik ciśnieniowy powinien być zaraz na wejściu do zbiornika, lub potrzebny jest jeszcze gdzieś zawór zwrotny. Lub może zastosować wyłącznik czasowy itd? Co wy na to, jakie są wasze sugestie podejrzenia?

    Warjujący wyłącznik ciśnieniow - Hydrofor domowy
  • Poziom 15  
    Według zamieszczonego schematu wyłącznik zainstalowany jest na rurze, a powinien być na zbiorniku.
  • Poziom 13  
    Na zbiorniku nie ma miejsca by go zainstalować. Może być jedynie na rurze zaraz na wyjściu ze zbiornika. Ze zbiornik wychodzi wychodzi rura na instalacje no i wchodzi ze studni.
  • Poziom 18  
    Co to za zbiornik przeponowy?
    Czy średnice rur dobrze dobrane do wydajności pompy?
  • Poziom 13  
    Najlepiej jak wkleje linka do prawie takiego samego zestawu poza wyjściem pieciodrożnym i pompą bo moja jest mocniejsza.
    http://allegro.pl/zestaw-pompa-3-5-sc3-19-87mm-hydrofor-150l-3-5sc-i5638917086.html


    Moderowany przez Akrzy74:

    Ignorowanie komunikatu: "Próbujesz wstawić link do aukcji, która po pewnym czasie wygaśnie, a przez to temat stanie się bezużyteczny dla innych." ma swoje konsekwencje- zamykam temat!

  • Poziom 14  
    Sprawdziłeś ciśnienie w zbiorniku przeponowym, podejrzewam że jest za niskie.
  • Poziom 20  
    Witam, u mnie jest podobna instalacja (wyłącznik ciśnieniowy jest w studni a zbiornik 30 metrów dalej) miałem tak samo zarówno przy włączaniu jak i wyłączaniu spowodowanie jest to przez skoki ciśnienia podczas włączania i wyłączania się pompy, pomogło zastosowanie najmniejszego dławika jaki mieli w sklepie na wejściu do wyłącznika ciśnieniowego.

    Ja zastosowałem dławik 1mm przeznaczony do hydrauliki siłowej, działa 15 lat
  • Poziom 13  
    Dławik? To jest redukcja np nypla łączoncego wyłącznik ciśnieniowy z instalacją do średnicy wewnętrznej do ok 1 mm?
  • Pomocny post
    Poziom 20  
    Tak, ja wspawałem sobie taki dławik hydrauliczny do mufy w instalacji, ponieważ był problem z gwintami metryczny/ calowy.

    Dławik to miejscowe przewężenie rury do małej średnicy, i z powrotem jej zwiększenie
    zastosowałem taki który był od razu nyplem.

    poszukaj może czegoś takiego Link
  • Poziom 13  
    Ok jak zakupie i sprawdzę dam znać, narazie dziękuję.
  • Poziom 13  
    No i lipa. Co prawda redukcji nie dostałem ale pan w sklepie powiedział bym miedzy nypel a wyłącznik ciśnieniowy dał blaszke z nawierconym milimetrowym otwoerm. No i jest bez zmian. Nie mam pojecia co może być nie tak. Zastanawiam się nad wyłącznikem czasowym ale nie wiem jak rozwiązać załanczanie. A odnośnie ciśnienia to zbiornik pusty napompowane 2 bary, powinno być 1.5 ale wtedy jeszcze bardziej mam słabe ciśnienie w instalacji a w łazience na 2 piętrze woda prawie nieleci jak ma się włączyć pompa na ok 2.5 bara
  • Poziom 42  
    A czy pomiędzy zbiornikiem, a wyłącznikiem ciśnieniowym masz coś zainstalowane?
    Sja08 napisał:
    wyłącznik ciśnieniowy taki za 30zł włącza pompę na ok 2,5 bara. Po dochodzeniu do ok 6 barów następuje wyłączenie pompy
    Po co Ci tak wysokie ciśnienie w instalacji? Jaki osprzęt to wytrzyma?Jakimi rurami (średnica) masz zrobioną instalację ?
  • Poziom 13  
    Najlepiej będzie to widać na zdjęciu.
    Warjujący wyłącznik ciśnieniow - Hydrofor domowy
    Warjujący wyłącznik ciśnieniow - Hydrofor domowy
    Tak jak pisałem w studni jest pompa, potem długi odcinek do domu, następnie zawór zwrotny na zdjęciu potem trójnik i wyłącznik ciśnieniowy. Z trójnika bezpośrednio idzie goła rura 1" do zbiornika. z tamtad idzie 3/4 a następnie 1/2 w pionach do kranów.
    Przeprasza za pomyłkę, wyłącznik wyłącza się na ok 5 barów. Mam też wodę z hydrantu i tu na tej samej instalacji ciśnienie u góry w kranie jest ok, ok 5barów. No ale ciśnienie przeżyje lecz nie wiem czy pompa jak ten wyłącznik tak szaleje.
  • Poziom 14  
    Masz w zbiorniku ciśnieniowym 2 bary a dobijasz pompą ciśnienie 5 barów więc poduszkę powietrzną w zbiorniku masz bardzo małą. Spróbuj zmniejszyć nastawę na włączniku ciśnieniowym np do 2,5- 3 bary i sprawdź jak działa.
  • Poziom 13  
    Jeżeli ustawie ciśnienie wyłanczania na 3 bary to bede miał słabe cisnienie na drugim pietrze i wody bedzie ok 20 litrow, teraz przy 5 barach mam ok70 litrow
  • Poziom 13  
    4 metry rury 3/4 a potem trujnik i ok 6 metrow 1/2 z tego 5 w pionie. Ale to nie jest problem bo kiedyś to leciało ok. Co zrobić by ten wyłącznik tak nie warjował.
  • Poziom 14  
    Sja08 napisał:
    Ale to nie jest problem bo kiedyś to leciało ok. Co zrobić by ten wyłącznik tak nie warjował.


    A co zostało zmienione że teraz jest problem.
  • Poziom 13  
    Kiedyś był hydrofor 300l i pompa z grudziadza chyba SK czy jakoś tak, niebieska dwu stopniowa która zaciągała wode ze studni ale po 25 latach przestała ciągnąć wode, lustro obniżyło się o metr i zbiornik był dość skorodowany. Kupiłem wiec pompę zanużoną w studni i nowy zbiornik. Ok ale jeśli można zostawmy problem ciśnienia i pomóżcie mi z problemem wyłącznika.
  • Poziom 42  
    Sja08 napisał:
    ale jeśli można zostawmy problem ciśnienia i pomóżcie mi z problemem wyłącznika.
    Ale ciśnienie też ma znaczenie. tylko że przy ciśnieniu 2,5 bara w zbiorniku piętro- wyżej można spodziewać się spadku np 0,1-0,2 bara, a nie jak piszesz
    Sja08 napisał:
    w łazience na 2 piętrze woda prawie nieleci jak ma się włączyć pompa na ok 2.5 bara
    Chyba rury musisz mieć zarośnięte.A ten nowy zbiornik założyłeś kila dni temu?, bo próbuję znaleźć przyczynę takiego działania wyłącznika ciśnieniowego. Od kiedy są te objawy?
  • Poziom 31  
    A może wydajność pompy jest tylko ,,papierowa"? I następuje zjawisko kawitacji? Mam pompę grundfosa 1,5kW i zbiornik 20L , pompa ciągnie z 57 m (taka studnia) i tylko przy starcie ciśnienie trochę ,,siada".
  • Poziom 42  
    mychaj napisał:
    pompa ciągnie z 57 m
    Raczej "pcha".
    mychaj napisał:
    A może wydajność pompy jest tylko ,,papierowa"? I następuje zjawisko kawitacji?
    To zjawisko dotyczy pomp ssących, ale raczej nie głębinowych.
  • Poziom 13  
    Pompa niby jest dobra bo kiedyś spróbowłem napompować 8 barów i dała rade bez problemu. Pompe i zbiornik mam już rok tylko ze problem jest taki ze ja w domu jestem jak w hotelu, teraz ma urlop i postanowiłem sie za to wziąść. Domownicy mówią ze nieraz tam powarjue ten wyłącznik ale sie zawsze wyłaczy za któryms razem.
    Tak sie zastanawiam czy nie wstawić za wyłącznikem jeszcze jednego zaworu zwrotnego lub kupić inny wyłącznik.
  • Poziom 42  
    Sja08 napisał:
    Tak sie zastanawiam czy nie wstawić za wyłącznikem jeszcze jednego zaworu zwrotnego
    Zawór zwrotny może być tylko między pompą,a wyłącznikiem, oczywiście wyłącznik na trójniku. Absolutnie nie można zakładać zaworu zwrotnego na trasie między wyłącznikiem, a zbiornikiem. Swoją drogą może warto by sprawdzić, czy obecny zawór zwrotny zawsze zamyka po wyłączeniu pompy.
    Sja08 napisał:
    Tak sie zastanawiam czy ... kupić inny wyłącznik.
    Niewłaściwe działanie tych wyłączników, zdarza się bardzo rzadko. Jeśli już są spowodowane pęknięciem membrany, lub odłączeniem się sprężynki przy dźwigni u góry, co zdarza się po latach pracy.
  • Poziom 14  
    Zwiększ ciśnienie w zbiorniku do 4 barów i sprawdź czy problem dalej występuje.
  • Poziom 13  
    No i lipa. Też to robi. Wracam na orginalne ustawienia i chyba zamówie dugi taki wyłacznik
  • Poziom 18  
    Sja08 napisał:
    miedzy nypel a wyłącznik ciśnieniowy dał blaszke z nawierconym milimetrowym otwoerm. No i jest bez zmian.

    W tym przypadku przyczepiłbym się tylko do tego czy ta blaszka została zainstalowana szczelnie, w sensie, że woda dostaje się tylko przez wywiercony otwór. Bo jeśli objawy nie ustąpiły możliwe, że przedostaje się bokiem. Teoretycznie częstotliwość włączeń i wyłączeń powinna zmaleć nawet przy nieszczelnym zamontowaniu blaszki.
  • Poziom 13  
    No raczej szczelne bo była to aluminiowa blaszka miękka i widziałem z drugej strony jak nypel ja odkształca. Sprawdziłem też wyłącznik czy czasem nie jest na 4 atmosfery, jest na 8 atmofer. Kupie drugi i dam znać no chyba że macie jeszcze inne pomysły.
  • Poziom 11  
    Witam, ja hydraulikiem nie jestem, ale widzę że chyba wszyscy szukają nie tam gdzie trzeba. Przecież na zdjęciu widać że to nie jest żaden hydrofor tylko zbiornik przeponowy z gumową membraną i nikt nawet nie pyta jakie masz ciśnienie powietrza nad membraną! a wydaje mi się że w fabrycznie nowym nabijają 4 bary. Jeśli Twoja pompa pompuje do 5 czy 6 bar, to oznacza że zbiornik jest całkiem zalany wodą i nie ma żadnej poduszki powietrza. Jeśli się nie mylę, to po odkręceniu kranu ciśnienie bardzo szybko spada i następuje załączenie pompy. Wydaje mi się że wyłącznik jest sprawny, a przyczyną takich skoków ciśnienia wody jest zbyt niskie ciśnienie powietrza nad membraną. Rozwiązaniem jest albo podniesienie ciśnienia powietrza, albo obniżenie nastawy presostatu "wyłącznika". Jeśli się mylę, to chętnie wysłucham profesjonalnej oceny.
  • Poziom 42  
    Sja08 napisał:
    A odnośnie ciśnienia to zbiornik pusty napompowane 2 bary, powinno być 1.5 ale wtedy jeszcze bardziej mam słabe ciśnienie w instalacji a w łazience na 2 piętrze woda prawie nieleci jak ma się włączyć pompa na ok 2.5 bara
    Tak wyczytałem , wiec muszę to przyjąć do wiadomości.
    Sja08 napisał:
    włącza pompę na ok 2,5 bara. Po dochodzeniu do ok 6 barów następuje wyłączenie pompy
    a utrzymywanie tak wysokiego ciśnienia w budynku 1-no ? piętrowym, uważam za bezsensowne.