Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Excel - wpisywanie i sumowanie minut i sekund (bez godzin)

.bad. 14 Sep 2015 15:05 3978 3
  • #1
    .bad.
    Level 10  
    Witam.
    Mam problem z wpisywaniem i sumowaniem minut i sekund.
    Muszę zsumować ilość minut i sekund z bilingów telefonicznych. Np. muszę wpisać wartość 170 min 16 s. Wiem jak to zrobić odwrotnie tzn. wpisuję 2h50m16s to zamienia mi na 170:16 [m]:ss. Ale ja muszę zrobić odwrotnie, lub chcę zliczyć minuty bez podania ilości godzin. A więc chcę wpisać np. 170:12 + 82:52. Jak mam to wpisać, żeby nie wpisywać godzin, a tylko minuty z wynikiem 253:04.
  • #2
    marek003
    Level 40  
    wg mnie excel tego nie potrafi.
    Wyjściem jest albo zmiana formatu np. 150,20+145,30 lub 150.20+145.30 i odpowiednia formuła sumująca. I ewentualnie później zamiana też formułami na minuty i sekundy.
    W załączeniu prosty przykład.
  • Helpful post
    #3
    Maciej Gonet
    VBA, Excel specialist
    Dobry wieczór,
    Nie da się chyba tego zrobić w sposób oczywisty, ale jakoś można, stosując pewne "sztuczki". Przede wszystkim w komórkach, w których mamy wprowadzać dane i wykonywać obliczenia muszą być odpowiednio sformatowane (niestandardowo). Podam 3 sposoby (żaden nie jest idealny, ale jest z czego wybrać).
    Sposób 1 - najbardziej naturalny
    Format komórek [m]:ss
    Wprowadzamy dane z 0 godzin, to znaczy np. 0:170:12
    Sposób 2 - małe oszustwo
    Format komórek [g]:mm
    Wprowadzamy dane w formacie 170:12
    Faktycznie oznacza to 170 godzin i 12 minut, ale można sobie wyobrazić, że to 170 minut i 12 sekund. Gdyby jednak trzeba było wykonywać jakieś operacje na faktycznej wartości, to trzeba wszystko podzielić przez 60
    Sposób 3 - z wykorzystaniem procedury zdarzeniowej
    Format komórek [m]:ss
    Wprowadzamy dane w formacie 170:12
    Procedura zdarzeniowa automatycznie dzieli każdą taką liczbę przez 60.
    Działanie procedury ogranicza się do wybranego zakresu (w przykładzie kol. E) i do komórek sformatowanych w określony sposób i zawierających stałe liczbowe.
    Treść procedury (w kodzie arkusza):
    Code: vbscript
    Log in, to see the code

    Dane trzeba wpisywać z klawiatury (nie można kopiować).
    Proszę sobie wybrać.
  • #4
    .bad.
    Level 10  
    I o to chodziło :D . Najbardziej odpowiada mi sposób nr 2 - tzw. "oszustwo". To mi w zupełności wystarczy.
    Dziękuję za pomoc.