Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Lenovo Y50-70 - Sterowanie zasilaniem, płynność w grach

18 Wrz 2015 23:35 1251 11
  • Poziom 15  
    Witam.
    Od niedawna posiadam laptop Lenovo Y50-70. Na pokładzie i7 4720HQ + GTX960 i 12 GB Ramu, windows 10. Niestety zauważyłem pewną niedogodność która ukazuje się tylko podczas grania... Omówię wszystko na przykładzie wiedźmina 3, gra działa przy 30 klatkach na ultra w rozdzielczości 1600x900, mogę grać bardzo długo (temperatury dochodzą do 90 stopni) i jest wszystko ok, FPS trzyma nie spadają. Niestety czasami po włączeniu gry niemile się zaskakuje mając 3-7 fps, zmiany rozdzielczości i efektów gry nawet na niskie praktycznie nic nie zmienia, jedynym doraźnym sposobem jest restart systemu, po ponownym uruchomieniu wszystko wraca do normy. Temperatury podczas występowania wady nie przekraczają 40 stopni i układ chłodzenia jest w ogóle nie aktywny. Sprawdziłem czy czasami nie następuje zmiana taryfy zasilania, tam wszystko wydaje się być ok. Wygląda to jednak jakby to były właśnie jakieś problemy z zasilaniem... Proszę o pomoc bo problem jest dość uciążliwy zauważyłem jeszcze, że gdy system jest świeżo uruchomiony to praktycznie zawsze wiedźmin chodzi płynnie, natomiast wystarczy porobić coś innego i jeśli uruchomi się grę po jakimś czasie to zaczynają się problemy... Serdecznie proszę o pomoc, jeśli temat założyłem w złym dziale uprzejmie proszę o przeniesienie. Pozdrawiam i dziękuję z góry, Marcin
  • Poziom 21  
    W opcjach zasilania ( panel sterowania ) ustaw na plan maksymalna wydajność.
    Czy z podłączonym zasilaczem także występuje ten problem?
  • Poziom 15  
    Zasilanie mam ustawione na maksymalną wydajność problem występuje pod zasilaczem, pracy na akumulatorze w ogóle nie biorę pod uwagę bo to logiczne że spada wydajność. Przegrzewanie tak jak pisałem wykluczam bo mogę grać 3-4h i jest ok, albo od początku do końca jest źle, albo od początku do końca rozgrywki jest bez problemowo. Dodam jeszcze, że na prawdę jest to drastyczny spadek wydajności i b. niskie temperatury podzespołów.
  • Poziom 20  
    System jest instalowany od nowa czy upgrade z innego windowsa? Wiele osób się skarży na przeróżne błędy własnie przez upgrade.
  • Poziom 15  
    Wgrałem Windows 8.1 i od razu zaktualizowałem do 10.
  • Poziom 21  
    W programie Msi Afterburner ustaw wszystko tak jak pokazałem na filmie - > Link - > następnie pograj w problematyczną grę ok. 10 min. - > następnie pokaż tutaj plik z historią logowania z tego programu ( nie screen, a sam plik podaj )

    Od kiedy pojawia się ten problem? Czy występował na win8.1?
    Rozumiem, że zaczął się pojawiać zaraz po zaktulizowaniu do win 10?

    Oczywiście wszystkie wymagane sterowniki pod win 10 są zainstalowane?
  • Poziom 15  
    Dziś późnym popołudniem tak zrobię, chyba warto by było wykonać to gdy gra chodzi płynnie i gdy są problemy dla porównania? Windows 8.1 był może z 15 min, tylko do aktualizacji do 10, więc nie mam porównania. Problem zaobserwowałem dość późno, bo problem ukazuje się raz na 10 uruchomień gry. Sterowniki są jak najbardziej zainstalowane poprawne, ze strony Lenovo, no i wiadomo Gforce'a ;) Czytałem też, że ten model Lenovo ma problemy z zasilaniem, może to jest powód?
  • Poziom 21  
    Istotne jest aby zarejestrować poprzez program rozgrywkę w momencie gdy występują problemy z płynnością.
    W ten sposób dostarczysz pewnych istotnych informacji.

    Jeśli możesz to podaj wykaż z Msi Afterburner jeszcze dzisiaj bo przez kilka najbliższych dni nie będę miał czasu zająć się twoim problemem.
  • Poziom 15  
    2 razy udało mi się zaobserwować wyżej opisany problem, jednak gdy uruchomiłem MSI Afterburner od razu gra odzyskiwała płynność... Nie wiem czy coś w tej sytuacji da ten plik.
  • Pomocny post
    Poziom 21  
    Czyli w zasadzie można powiedzieć, że problem został ominięty, skoro po włączenie programu MSI Afterburner zacięcia już nie występują.

    Dodam jeszcze, że na innym forum był podobny temat i zacięcia nie występowały po włączeniu programu Fraps

    Ja podejrzewam tutaj problem z zasilaniem przy mniejszym obciążeniu procesora.
    W tamtym przypadku w momencie zaciania gier piszczała sekcja zasilania na płycie głównej ( pc stacjonarny )
  • Poziom 15  
    Jednak dzieje się tak nawet przy włączonym oprogramowaniu MSI, jutro postaram się coś wrzucić, bo na prawdę jest to uciążliwe... Dziwne bo pokazuje wykorzystanie GPU 99% a temperatura nie osiąga nawet 50 stopni... a wentylatory są cichutko.
  • Poziom 20  
    System masz od nowości 10 czy upgrade z innego?