Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pompa głębinowa - Kondensatory palą się

johnnyska 07 Sep 2015 17:26 1671 2
  • #1
    johnnyska
    Level 9  
    Witam

    Mam problem z pompą głębinową zamontowaną w studni. Już 2 raz w tym roku doszło do sytuacji ze rozlał się kondensator który mam zamontowany w skrzynce (dokładnie dwa kondensatory o parametrach 30 uF). Nie wiem co jest przyczyną rozlewania się tych kondensatorów. Dodatkowo na gniazdu do którego była wpięta pompa widać że było jakieś zwarcie bo tam również jest przypalone. Co może być przyczyną usterki po wymianie kondensatorów pompa jakiś czas działała. Nie wiem czy znowu wymienić kondensatory i puszkę czy szukać jakiejś konkretnej przyczyny. Proszę może coś doradzicie nie znam się niestety dobrze na tych sprawach.

    Pozdrawiam
    [28-30.06.2022, targi] PowerUP EXPO 2022 - zasilanie w elektronice. Zarejestruj się za darmo
  • #2
    Freddy
    Level 43  
    Może coś więcej, jakie kondensatory, na jakie napięcie, jaka pompa, bo wróżki maja jeszcze wakacje :).
    Zdjęcia sposobu podłączenia też poproszę.
  • #3
    johnnyska
    Level 9  
    Pompa 5,4m3 - 4,7atm. Marki Espa. Kondensatory są w skrzynce ip 55 zamontowane 2 sztuki o mocy 30 mikrofaradów każdy z nich. Niestety nie posiadam zdjęcia łączenia. Wymiana jednego z nich była robiona na wiosnę i przez kilka miesięcy system nawadniania działał na pompie. Naglę zmniejszyło się zdecydowanie ciśnienie i po zajrzeniu do skrzynki gdzie jest presscontrol, regulator ciśnienia oraz puszka z kondensatorami i gniazdo elektryczne zauważyłem ze kondensatory są rozlane i spalone, widać również na gniazdku przypalenia. Co dziwne w tej sytuacji pompa działa daje małe ciśnienie wody bo woda z kranu leci jednak system nawadniania nie działa, nie podnoszą się zraszacze