Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sonel MPI 540Sonel MPI 540
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Regularne wyłączanie różnicówki

bresio 13 Wrz 2015 22:34 9693 100
  • #61
    CYRUS2
    Poziom 39  
    kozi966 napisał:
    Zapewne nie on jest przyczyną, gdyż sytuacja ma się z rana a nie na noc. Należy wyeliminować coś co się załącza rano.
    Nie podzielam opinii kolegi.
    Nic nie eliminować, tylko założyć RCD odporny na zakłócenia.
    Pisałem o tym w poście # 47.

    Gdyby to urządzenie było winne, to RCD nie dało by się załączyć.
    RCD prądem upływu statycznym nie jest załączany. RCD po wyłączeniu daje się załączyć.
    RCD jest wyzwalany impulsem zakłócającym. Założyć RCD odporny na zakłócenia.
  • Sonel MPI 540Sonel MPI 540
  • #62
    pol102
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Tak poza tematem... te druty zamiast linki zemszczą się bardzo szybko, ale jak to mawiają strażacy: "co się spali to nie zgnije".
    Wracając do tematu, chcę znać wyniki pomiaru IPZ bo z tego jasno wyniknie czy jesteś wyspą TT czy też TN.
  • Sonel MPI 540Sonel MPI 540
  • #63
    kozi966
    Moderator Elektrycy
    bresio napisał:
    Jest szansa, że punkt podziału PEN jest w skrzynce ze złączem kablowym pod skrzynkami z licznikami.


    Bez pomiaru to gdybanie.
    bresio napisał:
    Założenie było takie, że kupując dom z instalacją elektryczną, kupuję wszystko, co jest do jej prawidłowego działania potrzebne.
    Moja dołożona bednarka nie ma nic do tego. Ułożyłem teraz, żeby w przyszłości nie demolować chodnika i ogródka, jak będzie mi potrzebny np. 10m maszt do jakiejś anteny.

    Brak podłączonego uziomu do szyny PE to nie jest wszystko potrzebne do działania!
    bresio napisał:
    Jeżeli do rozdzielnicy wchodzi PEN(...)

    Jeżeli, na razie widzę zdjęcie połączenia w złączu i połączenia w rozdzielnicy. Fakt, założyłem, że jest to PEN.
    bresio napisał:
    (...)jak piszesz, to elektryk budujący rozdzielnicę powinien był zrobić punkt podziału przed RCD (przed dołożeniem FR kabel zasilający wchodził bezpośrednio w RCD.
    Nie było tam podłączone nic innego, a punkt podziału na PE i N za różnicówką nie ma sensu.

    Nie ma sensu, jest nieprawidłowy ale nie o tym rozmawiamy.

    CYRUS2 napisał:
    Nic nie eliminować, tylko założyć RCD odporny na zakłócenia.


    Zbędne wydawanie pieniędzy. Gdy twoje założenie się nie sprawdzi, to co wtedy?
    Szukać przyczyny czy leczyć nieznane?
  • #64
    CYRUS2
    Poziom 39  
    kozi966 napisał:
    Zbędne wydawanie pieniędzy. Gdy twoje założenie się nie sprawdzi, to co wtedy? Szukać przyczyny czy leczyć nieznane?
    Jakie są propozycje kolegi ? Czego konkretnego trzeba szukać w instalacji ?

    Dynamicznych testerów badających odporność RCD na zakłócenia nie ma.
    Jedyny sposób sprawdzenia RCD to podmiana RCD. Inaczej RCD nie sprawdzisz.

    Jeżeli jest zastosowany jeden RCD 3-f na całość to obowiązkowo powinien być to RCD krótkozwłoczny. Właśnie dlatego żeby unikać takich i podobnych problemów.
  • #65
    kozi966
    Moderator Elektrycy
    CYRUS2 napisał:
    Jakie są propozycje kolegi ? Czego konkretnego trzeba szukać w instalacji ?


    Wpierw to:
    Łukasz-O napisał:
    Najprościej rozłożyć obwody 230V na RCD jednofazowe, tym sposobem (domowym) szybciej dojdziesz, który obwód, lub odbiornik powoduje zadziałanie.
    Wykluczyłbym samoistne zadziałanie RCD, najczęściej uszkodzenie objawia się skutkiem odwrotnym - brak reakcji.
    Stawiałbym mimo wszystko na bojler, a przynajmniej od niego zaczął.

    Koszty znikome, bo można przepiąć się na istniejącą różnicówkę i poczekać.

    Druga sprawa poprawić obszycie rozdzielnicy.

    Wymiana wyłącznika to nie ostateczność ale po co od razu strzelać z grubej rury?
    Może się sprawdzi może nie.
    Kolejne pomiary to też koszt więc nie proponuję od razu.

    Proszę mi powiedzieć czym różni się w budowie ten RCD trójfazowy od tego jednofazowego (poza oczywistymi rzeczami mechanicznymi)? Bo w przypadku zakłóceń zapewne nie tylko jeden by wyłączał. Więc teoria o zakłóceniach jest raczej strzelaniem niż faktyczną diagnozą.
  • #66
    Darom
    Specjalista elektryk
    Witam

    Ja jednak sugerowałbym wykonanie pomiarów prądu róznicowego przepływającego przez RCD.
    Mimo, że pomiar dokonany cęgowym miernikiem prądy różnicowego jest pomiarem statycznym (nie zmierzymy nim chwilowych zmian wartości) to warto taki pomiar przeprowadzić. Kilkakrotnie miałem do czynienia z przypadkami, że wyłączenie RCD następowało po załączeniu urządzenia wprowadzającego stosunkowo mały prąd Ir np. 5mA. (często była to wartość dynamiczna/chwilowa - uchwycona oscyloskopem cyfrowym z sondą prądową). Jednakże głównym sprawcą było inne urządzenie, które ciągle "generowało" prąd Ir np. rzędu 13mA. Mówiąc po chłopsku "różnicówka" była wstępnie "podminowana" i wystarczało niewielkie zakłócenie aby wyłączyła.

    pzdr
    -DAREK-
  • #67
    pol102
    VIP Zasłużony dla elektroda
    kozi966 napisał:
    Druga sprawa poprawić obszycie rozdzielnicy.


    Tu nie ma co poprawiać. Spójrz na górę rozłącznika izolacyjnego. 1,5mm^2 z 16mm^2 skręcone razem... lecimy dalej... i nagle widać, że PE jest połową przekroju żył zasilajacych... przypadek? Nie sądzę. Wiązanie czegokolwiek drutem - kryminał. LZtki? Kto to w ogóle zrobił? Spójrz na górę ochronnika... czwarty zacisk od lewej... W takim wydaniu przypuszczałbym wyspę TT. W tak partackim wykonaniu może być tak, że przyczyna leży w zupełnie innym miejscu niż ZK i TG.

    Po pierwsze porządek w rozdzielnicy, po drugie zamiana RCD. Chociaż ja bym wolał protokół z pomiarów. Riso i IPZ.

    P.S. Widząc to deweloperskie wykonanie, przychodzi mi też na myśl z galmarem wbitym przed laniem posadzek, tuż pod rozdzielnicą. Uziom jest? Jest. Poszukam zdjęcia.

    P.S. Nijak nie mogę przeżyć czteropolowego rozłącznika izolacyjnego.
  • #68
    bresio
    Poziom 19  
    Połączenia rozłącznika z ochronnikiem, ochronnika z RCD i RCD z wyłącznikami mam zrobione drutem, 6mm^2.
    1,5mm^2 za rozłącznikiem idą do wskaźnika obecności napięcia obok.
    Przekroju 6mm^2 fizycznie nie zmieszczę do wskaźnika obecności napięcia.

    PE do rozdzielnicy wchodzi linką, wygląda na 10mm^2 i idzie do ochronnika, dalej drutem 6mm^2 do szyny PE. Mogę zmienić na 10mm^2 - drut czy linka?

    Prawy, skrajny zacisk ochronnika ma wkręcone 3 przewody 6mm^2. Jeden do odłącznika i po jednym do RCD.

    Wiązanie czegokolwiek drutem - o co konkretnie chodzi?

    Oryginalne wykonanie wyglądało tak, że kabel zasilający wchodził bezpośrednio do RCD.
    Z RCD, w każdym zacisku były 4 druty różnych przekrojów:
    1. 1,5mm^2 do wskaźnika obecności napięcia
    2. 4mm^2 do ochronnika
    3. 4mm^2 do wyłącznika 3f do piekarnika
    4. 6mm^2 do wyłączników pozostałych obwodów.

    Co konkretnie byś zmienił?


    Jeżeli chodzi o pomiary, są już zlecone i czekam na ustalenie terminu.
    Zakładam, że pomiarowiec będzie wiedział co zmierzyć, ale dla pewności wolę wiedzieć:
    Co zmierzyć?

    Ostatnio założyłem, że elektryk wie jak zrobić instalację...
  • #69
    kozi966
    Moderator Elektrycy
    bresio napisał:
    1,5mm^2 za rozłącznikiem idą do wskaźnika obecności napięcia obok.
    Przekroju 6mm^2 fizycznie nie zmieszczę do wskaźnika obecności napięcia.



    Sprawdź sobie czym ten 1,5mm2 jest zabezpieczony i co się stanie w przypadku zwarcia na nim.
    bresio napisał:
    PE do rozdzielnicy wchodzi linką, wygląda na 10mm^2 i idzie do ochronnika, dalej drutem 6mm^2 do szyny PE. Mogę zmienić na 10mm^2 - drut czy linka?

    Jakie to ma teraz znaczenie, skoro nie wiemy co się dzieje z tym PE z rozdzielnicy?

    bresio napisał:
    Wiązanie czegokolwiek drutem - o co konkretnie chodzi?


    Ja bym zmienił prawie wszystko. Wstawił bym blok rozdzielczy, większą rozdzielnicę aby została rezerwa, aparaturę "obszył" bym linką (nie że drut jest jakiś zły"), itd...

    bresio napisał:
    Co zmierzyć?


    Charakter pętli zwarcia dla tego PE;
    Niech tą różnicówkę pomęczy - ze 3 pomiary "na chłodno" i ze 3 po obciążeniu jej;
    Prąd różnicowy na obwodach;
    Rezystancję izolacji;
    Ogólnie IPZ;
    Ciągłości dla wszystkich PE i N najlepiej.

    Ale w moim mniemaniu te pomiary mogą nie wskazać potencjalnego winowajcy.... mogą.
  • #70
    CYRUS2
    Poziom 39  
    CYRUS2 napisał:
    Jakie są propozycje kolegi ? Czego konkretnego trzeba szukać w instalacji ?
    kozi966 napisał:
    Wpierw to:
    Co do rozbierania rozdzielnicy, rozpinania obwodów bym się nie rozpędzal.
    Po takiej "demolce" należy wszystko pomierzyć.
    Autor nie ma czym tego zrobić i nie jest pomiarowcem

    Kolego,,piszesz do autora tematu. Radzisz autorowi tematu.
    Kolega Łukasz może to robić. Jest fachowcem i ma profesjonalny miernik instalacji
    swoje.
    Cytat:
    Stawiałbym mimo wszystko na bojler, a przynajmniej od niego zaczął.
    Autor nie pisał, że bojler załącza się codziennie dokładne ok. 7-mej.
    Gdzie jakakolwiek logika w analizie kolegi ?

    Dodano po 9 [minuty]:

    kozi966 napisał:
    Proszę mi powiedzieć czym różni się w budowie ten RCD trójfazowy od tego jednofazowego (poza oczywistymi rzeczami mechanicznymi)? Bo w przypadku zakłóceń zapewne nie tylko jeden by wyłączał.
    Obsługują różne obwody. W jednych obwodach sa zakłócenia impulsowe w innych nie ma.
    Ma kolega jakaś koncepcje usunięcia zakłóceń impulsowych, skoków napięcia ?
  • #71
    bresio
    Poziom 19  
    Na razie nic nie rozpinam i nic nie robię.
    Najprawdopodobniej jutro przychodzi pomiarowiec, ze sprzętem i będzie mierzył to, co zostało wspomniane wyżej.
    Piec włącza się o godzinie 5:30. O tej godzinie startuje palnik i pompa obiegowa. Wyłącza się po około 10 minutach. Wstajemy około 6:20, o 6:40 jesteśmy po prysznicu itp. Mniej więcej o tej godzinie palnik z pompą startują drugi raz. Po kilku minutach podgrzewania wody, jedno i drugie się wyłącza.

    Łącząc godzinę 7:30 z piecem, musielibyśmy wstawać codziennie o tej samej porze i o tej samej godzinie zużywać dokładnie tyle samo ciepłej wody. Zbyt dużo zmiennych, żeby osiągnąć powtarzalność.

    Wyłącznik zmierzchowy jest sterowany czujnikiem mierzącym poziom natężenia oświetlania, który każdego dnia jest inny o 7:30. Tu zmiana długości dnia i zachmurzenie również ograniczają powtarzalność.

    Pierwszy przypadek zadziałania RCD miałem w styczniu, około godziny 19-20.
    Kolejnego dnia, RCD wyłączył się około 6 rano, było tak przez kilka dni i ustało.

    Problem wrócił w kwietniu, wyłączenia około 7:30 przez kilka dni. Pomiarowiec przyjechał, zmierzył prądy zadziałania RCD i rezystancję izolacji. Wartości prądów pamiętam (pisałem wcześniej), wartości rezystancji nie pamiętam, ale nie wzbudziły zainteresowania. Stwierdził, że wszystko ok, ale żeby dołożyć różnicówkę do oświetlenia. Nie było miejsca w rozdzielnicy, więc zaproponował różnicówkę z wyłącznikiem nadprądowym w jednym.
    Zrobiłem jak mówił i problem ustał.

    Pod koniec lipca o 7:30, w każdy środę i czwartek wyłączało RCD. Po drugim tygodniu takich wyłączeń, odłączyłem ochronnik. Problem ustał.

    W poprzednią sobotę podłączyłem ochronnik ponownie, we wtorek o 7:30 RCD znowu zadziałał.


    Na tym samym ZK jest podłączonych 5 domów. W każdym pracę wykonywał ten sam elektryk.
    Tylko u mnie jest problem z wyłączaniem RCD ale tylko u mnie jest ochronnik i wskaźnik obecności faz.
  • #72
    kozi966
    Moderator Elektrycy
    CYRUS2 napisał:
    Co do rozbierania rozdzielnicy, rozpinania obwodów bym się nie rozpędzal.
    Po takiej "demolce" należy wszystko pomierzyć.
    Autor nie ma czym tego zrobić i nie jest pomiarowcem


    Ah.. poczekaj, przy twojej wymianie RCD autor też będzie musiał wszystko pomierzyć!

    CYRUS2 napisał:
    Ma kolega jakaś koncepcje usunięcia zakłóceń impulsowych, skoków napięcia ?


    Co robią ochronniki na linii przy słupie?
    Co ma robić ochronnik w rozdzielnicy?
    Jakie zakłócenia impulsowe? Czy kolega wróży z postów? a może był na miejscu i już wie, że to wina zakłóceń impulsowych? Zakłóceń które pojawiają się tylko i wyłącznie o 7.30.
    Zakłóceń które nie wpływają na instalacje sąsiadów tylko wybrały akurat autora.

    CYRUS2 napisał:
    Autor nie pisał, że bojler załącza się codziennie dokładne ok. 7-mej.
    Gdzie jakakolwiek logika w analizie kolegi ?


    Rozumiem, że to pytanie do kolegi Łukasza-O ;)
  • #73
    CYRUS2
    Poziom 39  
    CYRUS2 napisał:
    Jakie są propozycje kolegi ? Czego konkretnego trzeba szukać w instalacji ?
    kozi966 napisał:
    Wpierw to:
    W swoje krytyce podmiany RCD zapmniałeś o poście tematowym.
    Dlatego twoja powyższa propozycja jest całkowicie bez sensu.
    Po godz 7.30 wszystko jest ok.
    Zalecasz autorowi tematu wykonywanie bezsensownej roboty.
    Łukasz także nie doczytał tematu. .
    Jak widać zakłócenia przychodzą z zewnątrz. Pewnie wzrosty, skoki napięcia.
    Pomiarowiec tutaj także nic nie pomierzy.
    Statyczne pomiary RCD nic nie dadzą.
    Skończy się jednak na zainstalowaniu RCD krótkozwłocznego.
  • #74
    kozi966
    Moderator Elektrycy
    CYRUS2 napisał:
    W swoje krytyce podmiany RCD zapmniałeś o poście tematowym.

    Postem tematowym jest wyłączenie aparatu o konkretnej godzinie. I trzeba znaleźć (lub nie) przyczynę takiego stanu rzeczy. Czy to jakiś aparat, czy to jakieś przepięcie, czy to jakieś urządzenie, czy coś innego. Cyklicznego.


    Ty natomiast w swojej krytyce zainstalowania tego RCD widzisz tylko te przepięcia.
    Nie dociera do ciebie nic innego jak tylko ta możliwość.
    Ja w przeciwieństwie do ciebie dopuszczam możliwość zamiany tego RCD, ty widzisz tylko wymianę tego aparatu.
    I oby tylko to wystarczyło.
    Jak nie wystarczy to co powiesz autorowi?
  • #75
    bresio
    Poziom 19  
    Wczoraj udało mi się zajrzeć do tablic licznikowych sąsiadów.
    Domy są ustawione w dwóch zestawach, 3 bliżej tablic licznikowych, 2 dalej.

    Domy bliżej tablic licznikowych mają zasilanie z kabla miedzianego, 5x16mm^2
    Domy dalej (czyli też mój) mają zasilanie wykonane kablem aluminiowym, 4x25 (przekrój stwierdzony "na oko".

    W tablicach licznikowych domów zasilanych kablem miedzianym, podłączone są wszystkie żyły, łącznie z PE.
    W mojej i sąsiada, gdzie mamy kabel aluminiowy, nie ma żyły PE.

    Wygląda zatem, że punkt podziału PEN jest gdzieś w skrzynce ze złączem kablowym pod tablicami licznikowymi.

    Tak jak pisałem i pokazywałem zdjęcie, do mojej rozdzielnicy, jak też do rozdzielnicy sąsiada wchodzi kabel 4x25 i dodatkowo linka PE.
    Nie wiem, gdzie jest podłączona linka PE z drugiej strony. Możliwe, że tylko do sąsiada.

    Jak jest podłączona linka PE u mnie, widać na zdjęciach (przez ochronnik do szyny PE)
    U sąsiada nie ma ochronnika i linka jest wkręcona bezpośrednio do szyny PE.

    Zarówno u mnie (dom 4) jak i u sąsiada (dom 5) w rozdzielnicach nie ma podziału PEN.

    Poniżej schemat przyłącza z informacjami, które udało mi się zebrać do tej pory.

    Regularne wyłączanie różnicówki



    Edytuj

    Jutro po południu przychodzi pomiarowiec.
    Zaczniemy chyba od ustalenia, gdzie jest koniec linki PE, czy jest uziemiony i jakie są parametry tego uziomu.

    Pytanie, czy mimo ewentualnego uziemienia linki PE nie powinna być ona połączona z N w rozdzielnicy w domu, tak jak to jest w sieci TN-C-S?
  • #76
    CYRUS2
    Poziom 39  
    kozi966 napisał:
    Ja w przeciwieństwie do ciebie dopuszczam możliwość zamiany tego RCD, ty widzisz tylko wymianę tego aparatu.
    Może oświecisz mnie co to jest podmiana RCD ? Wyjaśnji różnice pomiędzy podmianą a wymianą ?
    Post# 19
    cyrus2 napisał:
    Należy zastosować RCD krótkozwłoczny.

    RCD krótkozwłoczny jest odporny na zakłócenia.
    Kolega zaleca w tej sytuacji podmieniać na nieodporny na zakłócenia.

    kozi966 napisał:
    Jak nie Wystarczy to co powiesz autorowi ?
    Jest kolega taki pewien, że autor tematu powiedział wszystko o swojej instalacji ? Jak widać z postów sam jej nie zna. Dlaczego kolega usiłuje zwalać z góry na mnie winę za teksty na temat instalacji której nie mierzyłem ani nie oglądałem.
    Szanowny kolego, autor tematu jest decydentem musi umieć wybierać rady z których chce skorzystać.
  • #77
    kozi966
    Moderator Elektrycy
    CYRUS2 napisał:
    Może oświecisz mnie co to jest podmiana RCD ?

    Nie. W twoim wieku powinieneś to wiedzieć.

    CYRUS2 napisał:
    Jest kolega taki pewien, że autor tematu powiedział wszystko o swojej instalacji ? Jak widać z postów sam jej nie zna. Dlaczego kolega usiłuje zwalać z góry na mnie winę za teksty na temat instalacji której nie mierzyłem ani nie oglądałem.
    |
    Gdyż zalecasz rady bez sprawdzenia instalacji. Ekonomicznie i technicznie nieuzasadnione. Na zasadzie: strzelę bo tak na pewno jest.

    Ostatni raz odpowiadam na twoją zaczepkę w moją stronę gdyż ewidentnie masz jakiś problem z zadawaniem pytań wyłączenie do moich a nie autora postów. W dodatku bez odpowiedzi na zadane już pytania.
  • #78
    BILGO
    Poziom 38  
    Panowie tyle pisania a i tak nic konstruktywnego z tego nie wynika...
    Jedyna sensowna rada, to autor tematu powinien wezwać Elektryka na wizję lokalną i pomiary.
    Ewidentnie widać że autor chce zostać bohaterem w swoim domu.
    Forum powinno być tak skonstruowane że jeśli ktoś założy temat typu "wybija roznicowka" to powinien automatycznie dostać wiadomość zwrotną "wezwij Elektryka" ;)
  • #79
    bresio
    Poziom 19  
    Dziękuję wszystkim za opinie.
    Pozdrawiam

    Moderowany przez ANUBIS:

    Treść raportu
    17 Wrz 2015 09:03 :: bresio
    Prośba o odblokowanie tematu: "Konkluzja"

  • #80
    bresio
    Poziom 19  
    Po wizycie pomiarowca:
    1. Podział PEN jest w złączu kablowym.
    2. Punkt podziału jest uziemiony.
    3. Impedancja pętli zwarcia przy podłączeniu PE do linki wchodzącej do rozdzielnicy: około 1 Ohm
    4. Impedancja pętli zwarcia przy podłączeniu PE do mojego uziomu: około 4 Ohm
    5. Wyniki pomiarów rezystancji izolacji poszczególnych obwodów wychodziły poza zakres pomiarowy miernika
    6. Prąd upływu dwóch najbardziej podejrzanych odbiorników: piec, zmywarka - poniżej 2mA (w sumie).
    7. Prąd zadziałania RCD:
    7.1 pomiar przy odłączonych obwodach odbiorczych: 20,2mA na L1, 18,8mA na L2, 20,8 na L3
    7.2 pomiar przy załączonych obwodach odbiorczych: 17,5mA na L1, 17,2mA na L2, 18,4 na L3

    Zalecenia:
    1. Wymiana rozdzielnicy na większą 2x18 lub 2x24 moduły
    2. Wykonanie bloku rozdzielczego
    3. Rozłożenie obwodów na dwie RCD - na tej nadpobudliwej zostanie tylko kuchnia, na drugiej będą pozostałe obwody gniazdkowe.

    Pytania:
    1. Elektryk, który montował mi rozdzielnicę, przyciął przewody na długość, która ogranicza możliwość manewru w rozdzielnicy. Obwodów tak przyciętych jest 10.
    Chciałbym, żeby każdy taki obwód, po wejściu do rozdzielnicy był podłączony do złącza, którym:
    1. Zachowam porządek, tzn. Obwód 1 będzie pierwszy z lewej, Obwód drugi będzie drugi z lewej itd.
    2. Przedłużę obcięte przewody
    3. W przypadku pomiarów, łatwo będzie odłączyć cały obwód (L, N i PE)
    Inaczej mówiąc, trzy przewody (L, N i PE) wchodzą z góry i są przykręcone do złącza, z dołu mogę się podłączyć przewodami, które dalej rozprowadzę w odpowiednie miejsca rozdzielnicy
    Na to przewiduję, górną szynę DIN w rozdzielnicy.
    Zastosować złączkę szynową gwintowaną, czy jakieś inne rozwiązanie? Jakie?

    Czy połączenia w rozdzielnicy wykonywać drutem czy linką?
  • #81
    kozi966
    Moderator Elektrycy
    bresio napisał:
    1. Elektryk, który montował mi rozdzielnicę, przyciął przewody na długość, która ogranicza możliwość manewru w rozdzielnicy. Obwodów tak przyciętych jest 10.
    Chciałbym, żeby każdy taki obwód, po wejściu do rozdzielnicy był podłączony do złącza, którym:

    Ja bym to rozwiązał wyższą rozdzielnicą i złączkami ZUG na górnej szynie TH.
    Chodzi o "przesunięcie" wejścia przewodów tak aby pozornie zwiększyć ich długość.
    bresio napisał:
    2. Przedłużę obcięte przewody

    Niepotrzebne kombinowanie.

    Cytat:
    Czy połączenia w rozdzielnicy wykonywać drutem czy linką?

    Linka jest bardzo wygodna.

    Dalej nie wiemy czy wspomniane przepięcie obwodów rozwiąże problem...
    Czy
    bresio napisał:
    6. Prąd upływu dwóch najbardziej podejrzanych odbiorników: piec, zmywarka - poniżej 2mA (w sumie).

    Był wykonany w trakcie trybu pracy ?
  • #82
    bresio
    Poziom 19  
    Złączki ZUG załatwią mi te trzy rzeczy: porządek, możliwość przedłużenia przewodu (z drugiej strony złączki mogę podłączyć go ile mi potrzeba) i możliwość szybkiego odłączenia obwodu do pomiarów.

    Linka jest wygodna, ale trzema mieć praskę do zaciskania tulejek.
    Z drugiej strony, można skręcić dwa przewody i zaprasować w tulejce, a nie ściskać windą w aparacie.

    Pomiary były wykonane podczas pracy urządzeń.
    Piec grzał i pompował wodę, zmywarka myła to co w niej siedziało.
  • #83
    Użytkownik usunął konto
    Poziom 1  
  • #84
    bresio
    Poziom 19  
    Od wtorku, 2 tygodnie temu, RCD nie zadziałało ani razu.
    Wczoraj ekipa "przecinaków" wyłączyła zasilanie i robili porządek z drzewami rosnącymi przy liniach napowietrznych w okolicy.

    Tak naprawdę to należałoby monitorować parametry zasilania w mojej rozdzielnicy.
    Nie stać mnie na miernik z taką rejestracją, na wypożyczenie miernika, jak też na zaangażowanie pomiarowca i jego urządzeń na w zasadzie nieokreślony czas.

    sytuacja może powtórzyć się jutro, w najbliższy wtorek, albo w grudniu.
  • #85
    CYRUS2
    Poziom 39  
    bresio napisał:
    3. Impedancja pętli zwarcia przy podłączeniu PE do linki wchodzącej do rozdzielnicy: około 1 Ohm
    To wskazuje na sieć rozdzielczą kiepskej jakości.
    Tyle powinno być na gniazdku.
    Kilka domków, i taki wysoki IPZ ?
    Impulsowe obciażenie i siada napięcie.
    bresio napisał:
    4. Impedancja pętli zwarcia przy podłączeniu PE do mojego uziomu: około 4 Ohm
    Tego tekstu nie rozumiem. Co było mierzone.
    Jeżeli to było bez rozłączania to powinno być tyle ile na rozdzielnicy.

    Ile wynosi IPZ na gniazdkach ?
    Tego nie mierzyliście ?
  • #86
    bresio
    Poziom 19  
    Mierzyliśmy, wyników nie pamiętam, ale nie wzbudzały podejrzeń.

    Dodano po 47 [minuty]:

    Jeszcze jedno pytanie:
    W którymś poście, słusznie zauważono, że wskaźnik obecności faz nie jest zabezpieczony.
    Chciałbym go mieć zaraz po rozłączniku. Wstawianie wyłącznika nadmiarowoprądowego wydaje się być lekką przesadą.
    Jak to się zabezpiecza?

    Czy ochronnik wymaga zabezpieczenia wyłącznikiem nadmiarowoprądowym?
  • #87
    Użytkownik usunął konto
    Użytkownik usunął konto  
  • #88
    pol102
    VIP Zasłużony dla elektroda
    IPZ w rozdzielnicy 1om wzbudza podejrzenia, ale ta na gniazdach, która niższa nie jest na pewno już nie wzbudza. Dziwna logika. Niech kolega jeszcze profilaktycznie poda wartości IPZ na gniazdach.
    WojcikW napisał:
    Na zdjęciu rozdzielnicy widnieje przewód żółto-zielony podłączony do zacisku do którego z drugiej strony nic nie jest podłączone. Co to za przewód i do czego służy?

    Może jednak gdzieś jest MSW/GSW/GSU?
  • #89
    Użytkownik usunął konto
    Użytkownik usunął konto  
  • #90
    bresio
    Poziom 19  
    Nie wiem, o który przewód i z którego zdjęcia chodzi.

    Na zdjęciu z tablicą licznikową, przewód PE jest podłączony do punktu podziału PEN w złączu kablowym.

    Na zdjęciu rozdzielnicy nie ma "luźnych" przewodów PE