Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung Plazma PS60C6500 - TV włącza się, brak obrazu

kosta2010 15 Sep 2015 09:54 5130 19
    kosta2010
    Level 9  
    Witam
    Trafił do mnie do naprawy TV plazma Samsung PS60C6500.
    Telewizor włącza się słychać dźwięk, widać że reaguje na pilota (miga dioda standby w momencie wysyłania komend) lecz ekran jest ciemny.
    Zmierzyłem napięcia na zasilaczu - Brak VS i VA. Napięcie VG - 15V.
    Po dalszych pomiarach okazało się, że w momencie włączania TV Ticon tylko na chwilę (ok 1 sekundy) wystawia sygnał VS_ON (odpowiedzialny za wystartowanie napięć VS i VA).
    Napięcia VS i VA pojawiają się na ten moment (mają wartości VS=207 i VA=60V) i po zaniku sygnału sterującego VS_ON z Ticon powoli maleją.
    Po odłączeniu modułów YSus i XSus sytuacja ta sama.
    Bezpieczniki na Ysus i XSus sprawdziłem i są ok.
    Prawdopodobnie działa któreś z zabezpieczeń tylko nie wiem które :(
    Co mogę dalej sprawdzić?
    Czy spotkał się ktoś z takim problemem?

Dodano po 1 [godziny] 3 [minuty]:

Jeszcze dopiszę jakie moduły występują w tym TV:
    1) Zasilacz BN44-00333
    2) Ticon LJ41-08481A
    3) X-Main (X-Sus) LJ41-08467A LJ92-01731A
    4) Y-Main (Y-Sus) LJ41-08468A LJ92-01732A
    zbyszekskibinski
    Level 33  
    kosta2010 wrote:
    Witam

Bezpieczniki na Ysus i XSus sprawdziłem i są ok.

Tylko tyle sprawdziłeś na tych modułach? No to faktycznie jesteśmy w stanie już wskazać co jest przyczyną usterki :D

Dodano po 5 [minuty]:

kosta2010 wrote:

2) Ticon LJ41-08481A

Nie ma czegoś takiego w PDP.

Sprawdź Y sus, X sus oraz CTRL.
    Zabezpieczenie jest włączane na CTRL/u wskutek uszkodzenia Y (możliwe też Y-drive) lub X, miernik i szukaj.
    Płyta główna pracuje.
    kosta2010
    Level 9  
    Na chwilę odpiąłem pin sterujący VS_ON i wymusiłem na nim wysoki stan. Napięcia VS = 210V VA = 54V czyli są ok.
    Z tego co wiem matryca PDP nie ma jako takiego podświetlania, ale czy przy takim wymuszeniu powinno pojawić się świecenie matrycy?

W tym PDP jest moduł logiki LJ41-08481A.

Dodano po 1 [godziny] 46 [minuty]:

Czy ktoś wie jak wejść w tryb autonomiczny w tym TV?
    Dzięki za odpowiedź.

Dodano po 4 [godziny] 23 [minuty]:

Na dołączonym zdjęciu znajduje się fragment płytki Y-Sus i driverów.
    Samsung Plazma PS60C6500 - TV włącza się, brak obrazu

Na płytce Y-sus jest stabilizator 7805 (5V). Posiada on masę podłączoną do głównej masy przez rezystor 100k. Po włączeniu TV po ok. 2 sekundach pojawia się prawidłowe nap. 5V (mierzone względem masy po rezystorze 100k) i znika po następnych 3-4 sekund. To napięcie idzie następnie do modułu driver'ów poprzez złącze CN5506.
    Czy może to wskazywać na uszkodzenie driver'ow?
    Obmierzyłem już płytkę Y-sus X-sus i nic nie wskazuje żeby coś było uszkodzone.

Dodano po 27 [minuty]:

Jeszcze zrobiłem jedną próbę. Wypiąłem taśmę idącą od Y-Sus do logiki i teraz logika nie dezaktywuje sygnału na pinie VS_ON. Napięcia VA i VS są prawidłowe. Tak samo napięcie 5V do driver'ów jest cały czas podawane (na pewno też jest z logiki dezaktywowane, a pomiar robiłem przy odpiętej taśmie).
    Podejrzewam teraz albo Y-Sus albo Driver'y. X-Sus jest podpięty do logiki tak więc on prawdopodobnie będzie sprawny.
    Moduł Y-sus obmierzony na wszystkie strony i nie znalazłem żadnych podejrzanych elementów. Tak samo z X-sus.
    Mógłbym prosić o podpowiedź co dalej zmierzyć?
    kosta2010
    Level 9  
    Obmierzyłem płytkę Y-Sus LJ41-08468A LJ92-01732A oraz z driverami LJ41-08469A LJ92-01733A i nie znalazłem tam żadnych zwarć. I tak jak pisałem wcześniej po odpięciu taśmy od modułu Y-Sus prowadzącej do logiki napięcia VS i VA nie są blokowane przez tę logikę.
    I teraz jestem w kropce, bo nie wiem który moduł może być uszkodzony. Obstawiałbym Y-Sus albo logika?
    Czy masz jeszcze jakiś pomysł zanim zamówię moduły?

Dodano po 2 [godziny] 49 [minuty]:

Jeszcze jedno. Na module logiki znajdują się dwie diody LED. Prawdopodobnie wskazują jakieś kody błędów, bo gdy taśma do Y-Sus jest podłączona wtedy przy włączaniu na chwile błyśnie LED2000 a następnie LED2001 zapala się na ok. 2 sekundy i gaśnie na 1 sekundę.
    W przypadku gdy taśma jest podłączona do Y-Sus wtedy dioda LED2001 zapala się na ok. sekundę a LED2000 zapala się i gaśnie co 0,5 sekundy.
    Czy to są kody błędów? Jeśli tak to czy masz jakieś info na ich temat?
    kosta2010
    Level 9  
    Czy ktoś ma wiedzę żeby odpowiedzieć na moje pytania?
    kosta2010
    Level 9  
    Mam oscyloskop. Odnośnie tych napięć co są podane na matrycy to sprawdzę w poniedziałek i dam znać. Z tego co pamiętam na płytce z driverami miałem jedno z napięć 115V (ale muszę to sprawdzić) i to o którym pisałem wcześniej 5V (mierzone względem drugiej masy).
    A oscyloskopem jaki punkty układu zmierzyć?
    zbyszekskibinski
    Level 33  
    Jeśli jest 115V oraz 5V to znaczy, że najprawdopodobniej napięcia na Y susie będą dobre, jeszcze warto zobaczyć czy jest -190V (Vsc) Potrzebny oscyloskop cyfrowy, taki tani na 50MHz już wystarczy, odkręć napięcie tak, żeby na ekranie można byłoby zobaczyć impulsy do 400-500V, postawę czasu ustaw np. na 20µs lub tak aby było widać wyraźny przebieg, nagraj filmik oscylogramu smartfonem i wrzuć go tutaj. Mierzysz na jednym z punktów wyjściowych układów skanujących na drajwerze, które idą na matrycę względem chassis TV. Powinny być już gotowe piny pomiarowe na bufferze.
    kosta2010
    Level 9  
    Ok, dzięki. W poniedziałek jeszcze raz zmierzę te napięcia i sprawdzę oscyloskopem przebiegi w tych punktach o których piszesz.
    kosta2010
    Level 9  
    Zmierzyłem jeszcze raz napięcia na Y-Sus i driverach:
    - napięcie Va 55V i po ok 1 sekundzie od włączenia maleje
    - napięcie Vs 211V i po ok. 1 sekundzie maleje
    - Napięcie VScan (VSC) - -195V i zaczyna spadać po ok. 6 sekundach
    - napięcie 115V na płytce z driverami zaczyna spadać po ok. 1 sekundzie
    - napięcie 5V (doprowadzone z Y-sus na płytkę z driverami) zaczyna maleć po ok. 6 sekundach.
    Taki stan jak opisałem powyżej występuje przy podłączonej taśmie między Y-Sus a logiką. Gdy odłączam tę taśmę napięcia są cały czas. Nie jest wtedy dezaktywowany sygnał VS_ON (sterowanie z logiki do zasilacza).

I jeszcze:
    Na płytce X-Sus zmierzyłem jeszcze napięcie Ve - 106V (na naklejce matrycy jest opis 89V - próbowałem regulować podkówką ale nie ulega zmianie). Taki stan jest przy odpiętej taśmie od logiki. Przy podłączonej taśmie napięcie to pojawia się tylko na 1 sek. po czym szybko maleje podobnie jak Vs i Va.

A przebieg wygląda tak:

pomiar dokonywałem przy odłączonej taśmie sterującej z logiki. Przy załączonej taśmie widać tylko lekkie szarpnięcie na przebiegu i jednocześnie słychać na płycie Y-Sus lekkie stuknięcie jakby "przetwornica" chciała "zatrybić" ale od razu jest gaszona. Pomiaru dokonywałem w punkcie oznaczonym kolorem czerwonym (w kółku) na płytce z driverami (Drv1.jpg). Napięcie 115V występuje na diodzie D5513 (Drv1.jpg) przy odłączonej taśmie do logiki.
    Na zdjęciu YSus1.jpg jest pokazane złącze które odpinam po odpięciu którego nie dezaktywowany sygnał VS_ON do zasilacza głównego. Może na tym złączu mógłbym posprawdzać napięcia przebiegi?
    Dzięki za pomoc.
    kosta2010
    Level 9  
    Zmierzyłem napięcia na tym złączu CN5001 od Ysus do logiki i mam
    - 5V_out - 5,17V
    - DS_RST - 5,1V
    - DRV_RST - 4,44V
    - YPN1 - 3,1V
    Na pozostałych pinach nie ma żadnych napięć.
    zbyszekskibinski
    Level 33  
    Moim zdaniem Y sus się zabezpiecza z powodu wewnętrznej usterki na nim, a logika dostając ten sygnał wyłącza sterowanie Y susa, co się dzieje gdy odłączysz drajwery, to samo lekki stuk z Y sus, 'szarpnięcie' oscylogramu oraz CTRL wyłącza?

Dodano po 8 [minuty]:

Przy odłączonej taśmie pomiędzy CTRL a Y sus, nie powinno się w ogóle urchamiać plazmy, bo może dojść do złego załączenia bramek tr. IGBT na Y i do uszkodzenia, a oscylogram nie będzie poprawny itp. Masz trudny orzech do zgryzienia, jeśli oscylogram pojawia się na ułamek sekundy nie jesteś w stanie ustalić jakiej części jego brakuje, wobec tego też nie dojdziesz gdzie na Y sus (jeśli w ogóle tam) kryje się usterka.

Dodano po 9 [minuty]:

kosta2010 wrote:

Z tego co wiem matryca PDP nie ma jako takiego podświetlania, ale czy przy takim wymuszeniu powinno pojawić się świecenie matrycy?

Nie, ponieważ brakuje informacji o formacie, resetowaniu, adresacji, szerokości impulsów PWM oraz ilości bitowej obrazu i zegara które to są nadawane magistralą z logiki.

Układy skanujące są dobre, bo inaczej 115V nie pojawiło by się nawet na sekundę.
    Jest jeszcze jedna ewentualność- uszkodzenie matrycy, próbuj jeszcze naprzemiennie odłączać drajwery, odpal plazmę i porównaj zachowanie Y susa, słuchając czy w ten sam sposób się zabezpiecza.
    kosta2010
    Level 9  
    Dzięki za odpowiedź.
    Quote:
    Moim zdaniem Y sus się zabezpiecza z powodu wewnętrznej usterki na nim, a logika dostając ten sygnał wyłącza sterowanie Y susa, co się dzieje gdy odłączysz drajwery, to samo lekki stuk z Y sus, 'szarpnięcie' oscylogramu oraz CTRL wyłącza?

Czyli mam odłączyć całą tą płytkę z driverami co jest podłączona za Y-Sus?
    Jeśli tak, to nie będę mógł zmierzyć przebiegu, bo punkt pomiaru był właśnie na tej płytce.

Quote:

Układy skanujące są dobre, bo inaczej 115V nie pojawiło by się nawet na sekundę.
    Jest jeszcze jedna ewentualność- uszkodzenie matrycy, próbuj jeszcze naprzemiennie odłączać drajwery, odpal plazmę i porównaj zachowanie Y susa, słuchając czy w ten sam sposób się zabezpiecza.

Spróbuję jeszcze tak zrobić jak piszesz, a jeśli efekt będzie nadal taki sam (czyli Y-sus będzie się dalej tak samo zachowywał), to myślisz że warto zaryzykować kupno tego modułu z tej oferty:
    Link
    albo z tej:
    Link
    zbyszekskibinski
    Level 33  
    Jeśli odłączysz drajwery to oscylogram możesz zmierzyć podająć sondę oscyloskopu na FG (wyjście z Y susa na y-buffer=masa buffera) i zrobic pomiar względem chassis TV. W dobrze działającym TV oscylogram ten się różni od punktu ozn. kolorem czerwonym na twoim zdjęciu wysokością impulsu resetującego ale podstawowe jego fazy muszą być zachowane (reset/adresowanie/sustain) i musi mieć jednakową liczbę tzw.'subfields', typowo jest to liczba 8 bit dla tego typu oscylogramu.

Dodano po 4 [minuty]:

W Polsce moduły są bardzo drogie. Ja nie wiem jakie tam sa sklepy bo mieszkam na wyspach.
    Np, tutaj masz za 5 funtów:

http://www.ebay.co.uk/itm/YSUS-LJ41-08468A-RE...0-PLASMA-TV-/261637211018?hash=item3ceacb038a
    kosta2010
    Level 9  
    Odpiąłem drivery i zmierzyłem oscylogram w punkcie FG tak jak pisałeś. Od momentu włączenia TV po ok. 1 sekundzie pojawia się właśnie szarpnięcie na przebiegu ale o znacznie większej amplitudzie w porównaniu do tego pomiaru co wykonywałem poprzednio. I w momencie jak pojawia się ten "szarpnięty" przebieg w tym momencie słychać cyknięcie na płycie Y-sus i napięcia zaczynają siadać.

http://www.ebay.co.uk/itm/YSUS-LJ41-08468A-REV-R1-5-LJ92-01732A-AA5-FOR-SAMSUNG-PS50C6900-50-PLASMA-TV-/261637211018?hash=item3ceacb038a
    Orientujesz się ile kosztowałaby przesyłka i tak orientacyjnie ile trwa dotarcie do Polski takiej paczki?

Dodano po 25 [minuty]:

Doczytałem się, że do Polski 16 funtów.
    lisek
    Service technician RTV
    Tam masz poniżej taki przycisk (Postage and packaging)
    -wybierasz kraj , wciskasz (get rate) i podaje , że

Quote:
    £16.00 Poland /Economy Int'l Postage
    Estimated between Wed. 30 Sep. and Wed. 21 Oct.
    zbyszekskibinski
    Level 33  
    Jak ja wysyłałem do Polski do wynosiło to nieco mniej, i paczka szła ok. 5 dni roboczych, musisz poprosić sprzedawce aby dowiedział się na lokalnej poczcie, te stawki i czas doręczenia przeliczane przez eBay nie są precyzyjne, powodzenia w naprawie.