Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mikrofon do nagrywania podcastów. Ew. także dyktafon.

szymasrlz 13 Sep 2015 20:52 2148 5
    szymasrlz
    Level 9  
    Witam,

od roku zajmuję się nagrywaniem podcastów. Zaopatrzyłem się w dyktafon Olympus VN-713PC ( http://www.olympus.pl/site/pl/a/audio_systems/audio_recording/notetakers/vn_713pc_2/index.html ). Najczęściej nagrywam w domu, w zamkniętym pokoju w pojedynkę, mówiąc do wbudowanego w dyktafon głośnika. Czasem nagrywam w dwie osoby, wówczas ustawiam dyktafon pomiędzy jednym a drugim rozmówcą. Jakość odrobinę spada, ale da się to przeżyć. Próbowałem nagrywać w terenie, jednak wówczas dyktafon nagrywa dość głośno nawet lekkie powiewy wiatru (tło również, ale przy odpowiednich ustawieniach, to akurat nie przeszkadza tak mocno).

Chciałbym poprawić jakość moich nagrań, toteż poszukuję nowego sprzętu i prosiłbym o polecenie MIKROFONU, który mógłbym podłączyć do mojego dyktafonu.

Jeżeli to możliwe, to chciałbym nabyć sprzęt w miarę uniwersalny:
    - Do nagrywania w pojedynkę oraz w dwie, trzy, max. cztery osoby.
    - Do nagrywania w zamkniętym pomieszczeniu oraz na zewnątrz (np. do przeprowadzania sond ulicznych).
    Jeżeli nie, to prosiłbym o zaznaczenie przy polecanych modelach, w jakich warunkach powinny się one sprawdzić najlepiej.

Jeżeli uważają Państwo, że największy wpływ na jakość dźwięku będzie miał zakup nowego urządzenia nagrywającego, to w grę wchodzi również zakup nowego dyktafonu.

Budżet: najlepiej od 100 do 200 złotych. W razie potrzeby mogę go zwiększyć, ale raczej nie wydam więcej niż 300-400 złotych na hobby.

Z góry dziękuję za wszystkie rady i uwagi!
  • Helpful post
    adambyw
    Moderator of Acoustics
    szymasrlz wrote:
    mówiąc do wbudowanego w dyktafon głośnika.

Jestem przekonany że mówienie do mikrofonu dla lepszy rezultat.
    szymasrlz wrote:
    Jakość odrobinę spada, ale da się to przeżyć

Tak będzie zawsze. Ponieważ siła dźwięku maleje z kwadratem odległości. Czym dalej mikrofon od mówcy tym więcej będzie szumów tła, bo będziesz potrzebował większego wzmocnienia.
    szymasrlz wrote:
    dyktafon nagrywa dość głośno nawet lekkie powiewy wiatru

Warto zastosować mikrofonową osłonę przeciwwietrzną. Możesz spróbować naciętej gąbki (nawet kuchennej, do mycia naczyń) nasuniętej na mikrofon dyktafonu. Da to wymiernie dobre rezultaty na zewnątrz. Jak będziesz zadowolony z efektu to możesz zainwestować w coś innego.

Przy wywiadach ulicznych żeby zebrać jak najwięcej mówcy a nie tła trzeba dać mikrofon bardzo blisko ust mówiącego (co wiadomo często onieśmiela), albo stosować mikrofony bardzo kierunkowe, co najmniej superkardioidę a najlepiej mikrofon typu shotgun (coś takiego jak np Superlux E421B).
    szymasrlz
    Level 9  
    Dzięki za odpowiedź!

Rozumiem. Szczerze mówiąc, tak też właśnie kombinowałem, tj. naciągałem materiał na górną część dyktafonu. Niestety ten model ma głośnik w górnej ściance i gdy go zakrywam, to zakrywam również położony w górnej części frontu urządzenia wyświetlacz. Z tego właśnie powodu zastanawiam się nad zakupem zewnętrznego mikrofonu.

A co do sond ulicznych, to swego czasu odbywałem praktyki w radiu i tam przy nagrywaniu na mikrofon podłączony do dyktafonu nie było aż tak bardzo słychać przepływu powietrza, jak przy moim Olympusie (nawet z mikrofonem obłożonym materiałem; gąbki nie wypróbowywałem). Założyłem więc, że wina leży po stronie dyktafonu.
  • Helpful post
    adambyw
    Moderator of Acoustics
    Kwestia wytłumienia mikrofonu i tyle. Pytanie jakich mikrofonów używaliście. Często przy zastosowaniu mikrofonu dynamicznego, po pierwsze membrana ma nieco większą masę mniej się poddaje (tym samym słabiej przenosi górę pasma), za grillem też masz gąbkę. W mikrofonach wokalowych nieraz o grubości 5-7mm. A jak założysz jeszcze ekstra gąbkę na grilla to masz dodatkową osłonę.
    W dyktafonie oprócz cieniutkiej membrany tkaninowej nie będzie żadnej ochrony przed wiatrem. Dla tego gąbka (nie materiał) znacząco poprawi jakość nagrania. Nie musisz jej naciągać na cały dyktafon. Możesz uszyć pokrowiec z jednej strony zakończony gąbką. Tu już sam pokombinuj, bo domyślam się że musi być to estetyczne.

W twoim budżecie wydaje mi się że najrozsądniejsze było by zainwestowanie w mikrofon dynamiczny, superkardioidalny. Dolicz tylko że trzeba będzie zrobić przejściówkę XLR->minijack 3,5mm gdzie do XLR'a należy włożyć kondensator tak by odseparować składową stałą (zasilanie BIAS) od mikrofonu.

Jeżeli będziesz szukał mikrofonu pojemnościowego, to będzie musiał mieć zasilanie na baterię, lub musi być dedykowany do dyktafonów z minijackiem.
    szymasrlz
    Level 9  
    Ok, czyli do użytku domowego nie opłaca się inwestować w dodatkowy sprzęt, tak?

A czy zakup nowszego modelu dyktafonu cokolwiek by zmienił? Czy i tak rozchodzi się tylko o odrobinę gąbki na mikrofonie?

Czy do samodzielnego wykonania takiego wytłumienia wystarczy dostępna w marketach czy sklepach z artykułami higienicznymi gąbka tekstylna do mycia?

Quote:
    Dolicz tylko że trzeba będzie zrobić przejściówkę XLR->minijack 3,5mm gdzie do XLR'a należy włożyć kondensator tak by odseparować składową stałą (zasilanie BIAS) od mikrofonu.

Nie rozumiem drugiej części tego zdania. O co chodzi z wkładaniem kondensatora i z czym (jakimi kosztami, utrudnieniami) się to wiąże?

[EDIT] Przy mikrofonie Superlux różne sklepy uparcie podkreślają, że to mikrofon do kamery :) http://sklepgram.pl/superlux-e421b-p-2634.html
    Myślisz, że nadałby się w moim przypadku? Nie bardzo wiem, jak miałbym go trzymać w czasie rozmowy.
  • Helpful post
    adambyw
    Moderator of Acoustics
    szymasrlz wrote:
    Ok, czyli do użytku domowego nie opłaca się inwestować w dodatkowy sprzęt, tak?

W tym budżecie nie bardzo.
    szymasrlz wrote:
    Czy i tak rozchodzi się tylko o odrobinę gąbki na mikrofonie?

Jeżeli chodzi o dźwięk wiatru to tylko o gąbkę.
    szymasrlz wrote:
    Czy do samodzielnego wykonania takiego wytłumienia wystarczy dostępna w marketach czy sklepach z artykułami higienicznymi gąbka tekstylna do mycia?

Na początek wystarczy.
    szymasrlz wrote:
    O co chodzi z wkładaniem kondensatora i z czym (jakimi kosztami, utrudnieniami) się to wiąże?

Standard gniazda dyktafonu podaje napięcie (BIAS 5V) żeby zasilić mikrofony elektretowe (pojemnościowe). Ale negatywnie wpływa na działanie mikrofonu dynamicznego. Po pierwsze mogą być słyszalne szumy zasilania, szum procesora, przetwornic itp, po drugie napięcie to będzie powodowało lekkie wychylenie membrany, przez co membrana nie będzie pracować w optymalnym położeniu. Będzie to miało wpływ na barwę.
    Dołożenie kondensatora odseparuje to napięcie, przepuszczając tylko sygnał o przebiegu zmiennym, czyli dźwięk. Koszt kondensatora okolica 1zł. Robiąc kabel niesymetryczy w XLR najczęściej łączy się pin 1 i 3. Zamiast mostka trzeba wsadzić kondensator 10µF/16V plusem do pin3, i będzie nieporównywalnie lepiej.
    szymasrlz wrote:
    Przy mikrofonie Superlux różne sklepy uparcie podkreślają, że to mikrofon do kamery

Bo taką dedykację ma ten mikrofon. Ale dyktafon pracuje na takim samym złączu jak kamery (amatorskie). Pisałem o nim bo ma własne zasilanie do mikrofonu na baterie. Możesz go zawsze wyjść z uchwytu i przedłużyć kabel do puszki z baterią.

Weź pod uwagę że jeżeli dyktafon ma wejście mikrofonowe stereo, to będzie Ci nagrywał tylko jeden kanał. Po drugie Mikrofon typu shotgun wymaga precyzyjnego ustawienia. W przypadku odejścia z osi mikrofonu głośność drastycznie zmaleje.