Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[ATMega88] Problem z kompilacją z plikiem .inc

nariox 15 Wrz 2015 15:32 498 3
  • #1 15 Wrz 2015 15:32
    nariox
    Poziom 11  

    Witam !
    Aby nie tworzyć podobnego tematu,pozwolę sobie odświeżyć ten.

    Posiadam 2x atmega88pa i nie mogę zacząć z nimi zabawy.
    Mianowicie mam problem z plikiem definicyjnym dla tej atmegi88
    do wgrywania plików używam extreme burner AVR, jednak zle identyfikuje mi ta atmega,
    mimo to pozwala na odczyt danych, wgrania pliku hex,konfiguracje i odczyt fuse bitów.
    dlatego przed próbą wykonania innych programów, napisałem najprostszy mający zapalić diodę led. Nie wiem, czy jest on dobrze, nie umiem sobie z tym poradzić...
    wykorzystuje polecenie #include"m88def.inc" .
    Ściągnałem plik m88def.inc również z tego forum, jednak otrzymuje błędy:
    [ATMega88] Problem z kompilacją z plikiem .inc

    Dodam że kod,w którym piszę to C.
    AS po usunieciu [ #include "m88def.inc"] przyjmuje wszystkie rejestry i komendy prawidłowo, z czego wynika to że zameiszczenie pliku m88def.inc powoduje takie "krzaczki"?

    kod który po usunięciu #include "m88def.inc" kompiluje się prawidłowo:

    Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0 3
  • #2 16 Wrz 2015 16:52
    dologow
    Poziom 1  

    Jesli plik def88...
    zawiera cos podobnego to jest to plik z rejestrami dla asemblera

    Kod: avrasm
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Jesli masz problem z zaprogramowaniem to nie dodawaj nic w kodzie bo problem jest z programem wgrywającym binarke i prawdopodobnie w nim jest jakis katalog gdzie ma pliki z opisami procesorów.

    0
  • #3 16 Wrz 2015 16:59
    piotrva
    Moderator na urlopie...

    Tak, pliki .inc są to pliki dla Assemblera.
    W C stosuje się plik avr/io.h, w którym na podstawie wybranego w opcjach projektu procesora dołączane są odpowiednie pliki nagłówkowe z rejestrami.

    Reasumując - w języku C plik inc jest zupełnie zbędny.

    Dalej drobna uwaga - nie definiuj F_CPU w pliku main - zrób to w opcjach projektu.

    0
  • #4 16 Wrz 2015 19:09
    nariox
    Poziom 11  

    okej, dzięki wielkie, wygoogluje to;)

    0