Witam, panowie wynająłem dom w, którym właściciel zainstalował nowy piec do podgrzewania wody użytkowej i ogrzewania pomieszczeń. Dom jest cały ocieplony ściany i dach, nowe okna plastikowe plus rolety, instalacja jest cała nowa, grzejniki 7 sztuk na parterze w tym mały grzejnik w pomieszczeniu z piecem oraz na piętrze 4 sztuki - w każdym pokoju, piec Vaillant ECO TEC plus HR , VCW BE 346/5-5 R4, SERIA NR 21150600100116330001006161NO plus sterowanie w pokoju COLOR MATIC VRT 350. Mam - wydaje się proste pytanie jak wyregulować - zadać na piecu temperaturę, aby nie płacić majątku na koniec sezonu grzewczego, wiem żeby ustawić go należało by podać gdzie zamontowano czujnik temperatury(jeszcze nie wiem), krzywe itp., czy bez tych danych można jakoś uśrednić zadane temperatury regulacyjne? W domu musi być cały czas komfortowa temperatura (dla nas oczywiście), mamy małe dziecko do tego druga osoba już wiem z doświadczenia nie będzie miała chęci ze zmianami temperatur w celach oszczędnościowych.
Czy na sterowniku zadać żądaną temperaturę i piec sam będzie sterował wszystkim ( z automatu) - to jest dla mnie oczywiste czy można mu jakoś pomóc?
Oraz na jaką temperaturę ustawić wodę użytkową do podgrzewania teraz mamy 42 st. C, zastanawiam się czy nie jest za niska? Może za szybko się wychładza i wg. waszego doświadczenia minimalnie powinna być : strzelam np. zawsze powyżej 50 st. C.? Jeżeli jest to ważne w ciągu dnia będą brane 2- 3 prysznice, mycie naczyń rodzina 4 osobowa.
Niestety w temacie ogrzewania jestem noga, poprzednio był inny system ogrzewania w, którym nie było potrzeby mojej ingerencji, dlatego proszę przy zadawaniu pytania do mnie, o małą podpowiedż gdzie mam poszukać / znalezdz danych do udzielenia odpowiedzi. Pozdrawiam Jakub.
Czy na sterowniku zadać żądaną temperaturę i piec sam będzie sterował wszystkim ( z automatu) - to jest dla mnie oczywiste czy można mu jakoś pomóc?
Oraz na jaką temperaturę ustawić wodę użytkową do podgrzewania teraz mamy 42 st. C, zastanawiam się czy nie jest za niska? Może za szybko się wychładza i wg. waszego doświadczenia minimalnie powinna być : strzelam np. zawsze powyżej 50 st. C.? Jeżeli jest to ważne w ciągu dnia będą brane 2- 3 prysznice, mycie naczyń rodzina 4 osobowa.
Niestety w temacie ogrzewania jestem noga, poprzednio był inny system ogrzewania w, którym nie było potrzeby mojej ingerencji, dlatego proszę przy zadawaniu pytania do mnie, o małą podpowiedż gdzie mam poszukać / znalezdz danych do udzielenia odpowiedzi. Pozdrawiam Jakub.