Podpinam się z pytaniem pod temat - mam mieszkanie 37m2 kawalerkę i moj 14-letni kocioł C&M Nectra Ecco wyzionął ducha (sterowanie-elektronika).
Chcę kupić kocioł dwu funkcyjny z zamkniętą komorną spalania standard (nie kondensacyjny). Planuje kupić coś ekonomicznego ale solidnego. Nie potrzebuje zasobnika. Odległość od pieca do wszystkich baterii - bardzo mała. Zależy mi też na kupnie w miarę nowego modelu i od firmy która nie zwinie się za rok czy dwa.
Mój wybór po lekturze kilku wątków padł na dwa piece (Immergas Eolo Star 24 3 E - wypadł z konkurencji na ostatniej prostej) które podaje:
1. TERMET MINITERM ELEGANCE TURBO co 2-funkcyjny GCO-DP-21-13 24/24 kW
2. de dietrich BAXI MAINFOUR 18 F z zamkniętą komorą spalania
Pierwszy ma funkcja łagodnego zapłonu; zespół gazowy z płynną regulacją mocy, wymiennik ciepła na szybkozłączach, 3-letni okres gwarancji
Drugi ma wymiennik ciepła pokryty powłoką aluminiowo-krzemową, Palnik modulujący w zakresie 9,3-18,0 kW, Układ zabezpieczający pompę przed zakleszczeniem.
Instalator poleca mi dwójkę - twierdzi też że zamiast kupować ok 12metrów rury 80 do komina mogę zamontować piec z zamkniętą komorą w łazience obok kuchni ale by tylko spaliny szły w dotychczasowy komin a powietrze brał z łazienki (kuchnie otworzyłem i ta dziura w ścianie na zimę mi nie pasuje za bardzo.
Proszę o opinie czy na tak niedużym mieszkaniu można piec z zamkniętą komorą bez rury w kominie dodatkowej montować, no i któy piec waszym zdaniem jest lepszy dla mnie.
Dodano po 4 [minuty]:
Podpinam się z pytaniem pod temat - mam mieszkanie 37m2 kawalerkę i moj 14-letni kocioł C&M Nectra Ecco wyzionął ducha (sterowanie-elektronika).
Chcę kupić kocioł dwu funkcyjny z zamkniętą komorną spalania standard (nie kondensacyjny). Planuje kupić coś ekonomicznego ale solidnego. Nie potrzebuje zasobnika. Odległość od pieca do wszystkich baterii - bardzo mała. Zależy mi też na kupnie w miarę nowego modelu i od firmy która nie zwinie się za rok czy dwa.
Mój wybór po lekturze kilku wątków padł na dwa piece (Immergas Eolo Star 24 3 E - wypadł z konkurencji na ostatniej prostej) które podaje:
1. TERMET MINITERM ELEGANCE TURBO co 2-funkcyjny GCO-DP-21-13 24/24 kW
2. de dietrich BAXI MAINFOUR 18 F z zamkniętą komorą spalania
Pierwszy ma funkcja łagodnego zapłonu; zespół gazowy z płynną regulacją mocy, wymiennik ciepła na szybkozłączach, 3-letni okres gwarancji
Drugi ma wymiennik ciepła pokryty powłoką aluminiowo-krzemową, Palnik modulujący w zakresie 9,3-18,0 kW, Układ zabezpieczający pompę przed zakleszczeniem.
Instalator poleca mi dwójkę - twierdzi też że zamiast kupować ok 12metrów rury 80 do komina mogę zamontować piec z zamkniętą komorą w łazience obok kuchni ale by tylko spaliny szły w dotychczasowy komin a powietrze brał z łazienki (kuchnie otworzyłem i ta dziura w ścianie na zimę mi nie pasuje za bardzo.
Proszę o opinie czy na tak niedużym mieszkaniu można piec z zamkniętą komorą bez rury w kominie dodatkowej montować, no i któy piec waszym zdaniem jest lepszy dla mnie. Pełny opis obu pieców tu:
TERMET MINITERM ELEGANCE TURBO co 2-funkcyjny GCO-DP-21-13 24/24 kW
moc kotła 7-21 kW;
bardzo małe gabaryty urządzenia – zaledwie 700 mm wysokości, 360 mm szerokości i 300 mm głębokości;
elektroniczny zapłon z jonizacyjną kontrolą płomienia;
nowoczesny i przejrzysty panel sterowania wyposażony w wyświetlacz pokazujący wszystkie funkcje kotła jak: temperatura, ciśnienie, aktualny stan pracy kotła, kody błędów, nastawione parametry pracy;
funkcja łagodnego zapłonu;
zespół gazowy z płynną regulacją mocy
stała temperatura wody użytkowej;
nowej generacji bitermiczny wymiennik ciepła wykonany z miedzi, montowany na szybkozłączach;
bardzo łatwy dostęp do wszystkich podzespołów;
funkcja przeciw blokowaniu się pompy;
funkcja antyzamarzaniowa;
funkcja przeciw odkładaniu się kamienia na wymienniku głównym;
funkcja regulacji pogodowej (w przypadku podłączenia czujki zewnętrznej);
kompletny system zabezpieczeń;
wysoki stopień ochrony IP 44 pozwala na stosowanie kotła w małych łazienkach, w pobliżu wanny lub brodzika natryskowego;
dostosowane do każdego rodzaju gazu;
3-letni okres gwarancji (zgodnie z warunkami zawartymi w Książce Gwarancyjnej).
BAXI MAINFOUR 18 F DE DIETRICH z zamkniętą komorą spalania, 2-funkcyjny, naścienny kocioł gazowy:
- Kocioł przystosowany do pracy z gazem ziemnym GZ-50, oraz płynnym Propan (kategoria II2E3P)
- Zminimalizowane wymiary - 730x400x299 mm
- Szybki, miedziany wymiennik ciepła typu bi-thermic pokryty powłoką aluminiowo-krzemową
- Pełna homologacja odprowadzania spalin C12x , C32x , C42x , C52
- Palnik modulujący w zakresie 9,3-18,0 kW
- Zapłon elektroniczny i jonizacyjna kontrola płomienia
- Elektroniczny pomiar ciśnienia
- Elektroniczna konsola sterownicza z wyświetlaczem cyfrowym i siedmioma przyciskami funkcyjnymi
- Pełny dostęp do kanału informacyjnego o parametrach pracy kotła
- Pełny dostęp do kanału diagnostycznego
- Układ ochrony przed zamrożeniem
- Układ zabezpieczający pompę przed zakleszczeniem
- Układ kontroli osadzania się kamienia kotłowego
- Opcjonalnie dostępny czujnik pogodowy
- Podwyższona klasa ochrony przeciw porażeniowej IP5XD