Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

NAVI ERISIN ES8015 - Modyfikacja ROM WINCE 6.0 - jakim programem

kowaltom99 15 Sep 2015 14:21 3108 2
SterControl
    kowaltom99
    Level 14  
    Witam
    Wstęp – trochę długi, ale chce rzetelnie wszystko opisać.
    Kupiłem stację multimedialną z GPS ERISIN ES 8015 do Skody Octavia II FL
    Link
    Całość (radio, DVD, BT + nawigacja) chodzi na WIN CE 6.0 – jest tylko jeden system.
    Można zmieniać logo startowe i wallpaper pomiędzy VW i SKODA, podświetlenie ma też zmienne czerwone lub zielone. Niestety ERISIN oferuje tylko jedną „skórkę”- UI w kolorze czerwonym – do VW.
    Jest radio ich konkurencji – AUDIOSOURCES AS810 – które jest zbudowane na tej samej platformie
    Link
    Audiosources oferuje do swojego radia 2 softy z różnymi skórkami: dla VW – czerwony UI, dla Skody – zielony UI
    Mam dostęp do ROM-ów (linki otrzymałem od producentów urządzeń):
    dla ERISN (VW UI czerwony) tutaj do ściągnięcia: Link (nacisnąć pole z napisem Valider...)
    Dla Audiosources (SKODA UI zielony ) tutaj do ściągnięcia: Link

Tyle tytułem wstępu
    Mój cel to mieć u siebie w Skodzie w navi ERISIN zielone UI od Skody.
    Wgrałem do mojego ERISIN-a ROM od Audiosources z zielonym UI od Skody i prawie wszystko działa.
    Problem jest tylko z przyciskami na przednim panelu radia – w tych radiach mają różne funkcje i po wgraniu innego ROM-u funkcje nie są prawidłowe – np. naciskam Eject a radio się wyłącza, naciskam GPS a włącza się CD. Z resztą widać, że przyciski na panelach mają różne opisy.
    Po wgraniu spowrotem ROM od Erisina – przyciski działają prawidłowo, ale znowu mam czerwone UI.
    Chciałbym podmienić w ROM-ie ERISIN-a pliki odpowiedzialne na wygląd z czerwonych na zielone, a resztę pozostawić bez zmian (działanie przycisków na panelu przednim)
    Udało mi się rozpakować oba ROM-y za pomocą programu dumprom.exe, ale dalej utknąłem.
    Na ruskich forach dowiedziałem się, że cały interfejs użytkownika mieści się w pliku TgaOsd.bin (ok 30Mb) i w tym pliku są obrazy bmp w odpowiednich kolorach. Nie wiem jak rozpakować ten plik aby wyciągnąć pliki .bmp które stanowią tło dla UI.
    Czy ktoś może wie jakim programem edytować taki plik bin dla WINCE 6.0 tak abym mógł podmienić pliki .bmp?

Gdybym teraz miał kupować, to wziąłbym radio Audiosources – ale niestety już mam Erisin-a.
  • SterControl
    Pontikos
    Level 38  
    Podpowiem nieco ogólnie.
    Plik BIN, czyli binarka, może mieć bardzo różną strukturę wewnętrzną - do jego dekompilacji najlepiej uzyc programu, którym został skompilowany (może producent chociaż poda jego nazwę?) Takie zabawy mi się udawały np. przy podmianie logo w bios komputerowej płyty głownej...
    Możesz też spróbować użyć kilku standardowych kompilatorów - może któryś z nich zwróci chociaż nagłówek pt. 'zmontowano tymAtym" :)