Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Scenic 1.9 DCI 2003r - Pompka spryskiwaczy przednia szyba bezpiecznik

vectra96 15 Sep 2015 11:45 3705 2
    vectra96
    Level 12  
    Witajcie, mam problem w moim nowym aucie, czyli Renault Scenic I FL z 2003r. Po włączeniu spryskiwaczy na przednią szybę, od razu przepala się bezpiecznik, przy próbie spryskania tylnej szyby nie ma problemu, leci płyn. Wymieniłem profilaktycznie pompkę spryskiwaczy. Po wymianie nadal przepalał się bezpiecznik. Odłączyłem przewód zasilający pompkę i włączyłem spryskiwacz. Bezpiecznik się przepalił, więc to nie wina pompki. Rozebrałem obudowę kolumny kierownicy, obejrzałem czy przewody są całe, nie znalazłem uszkodzenia. W tym momencie włączyłem spryskiwacze i działało jak nowe. Przy składaniu kolejnych osłon sprawdzałem czy nadal działa i wszystko było w porządku, po założeniu ostatniej osłony również działało. Gdy włączyłem silnik, znów przepala się bezpiecznik. Powtórzyłem od nowa całą operację z rozbieraniem obudowy, nic to nie dało nadal przepala bezpiecznik. Podmieniłem manetkę, nic to nie dało. Czy pompka spryskiwaczy jest załączana przez jakiś przekaźnik? Myślę że on może być powodem przepalania bezpiecznika. Gdzie powinienem szukać przekaźnika pompki spryskiwaczy?
  • Helpful post
    andrzej20001
    Level 43  
    Sprawdź wiązkę od pompki.Pewnie wisi gdzieś na krawędzi i przewód się przetarł.
    vectra96
    Level 12  
    Wiązka sprawdzona, znalazłem lutowane miejcie słabo zabezpieczone przed wilgocią. Po uszczelnieniu taśmą izolacyjną problem został wyeliminowany. Dziękuję za pomoc.