Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dysk nie startuje po zmianie obudowy

zytoo 16 Sep 2015 01:09 894 2
    zytoo
    Level 9  
    Drodzy użytkownicy forum Elektroda!

Po przenosinach w nową obudowę dysk nie chce współpracować. Używam 2 dysków, jeden z systemem (dysk A), drugi z pierdołami (dysk B). BIOS ładnie je czyta, co dziwne, po podpięciu obu o wiele dłużej myśli niż zazwyczaj. W każdym razie po biosowym okienku system staje na komunikacie w rodzaju "system boot failure", nie pamiętam dokładnie ale mroczny przekaz jest zachowany. W ramach pomocy domowej zaopatrzyłem się w dysk kolegi z systemem windows 7, który po podpięciu solo odpala się bez problemów. Po podpięciu dysku B wszystko było ok - system chodził a zwartość dysku B, czyli pierdoły można było odczytać. Natomiast po podpięciu dysku A system nie chce się bootować ani z dysku A ani z dysku od kolegi - ten sam komunikat. Dysk A sprawdzę w innym komputerze jutro. Zasilacz sprawny, ostatnio sprawdzałem miernikiem napięcie a dla pewności zastosowałem inny zasilacz co nie dało żadnych zmian.

Pacjent:
    Gigabyte GA-P35-DS3R rev. 2.0 z procesorem QuadCore Intel Core 2 Quad Q6600, 2400 MHz (9 x 267);
    2 x 2 GB DDR2 RAM + 1 GB DDR2, są ok ostatnio sprawdzone Memtestem;
    GeForce 9800 GT chyba wolałaby iść na emeryturę;
    XFX PRO450W - taki czarny;
    Obudowa też czarna, wygląda cool;
    Jakieś 2 dyski i cd, też mają dość.

Proszę o wszelkie sugestie/spostrzeżenia/porady/polecenia i inne.
    dt1
    Admin of Computers group
    Witaj,
    Czy po załączeniu zasilania dysk, który nie chce się dać odczytać wydaje jakieś nietypowe dźwięki, najczęściej cykliczne (stukanie, zgrzytanie)? Jeśli uda Ci się podłączyć ten dysk i uruchomić system - sprawdź SMART tego dysku, np programem CrystalDiskInfo: http://osdn.jp/frs/redir.php?m=jaist&f=%2Fcry...iskinfo%2F63423%2FCrystalDiskInfo6_5_2-en.exe

Zrób zrzut ekranu (ważne - wszystkie parametry powinny być widoczne, więc jeśli trzeba rozciągnij okno) i wrzuć te informacje na forum.

Dysk wykrywa się w BIOSie - to dobrze, zakładam, że sprawdziłeś taki drobiazg jak sekwencja bootowania - nie próbujesz startować najpierw z uszkodzonego dysku, dopiero potem ze zdrowego?
    zytoo
    Level 9  
    Szanowny Śpiochu,
    żadnych zgrzytów nie słyszę a jestem wyczulony na hałasy komputera, do tego jest całkiem nagi, tzn otworzony. Dziś w nocy sprawdzę w pracy mhdd smarta a może i przeskanuje, wrzucę wyniki.Sprawdzałem z ciekawości sekwencje bootowania w każdej możliwej konfiguracji i kolejności, nie mogę zrozumieć czemu dysk od kumpla solo bootuje się normalnie a z dyskiem A już nie...