Witajcie, mam problem w moim nowym aucie, czyli Renault Scenic I FL z 2003r. Po włączeniu spryskiwaczy na przednią szybę, od razu przepala się bezpiecznik, przy próbie spryskania tylnej szyby nie ma problemu, leci płyn. Wymieniłem profilaktycznie pompkę spryskiwaczy. Po wymianie nadal przepalał się bezpiecznik. Odłączyłem przewód zasilający pompkę i włączyłem spryskiwacz. Bezpiecznik się przepalił, więc to nie wina pompki. Rozebrałem obudowę kolumny kierownicy, obejrzałem czy przewody są całe, nie znalazłem uszkodzenia. W tym momencie włączyłem spryskiwacze i działało jak nowe. Przy składaniu kolejnych osłon sprawdzałem czy nadal działa i wszystko było w porządku, po założeniu ostatniej osłony również działało. Gdy włączyłem silnik, znów przepala się bezpiecznik. Powtórzyłem od nowa całą operację z rozbieraniem obudowy, nic to nie dało nadal przepala bezpiecznik. Podmieniłem manetkę, nic to nie dało. Czy pompka spryskiwaczy jest załączana przez jakiś przekaźnik? Myślę że on może być powodem przepalania bezpiecznika. Gdzie powinienem szukać przekaźnika pompki spryskiwaczy?