Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereDVDM14 wrote:
Optotriak? Po co on w ogóle w Twoim układzie?
DVDM14 wrote:Układ czasowy i zasilanie też "ciekawe"
Kraniec_Internetów wrote:DVDM14 wrote:
Optotriak? Po co on w ogóle w Twoim układzie?
Był na schemacie to dałem![]()
DVDM14 wrote:
Co do schematu wyżej: jaki sens ma stosowanie tyrystora + mostka prostowniczego, zamiast triaka..?
Kraniec_Internetów wrote:DVDM14 wrote:
Co do schematu wyżej: jaki sens ma stosowanie tyrystora + mostka prostowniczego, zamiast triaka..?
Do mojego układu czasowego potrzebowałem napięcia nieprzemiennego. Zatem zamiast triaka użyłem mostka i tyrystora. Mostek byłby tam i tak.
Zrobię to na przekaźniku.
Przekaźnik dam podwójny, więc w chwili zwarcia rezystora włączy się transformator sterowania.
Kraniec_Internetów wrote:Skoro operujesz na DC, to już prędzej transoptor. Ale nie wiem co Ci to niby ma dać, skoro i tak wszystko jest elektrycznie połączone...Optotriak jest po to, by przypadkowe przepięcie nie uszkodziło mi czegoś przypadkiem.
DVDM14 wrote:Skoro operujesz na DC, to już prędzej transoptor. Ale nie wiem co Ci to niby ma dać, skoro i tak wszystko jest elektrycznie połączone...
Kraniec_Internetów wrote:
Niestety nigdzie nie mogę znaleźć bibliotek pasujących przekaźników... I tutaj półprzewodniki byłyby górą...
anonymousexd wrote:
BC557? Z takim collector current? Jesteś pewien?
Dodano po 1 [minuty]:
DVDM14 wrote:A rezystor na bazie to gdzie..? O tym że ten tranzystorek nie jest zbyt ambitny nie muszę mówić.
Z resztą po co znów taki kombinacje, lepiej dać normalnie zasilanie ale zwierać sygnał sterujący identycznie jak robi to interrupter.
Ten obwód czasowy dalej budzi moje wątpliwości...
Ogólnie, niepotrzebnie kombinujesz.
DVDM14 wrote:Im wyższa częstotliwość, tym większe straty przełączania oraz trudniej uzyskać prawidłowe przebiegi - układ musi być lepiej zaprojektowany i wykonany. Zatem jak przesadzisz w tę stronę, będziesz miał dużo ciepła do odprowadzenia i problemy z wykonaniem.
Mniejsza częstotliwość, odwrotnie - mniej strat na kluczach i łatwiej całość opanować. Ale to oznacza fizycznie większe rezonator, a jeżeli przesadzisz to za duży rezonator (zwłaszcza chodzi tu o pojemności w obwodzie wtórnym) zwiększa ryzyko przebić, ale to trzeba solidnie przesadzić.
DVDM14 wrote:
Za to dodaj rezystor zapewniający rozładowanie głównych kondensatorów filtrujących, jakieś 24-56k. Nie chciałbyś, żeby zaskoczyło Cię kiedyś tyle µF ładunkiem resztkowym...
DVDM14 wrote:Aha - kondensatory filtrujące powinny być tak blisko mostka jak się da - indukcyjności połączeń należy minimalizować do oporu.
Czym jest R3?
Dam 56k 0.25W.