Witam
Na stół trafił TV SAMSUNG LE40M87BD z objawami:
->Brak obrazu
->cykanie przekaźnika na płytce zasilacza.
TV bez śladów wcześniejszych napraw i ingerencji cieczy/zwierząt.
Oczywiście podejrzewam zasilacz i od niego zacznę naprawę. Historii jego nie znam.
Na płycie zasilacza nie widzę spuchniętych kondensatoorów, więc chyba muszę wymienić wszystkie. Poza tym słychać cichy pisk, w momencie cyknięcia pisk znika, przy drugim cyknięciu pisk narasta do kolejnego cyknięcia i tak w kółko.
Mam nadzieję, że dobrą drogę obrałem. Jeżeli nie proszę o poprawienie.
Mam trochę pojęcia o elektronice więc proszę o darowanie sobie odpowiedzi typu "oddaj do serwisu"
Dziękuję z góry za odpowiedzi.
Pozdrawiam.
Dodano po 1 [minuty]:
Dodano po 2 [godziny]:
W zasilaczu zostały wymienione wszystkie elektrolity na nowe i prawie wszsytkie ceramiczne (te koło radiatorów. Nie wymieniłem tylko elektrolita 220uF/450V bo takowego nie mam a nie wiem, czy mogę dać o innej pojemności (większej) Niestety TV nadal martwy.
Przkekaźnik jak cykał tak cyka, jednak teraz nie słychać pisku między cyknięciami.
Tak więc gdzie dalej szukać usterki?
Na stół trafił TV SAMSUNG LE40M87BD z objawami:
->Brak obrazu
->cykanie przekaźnika na płytce zasilacza.
TV bez śladów wcześniejszych napraw i ingerencji cieczy/zwierząt.
Oczywiście podejrzewam zasilacz i od niego zacznę naprawę. Historii jego nie znam.
Na płycie zasilacza nie widzę spuchniętych kondensatoorów, więc chyba muszę wymienić wszystkie. Poza tym słychać cichy pisk, w momencie cyknięcia pisk znika, przy drugim cyknięciu pisk narasta do kolejnego cyknięcia i tak w kółko.
Mam nadzieję, że dobrą drogę obrałem. Jeżeli nie proszę o poprawienie.
Mam trochę pojęcia o elektronice więc proszę o darowanie sobie odpowiedzi typu "oddaj do serwisu"
Dziękuję z góry za odpowiedzi.
Pozdrawiam.
Dodano po 1 [minuty]:

Dodano po 2 [godziny]:
W zasilaczu zostały wymienione wszystkie elektrolity na nowe i prawie wszsytkie ceramiczne (te koło radiatorów. Nie wymieniłem tylko elektrolita 220uF/450V bo takowego nie mam a nie wiem, czy mogę dać o innej pojemności (większej) Niestety TV nadal martwy.
Przkekaźnik jak cykał tak cyka, jednak teraz nie słychać pisku między cyknięciami.
Tak więc gdzie dalej szukać usterki?