Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Asus X53BY - Kompletne zawieszenie systemu Windows 10.

gracjantorhan20 06 Wrz 2015 16:59 1698 22
  • #1 06 Wrz 2015 16:59
    gracjantorhan20
    Poziom 12  

    Witam, zgłaszam się do was z kolejnym problemem mojego komputera i teraz postaram się go krótko opisać.
    Otóż, mam zaktualizowany system Windows 10, do dziś to wszystko działało szybko i bezawaryjnie, do dziś, czyli do kompletnego zawieszenia systemu.
    System zawiesił się tak mocno, że nic nie dało się zrobić i musiałem w swoim laptopie wcisnąć przez 5 sekund przycisk power.
    Po próbie uruchomienia system uruchamia się nienaturalnie, tzn. jest najpierw plansza Asus i AMD, potem przechodzi w czarne okno z niebieskim logiem Windowsa 10, potem długo czarny ekran bez niczego, następnie dźwięk Windowsa 7 i potem okno logowania.
    Zawsze to wyglądało inaczej, czyli plansza Asus AMD, potem czarne okno z niebieskim logiem Windowsa 10 i okno logowania.
    Jak już wpiszę hasło i login, to też dłużej trzeba czekać, niż zwykle.
    Po uruchomieniu system zawieszony kompletnie, nie da się wejść nawet w Menu Start, kursor myszy również co jakiś czas się zawiesza.
    Nie idzie skorzystać z niczego, tym samym zamknąć systemu.
    Proszę o pomoc, może to problem z dyskiem czy coś.
    Teraz system działa już w miarę ok, więc na razie mogę wykonać jakieś tam potrzebne operacje (chodź system dalej niestabilnie działa).

    Moja specyfikacja:
    Laptop Asus X53BY
    Procesor: AMD E-350 1.60 GHz,
    Karta Graficzna Radeon 6310 Graphics,
    Pamięć RAM: 4 GB (dostępne 3,60 GB),
    System: Windows 10 Home, dawniej Windows 7 Home Premium,

    Pozdrawiam Gracjan.

    0 22
  • #2 06 Wrz 2015 17:09
    elktr_infrm
    Poziom 21  

    Z kompem na wcześniejszym systemie nic się nie działo?

    Ja odradzam instalowanie Win10, Microsoft dając za darmo Win10 robi sobie beta testy za friko, z takim problemem jak twój spotykam się n-ty raz.

    Ja radzę wrócić do poprzedniego systemu (nie poprzez downgrade) ale przez czystą instalkę.

    0
  • #3 06 Wrz 2015 17:18
    swiercm
    Moderator na urlopie...

    gracjantorhan20 napisał:
    Laptop Asus X53By

    Zamieść zrzut z pomiarów temperatur.
    Może być np. HWmonitor.
    http://www.cpuid.com/softwares/hwmonitor.html
    Spróbuj go wstępnie obciążyć jakąkolwiek aplikacją/grą.

    HDD wydaje się być ok.

    0
  • #4 06 Wrz 2015 17:27
    gracjantorhan20
    Poziom 12  

    @elektr_infrm: kiedyś na Windowsie 7 miałem podobny problem ale ustąpił. Tylko jak wrócić do 7?
    @swiercm: z tym obciążaniem komputera może być problem, ale spróbuję, bo najbardziej uciążliwe jest zawieszanie się kursora. :/

    0
  • #5 06 Wrz 2015 17:27
    Adam-T
    Poziom 38  

    Parametr BF bardzo wysoki czyli dużo błędów spowodowanych wstrząsem dysku podczas pracy.

    0
  • #6 06 Wrz 2015 17:32
    elktr_infrm
    Poziom 21  

    Jeżeli Win10 jako tako pracuje to przenieś ważne dane na inną partycję / dysk.
    Następnie format partycji z Windozą i instalka Win7/8 z nośnika.

    Dodano po 54 [sekundy]:

    Do tego jeszcze zrobiłbym skanowanie dysku pod kątem bad sektorów.

    0
  • #7 06 Wrz 2015 17:33
    swiercm
    Moderator na urlopie...

    Adam-T napisał:
    Parametr BF bardzo wysoki czyli dużo błędów spowodowanych wstrząsem dysku podczas pracy.

    Tak, masz rację, ale na tą chwilę nie miało to wpływu na pracę HDD - przynajmniej nie w sferze SMART.
    Wypadałoby przy okazji wykonać dalsze testy w, np. MHDD i wtedy okazałoby się, czy HDD mimo wstrząsów jest 100% sprawny.
    gracjantorhan20 napisał:
    @swiercm: z tym obciążaniem komputera może być problem, ale spróbuję bo najbardziej uciążliwe jest zawieszanie się kursora :/

    Zatem zamieść po prostu zrzut z HWmonitor'a.

    0
  • #8 06 Wrz 2015 17:46
    Adam-T
    Poziom 38  

    swiercm napisał:
    Tak, masz rację....

    Bardziej chodziło mi zwrócenie uwagi Autorowi tematu, żeby "delikatniej" traktował komputer ;) . A co do testów MHDD to jak najbardziej jestem za.

    0
  • #9 06 Wrz 2015 17:46
    gracjantorhan20
    Poziom 12  

    Udało mi się zagrać przez 15 min w grę, więc przedstawiam wyniki.

    Dodano:

    A może warto by było wymienić dysk skoro parametr BF wam się nie podoba, to może lepiej kupić nowy? Czyli co jeszcze sprawdzić i zrobić, bo te przywieszki są miażdżąco denerwujące. :/

    Moderowany przez swiercm:

    Posty scaliłem. Proszę, byś w przypadku aktualizacji informacji używał opcji "Zmień".

    0
  • #10 06 Wrz 2015 18:29
    swiercm
    Moderator na urlopie...

    gracjantorhan20 napisał:
    A może warto by było wymienić dysk? Skoro parametr BF wam się nie podoba, to może lepiej kupić nowy? Czyli co jeszcze sprawdzić i zrobić, bo te przywieszki są miażdżąco denerwujące. :/

    Wg mnie HDD nie jest tego przyczyną, a i temperatura podzespołów nie jest bardzo wysoka.

    Wykonaj skanowanie i usuń to, co zostało wykryte (dotyczy pkt 1-3):
    1. MBAM: https://www.malwarebytes.org/
    2. ADWCleaner: http://www.bleepingcomputer.com/download/adwcleaner/dl/125/
    3. CCLeaner (opcja czyszczenia plików tymczasowych i opcja naprawy rejestru): http://www.filehippo.com/pl/download_ccleaner/download/78325cb97c23cd95a395335c7a6bc5bd/

    4. Pobierz FRST http://www.bleepingcomputer.com/download/farbar-recovery-scan-tool/
    Uruchom skanowanie i wygenerowane logi (frst.txt i addition.txt) zamieść jako załączniki.

    0
  • #11 06 Wrz 2015 20:10
    gracjantorhan20
    Poziom 12  

    Ok, skanowanie porobione, skanowanie mbam znalazło niby i usunęło 14 plików, czyszczenie rejestru robione 3 razy i za 1 razem usunąłem 146 błędów, a teraz cały czas pokazują się tylko te:

    Teraz sprawdzałem system się uruchamia dalej nie tak jak kiedyś, ale póki co to nie ma tego zawieszenia po uruchomieniu.
    i jeszcze mi się teraz przypomniało, że kiedy system pierwszy raz mi się zawiesił, to potem kiedy go próbowałem włączyć to instalowało jakieś aktualizacje może to nic nie znaczy, ale wolę napisać :D

    0
  • #12 07 Wrz 2015 16:50
    Kolobos
    Spec od komputerów

    W logach nie widac nic ciekawego.

    Odinstaluj: Adobe Reader 9.3 - Polish, zainstaluj http://ninite.com/foxit/
    odinstaluj tez na razie Kasperskiego.

    Obok frst.exe utworz plik fixlist.txt z zawartoscia:
    Task: {2795A3A0-6D0B-46D2-A9F8-114E0FB69731} - \Microsoft\Windows\Setup\gwx\refreshgwxcontent -> Brak pliku <==== UWAGA
    Task: {31E7E587-ECD1-462F-ABD7-8791556E817B} - \Microsoft\Windows\Setup\GWXTriggers\Logon-5d -> Brak pliku <==== UWAGA
    Task: {421A3F12-5C03-468C-B683-45EC9C7B3784} - \Microsoft\Windows\Setup\GWXTriggers\MachineUnlock-5d -> Brak pliku <==== UWAGA
    Task: {57FCA1F3-A688-4740-A651-E1384711A2EF} - \Microsoft\Windows\Setup\GWXTriggers\OutOfIdle-5d -> Brak pliku <==== UWAGA
    Task: {6AB9E224-EFB4-44E5-A556-BB3AAB5622BF} - \Microsoft\Windows\Setup\gwx\refreshgwxconfig -> Brak pliku <==== UWAGA
    Task: {86FAF22D-C1C1-49C3-A9A6-ADA0057B1AE1} - \Microsoft\Windows\Setup\gwx\refreshgwxconfigandcontent -> Brak pliku <==== UWAGA
    Task: {89043C92-0A2E-4369-931B-5C40504E696E} - \Microsoft\Windows\Setup\GWXTriggers\Telemetry-4xd -> Brak pliku <==== UWAGA
    Task: {902D1B89-B974-46BF-BDA3-DCED1FE337BA} - \Microsoft\Windows\Setup\gwx\launchtrayprocess -> Brak pliku <==== UWAGA
    Task: {903BC735-AEE5-4F0C-BE29-EA95775A471D} - \Microsoft\Windows\Setup\GWXTriggers\OutOfSleep-5d -> Brak pliku <==== UWAGA
    Task: {94BD0B14-5F1A-4566-9362-FA7B5DCF3831} - \Microsoft\Windows\Setup\GWXTriggers\refreshgwxconfig-B -> Brak pliku <==== UWAGA
    Task: {E404DC4C-9E7A-4C96-9661-AF2BC6EB171C} - \Microsoft\Windows\Setup\GWXTriggers\Time-5d -> Brak pliku <==== UWAGA
    HKU\S-1-5-21-138992282-2687767590-2268073920-1000\...\Run: [BingSvc] => C:\Users\User\AppData\Local\Microsoft\BingSvc\BingSvc.exe [144008 2015-04-07] (© 2015 Microsoft Corporation)
    FF Extension: Bing Search - C:\Users\User\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\g1bvshf2.default\Extensions\bingsearch.full@microsoft.com [2015-08-22]
    U4 klkbdflt2; \SystemRoot\system32\DRIVERS\klkbdflt2.sys [X]
    S3 wfpcapture; \SystemRoot\System32\drivers\wfpcapture.sys [X]
    2015-09-06 19:37 - 2015-09-06 19:45 - 00000000 ____D C:\AdwCleaner
    EmptyTemp:

    W FRST wybierz Fix.

    0
  • #13 07 Wrz 2015 20:00
    gracjantorhan20
    Poziom 12  

    Mam mały problem zrobiłem nowy folder przeniosłem tam program FRST i zrobiłem w notatniku fixa. Skopiowałem to co podałeś i zapisałem to jako fixlist.txt i dałem do tego nowego folderu co FRST.exe. I tu mój problem, kiedy włączę FRST.exe to nie mam opcji fix, a w polu wyszukiwania jak wpiszę fixlist.txt to jest tylko takie coś :/ O co może chodzić?

    Dodano:

    No i kiedy będę mógł zainstalować Kasperskiego? :D

    Moderowany przez swiercm:

    Posty scaliłem. Proszę, byś w przypadku aktualizacji informacji używał opcji "Zmień".

    0
  • #14 07 Wrz 2015 20:10
    Adam-T
    Poziom 38  

    gracjantorhan20 napisał:
    Mam mały problem zrobiłem nowy folder przeniosłem tam program FRST i zrobiłem w notatniku fixa..... O co może chodzić?

    Po co przenosiłeś FRST?

    0
  • #16 08 Wrz 2015 09:13
    swiercm
    Moderator na urlopie...

    Przecież masz opcję "Napraw". "Fix" występuje w wersji angielskiej FRST'a.

    Adam-T napisał:
    gracjantorhan20 napisał:
    Mam mały problem zrobiłem nowy folder przeniosłem tam program FRST i zrobiłem w notatniku fixa..... O co może chodzić?

    Po co przenosiłeś FRST?

    Nie ma to żadnego znaczenia. Można go przenieść w dowolne miejsce i tam wykonywać naprawę.
    Ważne, by fixlog zamieścić w tym samym katalogu. Inaczej naprawa nie odniesie żadnego rezultatu.

    0
  • #17 08 Wrz 2015 17:45
    gracjantorhan20
    Poziom 12  

    Ok, w FRST dałem opcje napraw, log dam w załączniku. System póki co działa już w porządku. Czy można już zainstalować Kasperskiego? Pozostaje tylko problem długiego uruchamiania :/ Może to wina dysku? Zostawić to w spokoju czy grzebać się w tym dalej? Napiszcie co radzicie :) Za dotychczasową pomoc bardzo dziękuję bo teraz da się korzystać z systemu :D

    0
  • #20 08 Wrz 2015 19:46
    Kolobos
    Spec od komputerów

    Kasperskiego mozesz juz zainstalowac.

    0
  • #21 08 Wrz 2015 19:53
    gracjantorhan20
    Poziom 12  

    Można by może jeszcze dysk sprawdzić? Może tam jest problem skoro parametr BF jest niepokojący to może to to?

    0
  • #22 10 Wrz 2015 10:40
    xSzwagier
    Poziom 22  

    "Po próbie uruchomienia system uruchamia się nienaturalnie, tzn. jest najpierw plansza Asus i AMD, potem przechodzi w czarne okno z niebieskim logiem Windowsa 10, potem długo czarny ekran bez niczego, następnie dźwięk Windowsa 7 i potem okno logowania.
    Zawsze to wyglądało inaczej, czyli plansza Asus AMD, potem czarne okno z niebieskim logiem Windowsa 10 i okno logowania. "
    patrz pogrubiony tekst -> u mnie zawsze tak było i nie jest to problem.

    0
  • #23 24 Wrz 2015 18:33
    gracjantorhan20
    Poziom 12  

    A nie wiecie może czy warto i czy da radę tutaj wpakować dysk ssd?

    0