kybernetes wrote: Kolego, komputer silnika pracuje na szynie CAN i rezystancja jaką tam zmierzyłeś jest prawidłowa.
To właśnie dlatego nie czepiam się już ECU , bo on nie śmiga po van. W nim mam tylko błędy dotyczące sterownika swiec zarowych. Zresztą podstawiany był i niczego to nie zmieniło.
Rezystancje w sieci van tez są prawidłowe, więc ciągłość przewodów, rezystancje wejść poszczególnychej modolow też prawidłowe.
Do tej pory podstawiony licznik, bsm, ECU i żadnych zmian, wcześniej podstawione bsi i licznik i również bez zmian. Co najśmieszniejsze weźmiesz z mojego auta te graty do drugiego sprawnego i wszystko śmiga, weźmiesz ze sprawnego do mojego i d....a. . Nieruszany tylko com2000, bo osoba od której mam możliwość przełożyć nie udostępni mi tego, bo boi się ruszać poduchy. Więc trzeba bEddie chyba kupić gdzieś z rozbitego auta..
Do magistrali van o ile dobrze doczytałem urządzenia są przylaczone równolegle. Licznik, com2000, ster poduszek i oczywiście bsi chodzą w jednej magistrali i chyba to tutaj jest problem.
Dziwnie są błędy Air Bag , dotyczą poduch których nie ma, które są też wyłączone w sterowniku. Często w necie można się z tym spotkać, wpisując frazę citroen lub peugeot p106f i podmiana stera nic nie daje.
Błędy w BSI dotyczy też czujnika temperatury zewnetrznej, którego nie ma, o którym komputer wie że nie jest zainstalowany oraz obwodów czujnika temperatury oleju którego nie ma i czujnika poziomu oleju,.
W liczniku są błędy dotyczące komunikacji z bsi oraz dotyczący nieprawidłowej temperatury chłodziwa. Ale temperatura jest prawidłowa i w bsi a stąd czyta ja licznik jest jak najbardziej realna i prawidłową. Zresztą licznik po wykasowaniu błędów kilka sekund pracuje normalnie, potem wskakuje błąd i głupieje, zapala się mnóstwo kontrolek, żaden wskaźnik nie działa, mruga stop, rezerwa itp. Palą się kontrolki od ESP i ABS , których w aucie nie ma i nigdy nie było. Oczywiście w bsi oba systemy nie zainstalowane. Oczywiście w liczniku nie pojawiają się kontrolki włączonych świateł, kierunków etc. Nie pokazuje przebiegu.
Licznik po wyjęciu kluczyka nie wyłącza się, dopiero gdy uśpienia się bsi I zniknie van+. Natomiast każde wzbudzenie bsi, czy to otwarcie drzwi, wciśnięcie awaryjnych itd powoduje, że licznik wlacza się.
W bsi widać, że widzi wciśnięcie świateł awaryjnych - ale nie realizuje tej funkcji. Po za tym widzi prawidłowo otwarcie drzwi, , stany krancowek. Nie widzi natomiast zaciągniętego ręcznego, pomimo że sygnał masy na 100% przychodzi do bsi na pinie 35 białej złączki. Po za tym widzi cały czas zapięte pasy pasażera, kierowcy widzi prawidłowy stan. Więcej nieprawidłowości nie zauważyłem.
W aucie nie ma alarmu, dokładany był tylko c. Zamek , który na razie odlaczylem.
To tak w telegraficzym skrócie sytuacja na tera.
Auto pali, jeździ, świeci, tylko nie ma pożytku z licznika.
Kiedyś auto miało klimatyzację, ale poprzedni właściciel uznał, że mu nie potrzebna i nie naprawiał - kompresor zdjęty i już nie wrócił na swoje miejsce - bsi poinformowane, że nie ma klimy.
Wiązki pod akumulatorem i blotnikiem sprawdzone.
Gdy go kupowałem z taką usterka dostałem info , że to stało się po myciu silnika. Ale to może zbieg okoliczności.
Chętnie poznam i wyklucze różne teorie - auto jest moje prywatne więc czas nie goni.
Te błędy w poduchach są bardzo częste w grupie PSA gdy coś szwankuje w van, ale w żadnym przypadku do którego ja dotarłem nie był winny sterownik poduch.
Dużo daje do myślenia brak awaryjnych pomimo tego, że bsi widzi żądanie włączenia - czyli jakaś tam komunikacja między licznikiem i bsi jest , tak samo testy z testera idą bez problemu.. Niby powinien włączyć te awaryjne a tego bsi nie robi pomimo, że dla awaryjnych juz jest elementem wykonawczym. Tak samo brak zmiany stanu ręcznego - sygnał dochodzi a bsi tego nie widzi. To sugerowaloby coś z bsi. Za dużo tych podejrzeń i nie powiązanych ze sobą zdazen