Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
MetalworkMetalwork
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Peugeot 307 2.0 16v - Błędy P1290 i P0480

14 Wrz 2015 22:28 3465 15
  • Poziom 10  
    Hej,
    Mój przypadek to 307cc 2.0 16v 177koni z 2006roku.
    Niestety, trochę już działałem w temacie ale brakuje mi już pomysłów.
    Według komputera mam problem z dwoma błędami które się powtarzają.
    Są to błędy:

    P0480 - błąd nieciągły, nie działa drugi bieg wentylatora - podłączony inny dobry rezystor, bez zmian. wyczyszczone i sprawdzone wszystkie kostki, po włączeniu klimatyzacji wentylator kręci się tak samo jak po odłączeniu czujnika temperatury wody - powinien szybciej? Wszystkie złącza i bezpieczniki w skrzynce bezpieczników wyczyszczone, mają przejścia, dodatkowo zapsikane izolem.


    P1290 - najpierw był to elektrozawór zmiennych faz rozrządu, teraz (po wymianie elektrozaworu na nowy z ASO) jest to zwarcie plusa do masy na pierwszym wtryskiwaczu (który po inicjacji słychać jak cyka więc zakładam że jest ok) Auto potrafi przy ruszaniu osłabnąć i dochodząc do 3800 obrotów,gdzie zmienne fazy powinny zacząć działać, auto zupełnie traci moc, wyrzuca błąd sterowania silnikiem, po czym z błędami normalnie wkręca się na obroty i ma pełną moc.
    Dzieje się to na rozgrzanym silniku.

    Co może być przyczyną tych błędów i co powinienem jeszcze sprawdzić? W elektronice samochodowej stawiam pierwsze kroki, ale chciałbym trochę poszerzyć swoją wiedzę.

    Z góry dziękuje za pomoc i proszę o wyrozumiałość.
  • MetalworkMetalwork
  • MetalworkMetalwork
  • Poziom 10  
    Hej,
    Peugeot 307cc 2.0 16v (EW10j4S) - 177ps (ten sam silnik co w 206 RC).
    Auto wyprodukowane w 2006 roku (po lift). Jakich danych mógłbym jeszcze dostarczyć żeby ułatwić pomoc?
  • Poziom 34  
    Na jakim oleju teraz jeździsz ?
  • Poziom 10  
    Obecnie jest to Lotos 10w40 i filtr Filtron.
    Auto potrafi mieć według komputera 703-710 obrotów na minutę i zaświecić się ciśnienie oleju na rozgrzanym oleju - wystarczy położyć delikatnie stopę na pedale gazu żeby ciśnienie to zniknęło. Stan jest prawidłowy (pod maximum) a olej ma przebieg około 10 tysięcy kilometrów - natomiast mam podejrzenie że jest przegrzany.
    Jutro powinien do mnie dotrzeć oryginalny filtr i Motul Synergie 6100 10w40.
    Czy może to być przyczyna błędu P1290?
  • Pomocny post
    Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 10  
    Panowie, nie mam powodu żeby kręcić.
    Diagnozowane DS150e. Podeślę dziś screena z tym, co pokazuje komp.
    Faktem jest - że wcześniej ten dodatkowy wentylator w pasie przednim dział - teraz go nie słychać.
    Prawdą jest że olej powinien być 5w30. W związku z przebiegiem ponad 150k - poprzedni właściciel nalał półsyntetyk i przy nim bym chciał zostać. Czy obroty silnika nie są za małe? Podniesione o 30-40 delikatnym dotknięciem gazu ciśnienie gaśnie. Czujnik wymieniony - bez zmian.
  • Pomocny post
    Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 10  
    Hej,
    W tym tygodniu będę miał PP2000.
    Wykonam test elementów wykonawczych.

    Czujnik temperatury wody (bo myślę że o nim mówisz) - jest ok, sucho w kostce.
    Po odpięciu go startuje wentylator, ale na jednej z ramek CAN wskoczyła z niego informacja o temperaturze -30stopni.

    Dam znać co zdziałałem jak dotrze do mnie PP2000.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Moderator Samochody
    georgesgr napisał:
    Wiara dziala cuda.
    szymitsu21 napisał:
    chyba że ORI.

    A ty w cuda wierzysz? Ja za swoj (ponad 10 lat temu) zaplacilem 11 000 € plus abonament ok. 3000 €/rok.


    Raczej chodziło mi o to , że tylko ori jest pewne. Nie. , że takowy zakupił .
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 10  
    Hej,
    Temat do zamknięcia.
    Kostki wyczyszczone wentylatora wyczyszczone, masy poprawione, bezpieczniki w skrzynce pod maską przejrzane i poprawione, zapsikane izolem złącza - błąd od wentylatora zginął.


    Drugi błąd spowodowany był złym olejem (olej 10w40 Lotos, który prawdopodobnie był przegrzany + filtr filtron - po spuszczeniu konsystencja wody).
    Zalany Motulem Synergie 10w40 + oryginalny filtr Peugeot'a - auto się zdecydowanie wyciszyło, zmienny fazy załączają się bez problemu, nie zapala się ciśnienie oleju. W końcu działa jak powinien.
    Autko naprawione, temat do zamknięcia.
  • Poziom 15  
    _MaTi_ napisał:
    Drugi błąd spowodowany był złym olejem (olej 10w40 Lotos, który prawdopodobnie był przegrzany + filtr filtron - po spuszczeniu konsystencja wody).
    Zalany Motulem Synergie 10w40 + oryginalny filtr Peugeot'a - auto się zdecydowanie wyciszyło, zmienny fazy załączają się bez problemu, nie zapala się ciśnienie oleju. W końcu działa jak powinien.
    Autko naprawione, temat do zamknięcia.


    Kolego, EW10J4S tzw. RFK jeżeli chcesz tym pojeździć to tylko 5W40. Koło zmiennych faz (a ten silnik takie ma właśnie) zachowuje się poprawnie tylko przy stosowaniu odpowiednio takiego oleju silnikowego, który spełnia wymagania stawiane przez PSA (np. quartz 9000, lotos synthethic plus itp.). Dowolność jest duża. Nie wiem dlaczego "męczysz" to auto na 10W40 ale to bzdura co zrobiłeś. Prędzej czy później przekonasz się o tym czego Ci nie życzę. Z jakiego powodu zrezygnowałeś z 5W40? Jeżeli samochód brał olej to wiedz, że silniki te tak właśnie mają i to normalne. Wszystkie ew10j4s biorą od wym do wym (co 15kk) od około 1L-1,5L oleju i to jest OK. Pojemność ukł. to 5,3L z filtrem a filtrona sobie podaruj... purflux albo coś lepszego (z PL polecam filtry z sędziszowa, które mają bdb jakość nie to co szmatławy filtron). Niektórzy twierdzą, że auta te oleju nie biorą (jeżdżą na Pb tylko) dlatego wtedy każę im powąchać spuszczony olej i jakże zaskoczeni są czując w nim opary benzyny... (pozostawiam bez komentarza a reszta znających się na temacie sama sobie dopowie co jest lepsze...).

    Ta jednostka napędowa bierze olej, miałem już ich kilka i uwierz nie ma cudów i nie ma co z tym walczyć. One tak po prostu mają! Ale jedno jest pewne -> aby ciśnienie smarowania było odpowiednie a koło VVT działało poprawnie to tylko syntetyk 5W40 i żadne 10W czy 15W.




    Moderowany przez T5:

    3.1.19. Nie wysyłaj wiadomości w tematach archiwalnych, jeśli jest to kolejne pytanie, w szczególności inne niż osoby pytającej. Z racji szacunku do pytającego załóż własny temat. Możesz dopisać tylko sposób rozwiązania problemu.