Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Renault Megane II - sprzęgło blokuje silnik

08 Wrz 2015 12:18 981 4
  • Poziom 16  
    Witam. Trafiła mi się taka przypadłość wczoraj w Megance II 2005 Grandtour.
    Otóż jadę sobie autostradą, silnik chodzi na obrotach średnio 4500 - 5000. Nic się nie dzieje. Dojeżdżam do punktu postojowego (zjeść). Parkuję gaszę jest wszystko ok. Po ok 20-30 minutach wracam i odpalam z wciśniętym sprzęgłem. W momencie gdy puszczam go auto gaśnie. I teraz tak nagle - nawet jeśli auto będzie na luzie to próba puszczenia sprzęgła automatycznie blokuje silnik. Po prostu zwalnia aż się zadławia. Natomiast auto jest fizycznie na luzie, bo można pchnąć. Próba wrzucenia biegu - da się, ale ciężko. Wtedy przy ruszaniu auto coprawda na półsprzęgle trochę ruszy (czy do przodu czy tyłu), ale po chwili zaczyna mocno szarpać, rwać w końcu gaśnie (jeśli puszczę sprzęgło do końca). Gdy jest wciśnięte silnik chodzi normalnie. Dodam jeszcze, że przy próbie ruszania czuć mocny smród spalonych coś jak okładzin (choć ciut inny), czy nadpalonego plastiku.
  • Poziom 31  
    Wchodzą dwa biegi na raz.Tak na marginesie stawiam na problem z 5 biegiem.
  • Poziom 28  
    robi1214 napisał:

    Cytat:
    Wchodzą dwa biegi na raz.Tak na marginesie stawiam na problem z 5 biegiem.


    Raczej nie, bo:

    Cytat:
    Natomiast auto jest fizycznie na luzie, bo można pchnąć.

    Cytat:
    półsprzęgle trochę ruszy (czy do przodu czy tyłu), ale po chwili zaczyna mocno szarpać


    Czytamy ze zrozumieniem.
  • Poziom 16  
    No nic skrzynia nadawała sie do wymiany. ;)