Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

MS SQL, bazy danych i tym podobne dla laika

Isomani 11 Wrz 2015 19:45 1074 15
  • #1 11 Wrz 2015 19:45
    Isomani
    Poziom 4  

    Witam,

    W związku z tym, że zaczynam studia zaoczne (niezwiązane z IT), a w tyg. pracuję chciałbym zrobić "coś więcej". Z racji mojego zawodu gdzie bazy danych są na poziomie dziennym, widzę, że jest to potrzebne oraz ogólnie, że dobrze jest mieć wiedzę informatyczną chciałem w wolnym czasie poświęcić się nauce ich tworzenia. W wolnym czasie czyli przez 2 lata (magister) jestem w stanie codziennie poświęcić te kilka godzin na naukę. Kurs nie wchodzi w grę (powiedzieć, że moja wieś jest zadupiem to duże niedpowiedzenie) i nie ma czegoś takiego w okolicy.

    Co byście mi polecili? Lekturę, kurs? Szukałem trochę "na internetach" ale co forum i strona to inna opinia. Czy ktoś nie mający zbytniego doświadczenia jak ja może coś ogarnąć? Słyszałem, że najlepiej zacząć od MS SQL i tym podobnych, nie bawić się w Accesy czy cuś.

    Polecicie jakąś dobrą książkę/poradnik/kurs online dla "nooba"?:) Z góry dziękuję.

    0 15
  • Pomocny post
    #2 12 Wrz 2015 14:02
    Rezystoreczek
    Poziom 20  

    Wikibooks + w3schools + php + zrób sobie np. listę czegoś z dodawaniem/edycją/usuwaniem/wyszukiwaniem. ;)
    ale zacznij od tego: http://www.w3schools.com/php/php_mysql_select.asp jest świetne, możesz wywoływać zapytania na ich przykładowej bazie, zmieniać ich kod, uczyć się :D taka piaskownica dla newbia.

    1
  • #3 23 Wrz 2015 10:03
    kinggustav
    Poziom 20  

    Ale co właściwie chcesz osiągnąć? Jak rozumiem nie jestes IT, a chcesz się pobawić bazą danych? W firmie raczej ci nie pozwolą, będziesz miał dużo szczęścia jak będziesz mógł zapuścić jakiegoś SQLa. W domu? Można wszystko, tylko czy warto, co będziesz trzymał w tej bazie. W następnej pracy? Nawet mając niezłe pojęcie o MS SQL nie zatrudnisz się raczej do administrowania serwerem, bo będą wymagali certyfikatów i doświadczenia. Jak byś się nie kręcił, kilka lat pracy przed tobą. Wszystko można osiągnąć, tylko czy to nie za dużo kosztuje? Chyba że koniecznie chcesz sie przekwalifikować i pracować w IT.

    0
  • #4 23 Wrz 2015 10:23
    xoree
    Poziom 29  

    Bazy danych to tylko pojemnik do przetrzymywania danych.
    ale ...

    - Warto nauczyć się projektowania bazy danych (Tabele + relacje miedzy nimi itp.)
    - Administrowania bazą danych (dostęp + użytkownicy)
    - Nauczyć się języka SQL.
    - Poznań DBMS : Mysql,Oracle,MSSQL (różnice miedzy nimi).

    I to właściwe tyle jeśli chodzi o osobę odpowiedzialną za bazy danych.

    Innym tematem jest problem wyszukiwania + dodawania + edytowania danych w bazie (wiadomo można to robić z poziomu sql).
    Ale w tym momencie wchodzi temat użytkowników chcących pracować na danych zawartych w bazie.
    I tu się kłania temat programowania: php,C++,java,C#.
    Polecam liznąć php ponieważ praktyczna praca z tym językiem + mysql daje dużo dobrego doświadczenia, które można łatwo przełożyć na inne bazy danych (Oracle,MSSQL). Wiadomo miedzy DBMS są różnice ale to kwestia poznania tych różnic, bo logika pozostaje taka sama.

    0
  • #5 25 Wrz 2015 23:11
    Isomani
    Poziom 4  

    @kinggustav możesz uznać to za wybryk znudzonego studenta :D

    Tak naprawdę to bardziej bym poszedł w stwierdzenie, że chcę się przekwalifikować. Nie wdając się w szczegóły to kilka lat czasu na opanowanie mam, chęci mam, pieniędzy na kursy czy książki nie brak, mam zaparcie i jest to coś co chciałbym być może w przyszłości robić. Zdobycie doświadczenia też nie byłoby problemem. Zanim zacznę szukam dobrej "drogi"do rozpoczęcia tego. Nie kręcę się w żadnym razie - wiem co mnie czeka i jestem gotów poświęcić czas i te środki. Mam ku temu swój cel, który zachowam dla siebie jednak jego wynik - BYĆ MOŻE zawodowe zajmowanie się tym.

    @xoree taki miałem zamiar żeby połączyć naukę php z mssql utp itd:) Dziękuję za odpowiedzi.

    0
  • Pomocny post
    #6 27 Wrz 2015 00:40
    Kużdo
    Poziom 20  

    @Isomani, co tak właściwie w tej pracy robicie, jak ta baza danych wygląda? Bo możliwe, że piszesz o czymś innym niż myślisz i chciałbyś się "bawić" czymś innym niż masz na myśli ;)

    Jeżeli chcesz szybko zacząć uczyć się praktyki, to PHP + MySQL. Możesz pobrać XAMPP'a, WAMP'a lub inny pakiet zawierający Apache, MySQL oraz PHP. Możesz też pobrać osobno każdą rzecz (Apache, PHP i MySQL) i samemu je zainstalować, ale więcej z tym będzie zachodu.

    Do nauki baz danych? Na początek "Biblia PHP5 i MySQL" - trochę droga, ale na portalu aukcyjnym można dostać już od 50 zł. A książka bardzo dobrze tłumaczy i uczy podstaw programowania w PHP i obsługi bazy danych. Jak dasz odpowiedź na moje pytania, to można coś bardziej nakierować ;)

    0
  • #7 27 Wrz 2015 09:02
    Isomani
    Poziom 4  

    Naczy masz rację, że chcę się bawić czymś innym. W mojej pracy MOŻE by się takie cuś przydało ale niekoniecznie, zależy czy miałbym pomysł na stworzenie czegoś innego. A mianowicie - jestem agentem ubezpieczeniowym, mam pod sobą biuro majątkowe, życiowe i sieć sporą agentów i może coś bym wymyślił żeby ich ogarnąć ale nie jest to celem samym w sobie.

    Celem jest to, że zaczynam teraz studia zaoczne, praca siedząca w biurze i zawsze mam te kilka godzin wolnego czasu. Chciałem więc się "przekwalifikować" lub "dokwalifikować", bo nie wątpię, że za kilka lat praca agenta może nie wyjść. U mnie jedyne bazy danych to CMR z agentami i Fort4 z polisami (o ile o tym samym mowa, póki co się nie znam)

    Traktujmy to więc jako niepowiązane z moją pracą. Mam kilka godzin dziennie, kilka lat, środki, czas, chęci nauczyć się od podstaw może nie MISTRZOWSKIEGO bazodanowania ale solidnego żebym mógł gdzieś może jakiś mały egzaminik zdać i po znajomości zdobyć jakieś doświadczenie (nie typu kumpel mi wpisze do cv że 5 lat doświadczenia ale praca owszem po znajomości tylko typu, że mnie bez doświadczenia dopuści żebym spróbował i nie wyleje po 1 błędzie;)

    0
  • Pomocny post
    #8 27 Wrz 2015 10:41
    Kużdo
    Poziom 20  

    No to tak jak pisałem, Biblia PHP5 i MySQL na sam początek jest w sam raz. Bardzo fajnie wytłumaczone jest co i jak działa, z jej pomocą nauczysz się i podstaw PHP i podstaw MySQL. Będziesz w stanie napisać własną stronę www podpiętą pod bazę danych, np. jakiś mini-blog z użytkownikami albo własne mini-forum, mini-sklep, no cokolwiek będziesz chciał. Piszę "mini", mając na myśli skrypty, które nie będą w pełni zabezpieczone, bo książka nie nauczy Cię wszystkiego, to tylko podstawy. Ale już z jej pomocą możesz napisać całe skrypty, nawet taki jak ten na którym tutaj siedzimy, po prostu nie będzie on tak bezpieczny, bo książka nie jest przeznaczona do zgłębiania pułapek i dziur w programowaniu (chociaż kilka przykładów podaje).

    Sprawdź książkę na helion.pl, jej spis treści, jest też przykład wyciągnięty z niej do poczytania. Sprytniejsi dorwą ją nawet za darmo ;) (do czego oczywiście nie namawiam :D).

    Dodano po 1 [minuty]:

    Aha, i dlaczego PHP i MySQL? Bo są darmowe i popularne. Jak będziesz miał jakiś problem, to możesz pytać tutaj lub na forum php.pl, i tutaj i tam pomogą Ci na pewno ;)

    0
  • #9 27 Wrz 2015 15:14
    Isomani
    Poziom 4  

    Słyszałem, a raczej czytałem na podobnym forum, że lepiej zacząć od razu od MSSQL i nie bawić się w MySQL, bo wtedy się traci czas i energię i ciężko będzie się przestawić na mssql jak nauczę się mysql- czy to prawda?

    0
  • Pomocny post
    #10 27 Wrz 2015 15:24
    Kużdo
    Poziom 20  

    Nieprawda. Oba systemy są bardzo podobne, są pewne różnice, ale tak jest ze wszystkim, uczysz się C/C++, chcesz się uczyć innego języka no to jakieś tam zmiany są, tutaj tak samo.

    No i co najważniejsze, MSSQL nie jest darmowe. To produkt Microsoftu. Jest co prawda wersja Express Edition i ona jest darmowa, ale jeżeli chodzi o sam produkt, to jest on płatny. MySQL jest w pełni darmowy. MSSQL działa tylko na Windowsie (tzn. zainstalujesz i uruchomisz serwer tylko na Windowsie), MySQL uruchomisz na każdym systemie.

    Naprawdę polecam zacząć od PHP + MySQL. Na pierwszy raz, jest to najlepsze podejście. Tym bardziej, że za pomocą WAMPPa masz gotowe środowisko, instalujesz, odpalasz i możesz tworzyć. O ile dobrze pamiętam, to będzie miał nawet przykładowe aplikacje zainstalowane.

    1
  • #11 27 Wrz 2015 16:51
    Rezystoreczek
    Poziom 20  

    Z moich doświadczeń wynika, że MSSQL jest bardziej problematyczny ;)
    Zgadzam się z kolegą @Kużdo.
    Mogę jeszcze dodać, że narzędzia do MSSQL są przerośnięte, zaśmiecają dysk, mają dziwne kreatory o.O i ogólnie, nie są intuicyjne :!:
    To tylko moja opinia, ale nie tylko ja ją podzielam :D
    MySQL natomiast jest mały, nawet wraz z zainstalowanym phpMyAdmin (jeden z klientów, do przeglądarki) nie zajmuje dużo.

    A i jeszcze: jak będziesz się uczyć, to polecam od razu na hostingu typu cba.pl. Tam masz dostępną jedną bazę i oczywiście phpMyAdmina ;) za darmo, nic tylko kodzić, zainstaluj klienta ftp i jechaj :D

    0
  • #12 27 Wrz 2015 16:58
    Kużdo
    Poziom 20  

    Rezystoreczek napisał:
    Mogę jeszcze dodać, że narzędzia do MSSQL są przerośnięte, zaśmiecający dysk, mają dziwne kreatory o.O i ogólnie, nie są intuicyjne

    Fakt, są one rozbudowane, ale gdy nauczysz się ich używać, to są wręcz bardzo intuicyjne i dużo rzeczy wykonają za Ciebie ;)

    Rezystoreczek napisał:
    a i jeszcze: jak będziesz się uczyć, to polecam od razu na hostingu typu cba.pl. Tam masz dostępną jedną bazę i oczywiście phpMyAdmina za darmo, nic tylko kodzić, zainstaluj klienta ftp i jechaj

    Z darmowym hostingiem jest kilka problemów.
    Raz, że ma nałożonych dużo limitów.
    Dwa, że dodaje różne ramki i teksty do wynikowych stron, co może być mylące dla początkującego.
    Trzy, trzeba co chwila wrzucać nowe pliki na serwer, żeby podejrzeć jak to działa.

    Do nauki, jak i do developerki, polecam środowisko programistyczne lokalne wraz z lokalnym serwerem. Nic nie trzeba wysyłać na serwer, edytujemy pliki bezpośrednio na dysku, zapisujemy i już oglądamy wynik w przeglądarce. Dużo wygodniejsze podejście, niż z użyciem zewnętrznego serwera. No i lokalne środowisko ma tę przewagę, że możemy je ustawić tak, jak tylko będziemy chcieli.

    Podam przykład jak ja pracuję w firmie, gdy coś kodujemy. Każdy z nas używa GITa do kontroli projektu, każdy z nas posiada własny lokalny serwer www na komputerze, dzięki temu nie potrzebujemy żadnego dostępu do internetu, by móc testować to, co zrobimy. Dostęp jest potrzebny tylko przy pobieraniu zmian, które wprowadzili współpracownicy i przy wypychaniu własnych zmian do repozytorium. A tak, to każdy z nas ma swój komputer, na nim ma wszystkie źródła, serwer www i koduje. Dlatego lokalne serwery są bardzo opłacalne do nauki jak i już późniejszej pracy nad projektem.

    0
  • #13 27 Wrz 2015 17:30
    Rezystoreczek
    Poziom 20  

    Kużdo napisał:

    Do nauki, jak i do developerki, polecam środowisko programistyczne lokalne wraz z lokalnym serwerem. Nic nie trzeba wysyłać na serwer, edytujemy pliki bezpośrednio na dysku, zapisujemy i już oglądamy wynik w przeglądarce. Dużo wygodniejsze podejście, niż z użyciem zewnętrznego serwera. No i lokalne środowisko ma tę przewagę, że możemy je ustawić tak, jak tylko będziemy chcieli.


    chyba nie masz doświadczeń "szkolnych" i nie spotkałeś sięz sytuacjami, gdzie projekt który działał na localu nie chce działać na hostingu ;)

    0
  • #14 27 Wrz 2015 17:36
    Kużdo
    Poziom 20  

    @Rezystoreczek, tzn. że albo został źle napisany, albo konfiguracja serwera lokalnego i zewnętrznego jest inna. Serwery lokalne nie są tutaj niczemu winne.

    0
  • #15 27 Wrz 2015 18:25
    Rezystoreczek
    Poziom 20  

    @Kuzdo nie zrozumiałeś do końca ;) chodziło mi o to, że jak ktoś się uczy, to pracująć na localu może popełnić błędy które potem okazują się problematyczne, a jak się od razu oswoi z serwerem i z FTP to potem nie ma przykrej niespodzianki.

    0
  • #16 27 Wrz 2015 22:39
    Kużdo
    Poziom 20  

    Rezystoreczek napisał:
    @Kuzdo nie zrozumiałeś do końca ;) chodziło mi o to, że jak ktoś się uczy, to pracująć na localu może popełnić błędy które potem okazują się problematyczne, a jak się od razu oswoi z serwerem i z FTP to potem nie ma przykrej niespodzianki.

    Ale zdajesz sobie sprawę, że to działa w dwie strony? A przy nauce błędy to rzecz normalna, trzeba dalej się uczyć, a nie poddawać.
    I wiesz dlaczego coś, co działa na localu nie działa później na hostingu? Bo zazwyczaj jest to później testowane na darmowym hostingu, który bardzo mocno ogranicza dostępne funkcje.
    Ja polecam lokalne serwery, bo przecież nie będziemy tego testować w dwóch miejscach naraz, a na naukę takie lokalne serwery starczają w zupełności. Mówię, nawet ja wraz z współpracownikami korzystamy z WAMPa, którego właściwie nie konfigurowaliśmy, bo nie ma potrzeby. Obecnie te locale są tak dobrze skonfigurowane, że nie ma z nimi większych problemów.

    A kolega-autor ma wybór ;) Albo moja propozycja, albo korzystanie z darmowych hostingów typu cba.pl - jest ich więcej, wystarczy szukać frazą "darmowy hosting".

    0