Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

VW TOURAN - 2006/7 1,9 TDI 90KM BXF Nie działa centralny zamek z pilota

amplitubes 10 Sep 2015 20:34 3510 6
Texa Poland
    amplitubes
    Level 9  
    Witam,

Stałem się posiadaczem następującego problemu:) mianowicie:

W Touranie zapaliła się inspekcja serwisowa, jako że posiadam tester diagnostyczny VAG (foxwell NT500) podłączyłem urządzenie i skasowałem inspekcję.

Wszystko byłoby dobrze gdyby nie to że po tym zabiegu przestał działać centralny zamek sterowany pilotem, działa tylko z kluczyka. Pilot jest OK, bateria nowa.

Wszystko działało poprawnie a teraz niestety nie działą. Zauważyłem także że drzwi zamykają się same po ruszeniu z miejsca, wcześniej tego nie było.

Wie ktoś z kolegów jak można coś takiego naprawić?

Dodam że tester posiada możliwość adaptacji.

Dziękuję za odpowiedź
  • Texa Poland
  • Helpful post
    ladamaniac
    Level 39  
    Wejdź w 46 Moduł komfortu - central covienence, tam w kodowanie, jak masz pomocnika kodowania to podpowiedzi będą po kolei do poszczególnych funkcji, Auto zamykanie przy 15km/h i otwieranie przy wyjeciu kluczyka to bajt zero bity 3 i 4 ustaw na zero.
    Z pilotami nie wiadommo, czy zgubiły synchro, czy skasowałeś, wejdź w parametry i tam powinien być podgląd ilości pilotów zaprogramowanych i odbioru sygnału z pilota w ogóle. Jak to się stało tylko po skasowaniu inspekcji, to jednak zastanowiłbym się nad dalszym grzebaniem tym sprzętem w aucie.

Tu masz opis dopisania pilotów
  • Texa Poland
    amplitubes
    Level 9  
    Udało się:) wszystko działa jak dawniej. Dziękuję za pomoc.

Mam jeszcze jedno pytanie na temat zaworu EGR. Jak go zakodować żeby cały czas pozostawał zamknięty? Jest taka możliwość? Mechanik kiedyś polecał żeby całkiem zaślepić EGR, próbowałem ale w moim przypadku się nie da ponieważ ECU wykrywa brak przepływu spalin i wyświetla kontrolkę CHECK ENGINE. Może dałoby się to jakoś obejść?
    domex32
    Moderator of Cars
    amplitubes wrote:
    Może dałoby się to jakoś obejść?

Tuner, może programowo wyłączyć EGR. Inaczej nie da się tego zrobić, aby sterownik nie zgłaszał błędu.
    amplitubes
    Level 9  
    Czyli trzeba zczytać mapę EGR z ECU a następnie przerobić i wgrać do ECU?
    amplitubes
    Level 9  
    Ok dziękuję jeszcze raz za pomoc.
    Tak na przyszłość dla czytających to forum nie polecam sprzętu diagnostycznego marki FOXWELL;) Pozdrawiam