Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Dell Lattitude 3540 - Instalacja Win 7 po Linuxie

10 Wrz 2015 13:48 402 2
  • Poziom 16  
    Witajcie.
    Mam spory problem z którym borykam się od kilku godzin.
    Na wyżej wymienionym dell'u był zainstalowany jakiś Linux na odczepnego, więc standardowa procedura, ustawiłem bootowanie wrzuciłem nośnik z Win 7, zabootowało się ładnie, wybrałem język, pousuwałem partycje, zrobiłem nowe, sformatowałem i instaluję windowsa. Wszystko idzie ładnie pięknie aż do momentu restartu instalatora - instalator wisi na "trwa uruchomienie sysytem windows" i tak 20min a mógłby pewnie i dłużej.
    Odpaliłem narzędzie naprawy z wierszem polecenia i dałem FIXMBR oraz FIXBOOT ale nic nie pomogło... Chciałem zainstalować XP ale jest na stałe AHCI bez możliwości zmiany na IDE i wywala znany błąd 0x000000A5. Zrobiłem jeszcze raz format z poziomu instalatora i zainstalowałem na nowo wersję tym razem 32bit i dalej stoi na logo po restarcie... Nie mam już sił i nie wiem co zrobić...

    EDIT: Odpaliłem Gparted, partycje dobrze sformatowane są w NTFS i po ponownym formacie w Gparted dalej kicha, windows się instaluje ale już ponownie instalator nie odpala...
  • Pomocny post
    Admin grupy komputery
    1 - Sprawdź (pokaż) SMART dysku.
    2 - Jeśli 1 OK - Wyzeruj dysk, minimum pierwsze kilkadziesiąt sektorów.
    3 - Zdecyduj się co chcesz instalować (jaki OS).
  • Poziom 16  
    AVE udało się :)

    SMART jest ok, pomogło wymazanie tablicy z poziomu GPARTED i scalenie wszystkiego do 1 partycji, sformatowanie jej i dopiero rozdział na partycję i format. Ale naprawdę miałem już zagadkę...
    Win 7 właśnie kończy się instalować