Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

PROTEL 99SE - biblioteki

dgaleza 04 Jun 2005 18:54 3568 9
Altium Designer Computer Controls
    dgaleza
    Level 20  
    Czy wie ktoś jak stworzyć element biblioteki PCB, nie korzystając z wizarda. Chcę zrobić komponent microswitcha, a za pomocą wizarda nie za varzdo mi to wychodzi. Myślałem, żeby wykorzystać wizarda i stowrzyć obudowę DIP-4, gdzie piny byłyby oddalone równomiernie od siebie. Ale nie oto chodzi.

Może można przetransferować z innej innej płytki taki element. Mam płytkę jakiegoś kitu AVT który zawiera znaczek microswitcha.

Proszę o pomoc.
    Gwarantuje każdemu pomocnemu
    "Pomógł!!!"
  • Altium Designer Computer Controls
  • Helpful post
    jacur
    Level 32  
    W wizardzie za pomocą obudowy DIP4 z odpowiednim wymiarowaniem padów było by najszybciej
    Ręczne tworzenie elementu to robisz tak jak z wizardem tyle ze po pokazaniu sie okienka wizard dajesz cancel i ustawiasz sobie pady w takich odległosciach jakie Ci pasują.
    Wersja z przekopiowaniem gotowca z płytki do biblioteki to też dobry pomysł.
    zaznaczasz dany element dajesz polecenie kopiuj, nastepnie przechodzisz do edycji biblioteki i tam gdzie stworzyłes nowy element wklejasz to co zkopiowałes.
    To by było tak na szybko ;)
  • Altium Designer Computer Controls
    jacur
    Level 32  
    1Otwierasz rysunek płytki
    2 Zaznaczasz dany elament
    3 Dajesz polecenie kopiuj
    4 otwierasz plik z biblioteką
    5 na liscie elementów klikasz i dajesz polecenie new component (Pojawi sie pusty ekran)
    6 wklejasz poleceniem Ctrl+V
    7 zmieniasz nazwe elementu na jaka ci pasuje
    8 zapisujesz biblioteke
  • Helpful post
    Panda02
    Level 32  
    Proszę, wystarczy rozpakować i dołączyć bibliotekę do projektu. W bibliotece switch, mam nadzieję, że o to chodziło.
    dgaleza
    Level 20  
    Otwieram sobie tą bibliotekę w Protelu 99, a tutaj mam tylko jendą rzecz.
    PCBCOMPONENT_1. Po klinięciu nie ma żadnego komponentu. Nie wiem co robić . Czy koniecznie trzeba ją skopiować do folderu Library??? Bo ja otworzyłem ją z poziomu Zipa.

Dodano po 1 [minuty]:

Zna ktoś może link do jakiejś strony z bibliotekami PCB do Protela 99??? Tylko pewne. Może ja mam Protela do d...y.

Dodano po 2 [godziny] 44 [minuty]:

Ma ktoś może kursy z EdW ---- "Spotkania z Protelem 99" od numeru 10 do 16 (są to roczniki 2003). Bardzo proszę pisać na priva. Podaruję punkty --- 20pkt. za całość.
  • Helpful post
    Panda02
    Level 32  
    Trzeba rozpakować i jak się otworzy to wygląda tak jak na obrazku.W swoim projekcie musisz dołączyć do projektu bibliotekę z pliku Switch.ddb
    Artii
    Level 11  
    Ja mam takie pytanko.

Mam gotowa plytke w protelu. Zaznaczam dany uklad np LM324. Jak mam go skopiowac, bo nie ma tam nigdzie opcji kopiuj??????