Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Przeciety obraz na ekranie z komputera hd4600 i7 4790 msi b85-g43

olo1980 14 Wrz 2015 18:37 660 6
  • #1 14 Wrz 2015 18:37
    olo1980
    Poziom 2  

    Witam, mam problem z prawidłowym wyświetlaniem obrazu na tv Sony Bravia KDL40R450 podpiętym do PC przez HDMI. Obraz podczas szybkich scen jest 'przecięty', podejrzewam że chodzi o częstotliwość odświeżania, ale próbowałem różnych ustawień częstotliwości i nie pomagają (w opcjach mogę wybierać z zakresu 23-60 Hz, zmienia to tylko miejsce 'cięcia'). Na załączonym zdjęciu widoczny jest filmik z youtube 1080p, wyraźnie widać na nim 'przecięcie' (odtwarzając film z dysku też to występuje). Próbowałem szukać rozwiązania w internecie, ale nie bardzo wiem jak nazwać ten problem. Karta graficzna w PC to Intel HD4600, sprawdzałem na dwóch kablach HDMI i to samo. Specyfiki kabli nie znam, ale nie są to kable za kosmiczne pieniądze tylko pierwszy lepszy HDMI do kupienia. Problem ten występuje tylko przy połączeniu z komputerem, przy oglądaniu telewizji tego nie ma. W telewizorze dostępne są 2 gniazda HDMI, w obu jest ten sam przypadek.

    Zintegrowana karta graficzna hd4600 na procesorze i7 4790, płyta główna msi b85-g43

    Mam nadzieję że ten problem można rozwiązać, z góry dziękuję ze pomoc.

    Pozdrawiam.

    Olo

    0 6
  • #2 14 Wrz 2015 19:19
    1 PAWEL
    Poziom 40  

    Sony wymaga kabla HDMI 1.4. Jaka długość kabla.

    Czy aktualne sterowniki Intel HD4600.

    0
  • #3 14 Wrz 2015 23:57
    olo1980
    Poziom 2  

    Kabel 1,5m sterowniki najnowsze.

    Mam nadzieję że to wina kabla, chociaż wg wikipedii nawet hdmi 1.0 obsługuje full hd przy 60 klatkach

    0
  • #4 15 Wrz 2015 06:37
    1 PAWEL
    Poziom 40  

    Miałem ten sam problem, Sony jest wybredne jeśli chodzi o wersję HDMI, zmiana kabla na 1.4 pomogła,
    pożycz kabel HDMI 1.4 lub u sprzedawcy zastrzeż czy przyjmie zwrot.

    Sprawdź aktualizację TV.

    0
  • #5 16 Wrz 2015 13:26
    olo1980
    Poziom 2  

    Zmiana kabla nie pomogła. Doszedłem już że problem leży po stronie karty graficznej w komputerze.(kabel wyświetla poprawnie z innego komputera, a problem występuje też na innym telewizorze) Karta zintegrowana, tak jak już wcześniej pisałem to intel hd4600 na procesorze i7 4790. Wie ktoś jak sobie z tym poradzić? Gdy próbuję zainstalować sterowniki ze strony intela wyskakuje mi:

    sterowniki 64 bitowe (czyli takie jakie powinny być) -
    'ten system nie spełnia minimalnych wymagań dotyczących instalowania tego oprogramowania'

    sterowniki 32 bitowe
    'ten pakiet instalacyjny nie jest obsługiwany przez ten typ procesora'

    W biosie zwiększyłem pamięć współdzieloną z 64 na 512MB ale nie pomogło.

    0
  • #6 16 Wrz 2015 13:49
    1 PAWEL
    Poziom 40  

    A próbowałeś odinstalować stare sterowniki karty graficznej.
    I instalacje przez aktualizowanie sterownika.

    0
  • #7 16 Wrz 2015 15:35
    olo1980
    Poziom 2  

    Odinstalowałem sterowniki, próbowałem ręcznie wskazać sterowniki poprzez aktualizowanie sterownika ale pokazywało że już są aktualne. Ściągnąłem sterowniki ze strony intela nie te najnowsze tylko poprzednie (ale także podpisane jako najnowsze 'latest') i nadal to samo.

    Sterowniki od karty graficznej na DVD dołączone do płyty głównej, oraz nowsze ze strony producenta MSI także nic nie pomogły.

    Najnowszy bios też nie pomógł.

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo