Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

VCR Philips VR910 nie reaguje na pilota

mzkz 05 Jun 2005 00:02 1377 1
    mzkz
    Level 11  
    Magnetowid nie reaguje na pilota. Pilot jest raczej sprawny, ponieważ działa z TV. Na oscyloskopie podejrzałem, że dioda w magnetowidzie odbiera impulsy z pilota. Impulsy przekazywane są dalej do specjalizowanego układu sterującego. (Układ jest umieszczeczony na płytce wyświetlacza.)
    Oczywiście magnetowid daje się sterować z przycisków na panelu. Przyciski na panelu są "połączone" z tym samym układem sterującym co dioda pilota.
    Proszę o pomoc w ustaleniu/rozwiązaniu możliwych przyczyn problemu (uszkodzenie sprzętu, błąd oprogramowania, poprzestawiane opcje w menu).
    Ewentualnie proszę o wskazanie źródeł dla instrukcji serwisowej oraz schematu.
    mzkz
    Level 11  
    Biję się w pierś i opisuję rozwiązanie mojego problemu:
    Odpowiedź znalazłem w zdobycznej.... Instrukcji obsługi do magnetowidu.
    Okazało się, że pilot może obsługować DWA magnetowidy i telewizor (o czym wcześniej nie wiedziałem). Przyczyną braku reakcji ze strony magnetowidu było zwyczajnie to, że pilot został przypadkowo przełączony w tryb obsługi drugiego magnetowidu.
    Aby przełączać się między magnetowidami wystarczy nacisnąć na pilocie równocześnie klawisze "Select" i "1" lub "Select" i "2"