Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Proszę o poradę - dobranie kolumn do końcówki Behringer Nu6000 dsp.

paranza 13 Sep 2015 14:10 1254 12
    paranza
    Level 10  
    Witam,
    proszę o rady i wszelkie sugestie, łącznie z doborem kolumn do podanej w temacie końcówki mocy.

Behringer Nu6000 dsp, posiadam od niedawna, podczas próby przy pierwszych kilku minutach użytkowania, spaliłem 2 kolumny 1400 W, 8 Ohm(nisko budżetówki firmy Tompol, faktycznie może z 500 w RMS). Całą sytuacja w zasadzie przez własną głupotę, mimo świadomości ogromnej różnicy mocy miedzy kolumnami a końcówką(chociaż liczyłem że amp przy ustawionych 20% mocy jednak kolumn nie spali). Całość była zastosowana do nagłośnienia 4 mikrofonów(2x wokal, werbel i stopa).

Poniżej podaję podstawową specyfikacje sprzętu i dołączam link.

2 kanały, w stereo po 3100W na stronę przy 4 Ohmach, 1600W przy 8.

http://www.behringer.com/assets/NU6000DSP_NU3000DSP_NU1000DSP_M_EN.pdf

Pozdrawiam i czekam na jakieś info.
    DjSzymon
    Level 15  
    Jaki budżet, używane/nowe?
    paranza
    Level 10  
    Dzięki za zainteresowanie. Z budżetem, z ciężkim sercem max 3-4 tys. Mogą być używane lub nowe, w zasadzie bez różnicy jeśli używane byłyby lepszej klasy i posłużyły dłużej.
    PANICZKAMIL
    Level 39  
    2x wokal, werbel i stopa pachnie mi zestawem 2+2 a od biedy pełnopasmowe kolumny. Czy dobrze kombinuję? Masz już jakieś kolumny czy wszystko spalone i trzeba szukać? Do stacjonarnej instalacji czy ma być mobilne? Co chcesz tym nagłośnić/ przez co nie chcesz być zagłuszony?
    paranza
    Level 10  
    Cześć, na pewno 2 kolumny, bo takie rozwiązanie bardziej mi pasuje. Nie myślałem nad tym czy 2 czy 3 drożne, sensowniejsze pewnie byłoby zastosowanie 3 drożnych jeśli w grę wchodzi dość szerokie spektrum, tyle że w podobnej cenie chyba łatwiej wyciągnąć coś bardziej konkretnego w 2 drożnych. Kolumn jeszcze nie rozbierałem ale podejrzewam że poszło wszystko w środku bo były całkowicie ciche, czasem zaskrzeczał głośnik basowy. Kolumny nie będą przenoszone, wszystko służy tylko i wyłącznie do nagłośnienia poszczególnych elementów na sali prób. Nagłaśniane mają być jak pisałem, 2 może 3 wokale, stopa i werbel. Na próbie górują główni
    e gitary. Wcześniej stosowałem do wokali 2 kolumny aktywne VoiceKrafta 150W, na podbicie stopki i werbla amp noname ok 120W na stronę, z czego faktycznie może z 50 oraz wymienione na samym początku kolumny Tompol'a.
    PANICZKAMIL
    Level 39  
    Stopy "nie poczujesz" bez subbasów. Kupisz w miarę mocne 2x15" + driver, postawisz na ziemii wokal zniknie, kupisz mocne 2-3 drożne kolumny i wrzucisz na statyw - wokal się poprawi ale stopa zniknie. Idealne dla Ciebie by było używane 2+2, czyli 2 subbasy i 2 satelity tym bardziej, że masz czym zasilić.
    paranza
    Level 10  
    Tylko jak to najlepiej spiąć przy 2 kanałowym wzmacniaczu? A jeśli już to mimo to co dobrać i jakiej mocy? Błędem z mojej strony było pokuszenie się o końcówkę 2 kanałową z taką mocą na stronę, nie mając odpowiednich kolumn. Już lepiej bym wybrał kupując BEHRINGER NU4-6000. t.j 4 kanałówkę, przy 8 Ohmach bodajże 400W na kanał i wtedy Twój pomysł byłby idealny, ale mądry Polak po szkodzie ;)
    alojzy7719
    Level 36  
    paranza wrote:
    Cała sytuacja w zasadzie przez własną głupotę.

... którą przede wszystkim było kupno tego gó....a, co nawet koło kolumny nie stało. Te 500W (RMS?) to też bardzo wątpliwe...
    PANICZKAMIL
    Level 39  
    Tompole mają dobrą wartość opałową...

Jak masz spiąć - w Twoim przypadku tylko zestaw 2+2 w MONO czyt. satki/pełne pasmo na kanale A a na kanale B basy. Końcówka chyba ma opcje crossovera oddzielnego na każdy kanał?
    paranza
    Level 10  
    Panowienie zdaję sobie sprawę z marności tych kolumn, niemniej te 5-6 lat temu, nie było mnie na nic innego stać, a wtedy za końcówkę 240W i 2 takie kolumny zapłaciłem 1000zł, wiec było nawet warto.

PANICZKAMIL, tak końcówka ma wbudowany crossover i można ustawić to tak jak mówisz, po danej częstotliwości na kanał. Tylko jak to wygląda z fizycznym spięciem całości - połączenie obu kolumn na kanał jakąś przejściówką(praktycznie sam to mogę zrobić, tyle że nie widziałem takiego rozwiązania), w takim wypadku kolumny 4 omowe, jakiej mocy, jakiś konkretny model? Mam jeszcze możliwość zwrotu sprzętu i wzięcia podobnego wzmacniacza 4 kanałowego, tyle że to raczej w ostateczności, bo jestem ograniczony czasowo.
    PANICZKAMIL
    Level 39  
    Kolumny mają zazwyczaj 2 gniazda połączone ze sobą równolegle - wpinasz się w jedno gniazdo i do drugiego podłączasz następną kolumnę i np. 2 kolumn 8ohm po 600w robi się 1x1200/4ohm i to zapinasz na kanał A albo B.

Ja bym jednak zwrócił tego 6000 i wziął 4 kanałowego - kolumn o mocy 2kW 4ohm pełnopasmowych po prostu nie ma. Czemu 2kW - po prostu podali max moc, czyli RMS będzie około 2x1kW na 8r i 2x2kW na 4r.
    paranza
    Level 10  
    Dzięki za pomoc! Spróbuję ten sprzęt jednak wymienić i dobrać 2 kolumny basowe i jakieś 2 wysoko-średnio tonówki.
    PANICZKAMIL
    Level 39  
    Będzie to rozsądniejsze bo będziesz mógł sobie w razie grania na 4x szerokopasmówki zrobić strefy np. ściszyć przy stołach bo marudzą itp ;)