Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

OptiVIEW 14L / jaskrawość pulsuje lub zmienia się skokowo

de_mon 23 Mar 2003 23:06 1281 6
  • #1 23 Mar 2003 23:06
    de_mon
    Poziom 13  

    Monitor OptiVIEW 14L mam już ponad 4 lata. Jakieś 2 miechy temu wstawiłem nowy pozystor (inny niż oryginalny), ponieważ kineskop się przemagnesował, a pole lutownicze jednej końcówki wręcz się wypaliło. Do niedawna działał bez zarzutów.
    Obecnie problem polega na tym, że po włączeniu po ok. 5-8 min. jaskrawość maleje do zera i nagle skokowo wzrasta do wartości max. i ponownie maleje itd. Czasami sytuacja jest odwrotna, czyli jaskr. rośnie.
    Ewentualnie też po kilku minutach działania tylko ściemnia się (lub jaśnieje) i tak pozostaje, regulacja pokrętłem SCREEN na trafopowielaczu odbywa się wtedy w ograniczonym zakresie i nie przynosi oczekiwanego rezultatu. (po włączeniu jeszcze nieużywanego, regulacja działa ok.). Jednak po wyłączeniu i włączeniu za kilka minut przez krótki okres działa prawidłowo.
    Proszę poradzcie coś. Nie znam się praktycznie na monitorach i nie wiem czy opłaca mi się go samemu naprawiać czy lepiej kupić nowy. (w moim mieście ok. 80tys. nie ma jako-takiego sewisu monitorów)

    0 6
  • #2 24 Mar 2003 01:46
    Michał2
    Poziom 26  

    Każdy serwis TV powinien naprawić Twój monitor , a to , czy się opłaci , ustal z nimi wcześniej.

    0
  • #3 25 Mar 2003 12:32
    ramjac
    Poziom 13  

    Jak dla mnie to masz zimny lut na płytce kineskopu

    0
  • #4 28 Mar 2003 19:26
    de_mon
    Poziom 13  

    Przy najbliższej okazji sprawdzę punkty lutownicze na płytce kineskopu i w okolicy trafo oraz zasilacza. Jeden znajomy sugerował, że przyczynę mogą stanowić kondensatory na płytce kin., lub przy trafo ew. w zasilaczu. Co Wy o tym sądzicie?

    0
  • #5 31 Mar 2003 16:44
    ramjac
    Poziom 13  

    W tych monitorach "lubią" się robic zimne luty na PK, szczególnie na żarzeniu.
    Producenci Hyundai'a chyba oszczedzali cynę ;-)

    0
  • #6 01 Kwi 2003 16:45
    wiktor62
    Poziom 14  

    na pltytce kineskopu w obwodzie siatki drugiej jest kondensator 4,7n 1000V , nalezy go wymienic ( na poczatek mozna go wylutowac , powinno byc ok)

    0
  • #7 08 Maj 2003 22:52
    de_mon
    Poziom 13  

    ramjac napisał:
    Jak dla mnie to masz zimny lut na płytce kineskopu
    Zgadza się. Na płytce kineskopu, cyna w 3 punktach lutowniczych przy gnieździe kineskopu była tak odparowana, że utworzyły się szczeliny. Przelutowanie ich na nowo świeżą cyną pomogło. Dotychczas od trzech tygodni (tyle mineło od poprawki) wszystko jest w najlepszym porządku. Wielkie Dzięki.

    0