Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Re: wzmacniacz pioneer a-701r i kolumny sb-ex3i sb-ex2

miroo131189 15 Sep 2015 22:16 2826 33
Wago
    miroo131189
    Level 8  
    witam posiadam wzmacniacz pioneer a-701r i mam do niego podłaczone kolumny sb-ex3 technics i chciałbym podłaczyc kolumny sb-ex2 jedne i drugie maja po 4omh wzmacniacz posiada na kanale A 4-16ohm aa na kanale A i B od 8 do 32 ohm chciałby podłaczyc jedne idrugie kolumny na kanale Ai B czy jak podłacze te kolumny to to nie spale wzmacniacza ???
  • Wago
    Pablo1964
    Moderator
    Nie spalisz, jeżeli nie będziesz używał obu par jednocześnie.
    miroo131189
    Level 8  
    a idzie jakos zrobic zeby uzywaz obu par razem ?
    kamil bula
    Level 18  
    Możesz podłączyć je szeregowo, by ich wypadkowa wynosiła 4 + 4, czyli 8 Omów. Na kanał oczywiście.
  • Wago
    miroo131189
    Level 8  
    Wzmacniacz ma kanał A i B możne grac na kanale A od 4omh do 16 kanał B tak samo jak A a kanał A+B od 4 do 32 omh jak podłącze pod Ai B kanał i przełączę gałka na A+B to nie będzie to grac czy spale wzmacniacz ??
    User removed account
    User removed account  
    miroo131189
    Level 8  
    Teraz rozumie poprostu szukać mocniejszych kolumn jakie np szukać nie więcej niż 300 Watt ???
    User removed account
    User removed account  
    miroo131189
    Level 8  
    Ktos podpowie jakie kolumny pod wzmacniacz a-701r pioneer ?
    User removed account
    User removed account  
    k52
    Level 32  
    miroo131189 wrote:
    Teraz rozumie poprostu szukać mocniejszych kolumn jakie np szukać nie więcej niż 300 Watt ???

Elektroniku, a co da podłączenie pod wzmacniacz kolumn 300W wobec np. jakiś kolumn 120W ? Przecież kolumna sama nie gra i sama mocy też niema, a samo "W" nie jest parametrem głośności, ani jakości ! Chociaż jak czytam ten pomysł z 4 grającymi kolumnami to nie o jakość Ci chodzi.

miroo131189 wrote:
    Ktos podpowie jakie kolumny pod wzmacniacz a-701r pioneer ?

A jaki duży masz pokój i jaki dźwięk lubisz, kto ma to odgadnąć ?
    miroo131189
    Level 8  
    Mój pokój ma 4 na 4m chciałbym przeznaczyc na kolumny max 800zł chodzi mi o jakosc dobrego i głebokiego dziwieku oraz basssu, kazdy mi gada ze altusy ale altusy sa juz przechwalone prosze o propozycje ???
    k52
    Level 32  
    Wracając na chwilę do 4 grających kolumn i upragnionego basu to pierwszą rzeczą jaka ginie po podłączeniu 4 kolumn jest poza beznadziejnym bałaganem w dźwięku deficyt basu i jego jakości bo zwyczajnie brakuje wzmacniaczowi prądu dla tego pasma przy 4 kolumnach.
    Co do polecania Altusów, w tej cenie to chyba 110/140, to faktycznie pogratulować niektórym poczucia humoru i rozeznania, bo ani w nich basu, ani dobrego brzmienia, takie słabe Italo disco lat 80;).
    Propozycje, proszę :
    800zł to taki graniczny i nie fajny budżet, bo za 1tys. można kupić dobre i świeżo wyglądające kolumny jak podłogowe Dali jak np. 400/450, Tannoy M4, lub R2 Mission m74, m34i, z nowszych Jbl e-80, Monitor Audio mr4.
    Za 800zł będzie już spadek albo jakości, albo wzrost wieku kolumn, ale się trafia Dali suite http://allegro.pl/kolumny-podlogowe-dali-suite-1-5-i5740430300.html, czy Canton http://allegro.pl/canton-ct-70-kolumny-podlogowe-i5750394277.html, tak to jak lubisz mocne łupnięcie dobre i niedrogie są kolumny Quadral np. shogun, amun.
    miroo131189
    Level 8  
    Mam jeszcze jedno pytanie posiadam cała wieze pioneer wszystkie klocki sprawne i sterowane z pilota cu-A001 SR tylko tuner F-550RDS nie reaguje wg a tez jest napisane SR na nim ze sterowany z pilota czy ktos wie dlaczego czy nie podchodzi ten pilot ???
    sebap
    Level 41  
    Odbiornik na pilota ma pewnie tylko wzmacniacz a reszta segmentów musi być połączona kablem z wzmacniaczem i tuner pewnie nie jest połączony.
    miroo131189
    Level 8  
    Wzmacniacz ma trzy wejścia na kabel prądowy no i resztę cd deck tuner itd i mam zrobione tak że prądowy do wzmacniacza z tyłu i tuner chin-cz podłączone wzmacniacz i tuner ??
    sebap
    Level 41  
    Nie o kabel prądowy chodzi. Ma z tyłu gniazdo opisane Control Out?
    miroo131189
    Level 8  
    Zrobimy tak posiadam wzmacniacz Pioneer A-701 R to poproszę o rozpiskę jak podłączyć kable
    alien90fr
    Level 26  
    Przy wzmacniaczu masz gniazdo control out a w tunerze masz control in oba łączysz kablem i działa.
    miroo131189
    Level 8  
    Dzięki już widzę i wiem wszystko jasne dzięki bardzo tylko podajcie jakieś zdjęcie albo, jaki kabel najlepiej z allegro albo nazwę kabla dokładna ??
    alien90fr
    Level 26  
    Zwykły kabel z mini jack stereo po obu stronach za grosze
    sebap
    Level 41  
    We wzmacniaczu jest control out i łączysz to z następnym segmentem, dajmy na to z CD. CD posiada 2 podobne gniazda. Jedno control in a drugie control out. Wiec ze wzmacniacza przewód z control out do CD control in i z CD z gniazda control out znów następny przewód do następnego segmentu. Rozumiesz?
    Przewód jack 3,5 z dwóch stron. Gdy miałem segmenty Pioneera to te przewody miały wtyki mono ale prawdopodobnie mogą być stereo ale głowy na to nie daję.
    miroo131189
    Level 8  
    To wiem, ile zwojów na końcówkach bo są różne jeden dwa czy trzy zwoje ???
    sebap
    Level 41  
    miroo131189 wrote:
    to wiem ile zwojow na koncowkach bo sa rozne jeden dwa czy trzy zwoje ???

Jakie zwoje? Jeśli chodzi o te plastikowe "przedziałki" to u mnie był jeden czyli mono.
    miroo131189
    Level 8  
    Tak o, to mi chodziło
    sebap
    Level 41  
    alien90fr wrote:
    Lepiej kupić stereo

Dlaczego?
    alien90fr
    Level 26  
    A masz pewność czy kabel mono wystarczy? Dla pewności lepiej kupić stereo w niczym to nie zaszkodzi.
    sebap
    Level 41  
    Wiem tylko z całą pewnością, że u mnie były zastosowane przewody z jackami mono i działało co nie znaczy, że stereo nie będzie działać ale tego nie wiem.