Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Lenovo G580 - Zużycie dysku na 100%

Fuzz. 13 Wrz 2015 13:48 870 9
  • #1 13 Wrz 2015 13:48
    Fuzz.
    Poziom 5  

    Sprzęt: Laptop Lenovo G580
    System operacyjny: Windows 8.1 64-bitowy (6.3, kompilacja 9600)
    Procesor: Intel Core i3-3120M CPU @ 2.50GHz
    Pamięć: 4,0GB RAM
    Karta graficzna: Intel HD Graphics 4000 i NVIDIA GeForce 710M

    Opis problemu: Po zrestartowaniu laptopa do ustawień fabrycznych i zainstalowaniu wszystkich aktualizacji do systemu 8.1, pojawił się problem z dyskiem. Odpala się bardzo długo, wolno pracuje i się zacina. Po wejściu do Menadżera zadań wyświetla zużycie dysku na poziomie 100%. Po około 15-20min od uruchomienia systemu, dysk spada do normalnego poziomu, chociaż nie zawsze. Monitor zasobów pokazuje, że największe zużycie powoduje: system, svchost.exe (netsvcs), svchost.exe (LocalSystemNetworkRestricted) i TiWorker. Szukałem w internecie jak usunąć te problemy, ale nie chcę zmieniać żadnych ustawień systemowych sam, bo boję się, że zepsuję coś bardziej. Ściągnąłem program "HD Tune" i w zakładce error scan, po pełnym skanowaniu nie znaleziono żadnych problemów. Proszę o pomoc, gdyż nie mogę normalnie pracować, ponieważ laptop strasznie muli i zacina się, a otwarcie przeglądarki czy innego programu trawa bardzo długo.

    0 9
  • #2 13 Wrz 2015 13:55
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD

    Użycie dysku, a nie zużycie, bo to dwa całkiem inne wyrazy i znaczenia.
    Prawdopodobnie dzieje się to z powodu automatycznej aktualizacji systemu.

    0
  • #3 13 Wrz 2015 14:01
    Fuzz.
    Poziom 5  

    MARCIN.SLASK napisał:
    Użycie dysku, a nie zużycie, bo to dwa całkiem inne wyrazy i znaczenia.
    Prawdopodobnie dzieje się to z powodu automatycznej aktualizacji systemu.


    Zgadza się z tym "zużyciem" mój błąd.
    Co zrobić, żeby dysk nie był używany w 100%?

    0
  • #6 13 Wrz 2015 14:28
    xoree
    Poziom 29  

    Laptop był czyszczony (nie przegrzewa się)?

    0
  • #7 13 Wrz 2015 14:36
    Fuzz.
    Poziom 5  

    xoree napisał:
    Laptop był czyszczony (nie przegrzewa się)?


    Laptop był przywracany do ustawień fabrycznych jakieś 4-5 dni temu, dzisiaj zainstalowałem aktualizację do Windows 8.1 i zaczęły się problemy. Laptop działa, nie jest gorący, wentylator pracuje normalnie i wylatuje z niego chłodne powietrze.

    0
  • #8 13 Wrz 2015 14:48
    xoree
    Poziom 29  

    Ile lat ma laptop?
    Czy laptop miał konserwację układu chłodzenia (wymianę past/termopadów)?

    0
  • #9 13 Wrz 2015 15:48
    Fuzz.
    Poziom 5  

    xoree napisał:
    Ile lat ma laptop? Czy laptop miał konserwację układu chłodzenia (wymianę past/termopadów)?

    Laptopa kupiłem 2 lata temu.
    Nie miał żadnej konserwacji, gdyż do tego czasu nie było z nim problemu.
    Ponad rok temu był oddawany na gwarancję, ale dlatego, że głośniki mi nie działały i wejście na słuchawki. To, co zrobili, to podłączenie złączy.

    0