Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Podnosnik samochodowy - Czego brakuje mi w podnośniku ?

rgrosiak 10 Sep 2015 18:41 3537 5
    rgrosiak
    Level 13  
    Witam,
    jestem szczęśliwym posiadaczem dosyć starego podnośnika cztero kolumnowego najazdowego. Zainstalowalem go właśnie po rozbiórce ze starej diagnostyki i niesteyy nie mam pewności co do jednej rzeczy.

Tak wygląda podnosnik.

Podnosnik samochodowy - Czego brakuje mi w podnośniku ?

Pod podłużnicami na które wjeżdza samochód idzie łańcuch, w tej chwili jest on odkryty, są tam miejsca naśrubki więc zapewne brakuje osłony która zakryje łańcuch.
    Pytanie czy tam jeszcze coś idzie, na przykład jakieś rolki które podtrzymują łańcuch w połowie, w tej chwili wisi on na całej długości pomiędzy belkami poprzecznymi i nie ma co ukrywac jest to duża siła. Tak więc moje pytanie główne to czy brak mi tylko osłony na łańcuch czy idzie coś jeszcze tutaj zeby podtrzymać łańcuch ?
    Podnośnik to zapewne Ostrów SDO-2.

z góry dziękuję za pomoc.
    manta
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Nic tam nie ma, musisz mocniej napiąć łańcuch.
    rgrosiak
    Level 13  
    Dziękuję za info, łańcuch mam porządnie naciągnięty tak ze wlaciwie jest w linii prostej, wszystko chodzi poprawnie ale zastanowilo mnie to ze w tej szynie gdzie idzie łańcuch w belce podł€żnej są po prostu otwory ewidetnie do przykręcenia osłony tego łańcuccha i zastanawialem się czy oprócz osłony(której niestety nie mam, jest to w gołe gdzieś do kupienia ?????) nie montuje sie tam gdzieś po środku jeszcze jakiegoś wsparcia łańcucha, co moim zdaniem wydłużyłoby jego żywotność bo teraz sam jego ciężar tego co wisi powoduje mocne naprężenia.
    KarizmoGSM

Level 28  
    nie ma ja tez mam taki i nic nie ma !
    Rafał A.(antek)
    Level 12  
    Ja w swoim miałem ( i mam ) przykręconą tam na uchwytach deskę. Nasmarowana robi jak łożysko ślizgowe dla łańcucha. Poza tym, nowy łańcuch mniej wisi, niezalenie od naciągnięcia.
    janosiksik
    Level 24  
    Jako, że autor ma podnośnik na zewnątrz, łańcuch nie pierwszej młodości, zapewne otwory już są, pokusiłbym się na założeni osłony z blachy aluminiowej. Co kilkadziesiąt centymetrów (zamiast deski ja u Kolegi wyżej) podpory na łańcuch, zrobione np. ze starych ślizgów od łańcuchów rozrządu. Dostaniesz takie w każdym większym warsztacie samochodowym, robiącym remonty silników.