Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Napęd Somfy Elixo 500 (brama przesuwana)

Ferdynand 19 Wrz 2015 21:26 1380 17
  • #1 19 Wrz 2015 21:26
    Ferdynand
    Poziom 13  

    Od lutego 2015 mam zamontowany napęd Somfy Elixo 500 przy bramie przesuwnej. Na 99% brama zawsze się otwierała i zamykała. teraz wystąpił drugi raz problem, że wyrzuca mi różnicówkę w domu. Napęd jest podłączony do kilku gniazdek w piwnicy i do S B20. Wszystko sprawdziłem i to napęd jest winny. Różnicówka się wyłączyła raz jak nikogo w domu nie było i teraz drugi raz - nawet brama stała i nikt w piwnicy nie używał gniazdek. Jak tylko zetknę brązowy przewód od napędu do napięcia w puszce to różnicówka OFF. Co może być przyczyną ? Druga sprawa, że czasami występuje taki objaw: pilotem otwieram bramę, stoi, lampka pomarańczowa mruga, po kilkunastu sekundach albo gaśnie albo rusza i jest OK. Jak zgaśnie to ponawiam pilotem i w końcu po kilkunastu minutach brama się otwiera. Przesunąłem opór który odpowiada za zamknięcie bramy, tak aby szybciej wyłączał napęd. Nie pomogło - znów raz na jakiś czas są problemy z otwarciem. No i ta różnicówka...

  • #2 19 Wrz 2015 21:34
    BILGO
    Poziom 38  

    A ręcznie brama otwiera się lekko ?
    Jaki jest kabel położony do zasilania bramy ?

  • #3 19 Wrz 2015 21:41
    Ferdynand
    Poziom 13  

    Kabel do zasilania bramy między puszką a napędem jest czarny gruby 3 żyłowy ziemny ale nie wiem ile ale to dobierał elektryk. Jak przełączę kluczykiem w tryb ręczny to brama dość lekko się przesuwa.

  • #4 19 Wrz 2015 21:46
    BILGO
    Poziom 38  

    Sprawdź kondensator (filtr) przeciwzakłóceniowy lub rozruchowy w napędzie (zależy jaki tam silnik siedzi).

  • #5 19 Wrz 2015 21:47
    Ferdynand
    Poziom 13  

    A jak go sprawdzić ? Jest na górze dość duży.

  • #6 19 Wrz 2015 22:06
    BILGO
    Poziom 38  

    Ferdynand napisał:
    A jak go sprawdzić ? Jest na górze dość duży.

    Zrób zdjęcie.
    Czyli jest to przeciw zakłoceniowy czy rozruchowy ?
    Najlepiej podmienić na inny. Albo pomierzyć odpowiednimi przyrządami których zapewne nie posiadasz.

  • #7 19 Wrz 2015 22:14
    Ferdynand
    Poziom 13  

    Mam tylko miernik uniwersalny

  • #8 19 Wrz 2015 22:22
    BILGO
    Poziom 38  

    Ferdynand napisał:
    Mam tylko miernik uniwersalny

    To niewiele nim zdziałasz.
    Wstaw zdjęcia wnętrza napędu.
    Sprawdź wszystkie połączenia kabla zasilającego napęd.
    Dokonaj dokładnie oględzin gruntu w przez który przebiega trasa kabla (może zostało coś wbite w grunt ? może na czymś mogła ulec uszkodzeniu izolacja kabla ?)

    W przypadku nie posiadania odpowiednich przyrządów pomiarowych najprościej będzie bramę podłączyć pod zasilanie zewnętrznym kablem (np przez przedłużacz). Wtedy będzie można skreślić z listy podejrzanych kabel zasilający.

  • #9 20 Wrz 2015 00:01
    Ferdynand
    Poziom 13  

    Kabel jest pod kostką brukową więc tam nie ma możliwości uszkodzenia ani nic wbicia. Dziś wieczorem skróciłem kabel bo ležało 70cm nadmiaru przy napędzie. Jutro oglądne izolację i zrobię test z przedłużacza. Zdjęcie wnętrza też.

  • #10 20 Wrz 2015 09:06
    BILGO
    Poziom 38  

    Na tym skróconym odcinku kabla były jakieś oznaczenia? Jeśli tak to podaj je tutaj ;)

  • #11 20 Wrz 2015 14:14
    Ferdynand
    Poziom 13  

    Oznaczenia na kablu: KABLE 3|06 KV YRY-ZO 3X2,5 RE. Odłączyłem przewody z obu stron i miernikiem sprawdziłem, czy nie ma przebicia z żyły na żyłę. Nie ma. Czy jest sens podłączać przedłużaczem osobno zasilanie dla testu ? Oto zdjęcia napędu:
    Napęd Somfy Elixo 500 (brama przesuwana) Napęd Somfy Elixo 500 (brama przesuwana) Napęd Somfy Elixo 500 (brama przesuwana)

  • #12 20 Wrz 2015 14:56
    Mareczny
    specjalista -automatyka bramowa

    Odłącz lampkę pomarańczową - tę z białym przewodem i podłlącz jak miałeś - przewody białe nadają się tylko i wyłącznie do suchego środowiska pracy , napisz jaki efekt.
    Druga sprawa , to wadliwa różnicówka , aby się o tym przekonać bez pomiaru oporności izolacji żył , warto na chwilę po uprzednim rozłączeniu napięcia odłączyć przewód PE na siłowniku.

  • #13 20 Wrz 2015 16:29
    Ferdynand
    Poziom 13  

    Odłączyłem sygnalizator - różnicówka OFF, dalej odłączyłem fotokomórkę i dalej to samo. Różnicówki nie ruszam bo to sprawą elektryka. Odłączył em silnik i kondensator. Dalej rozłącza.

    Podłączyłem 2 żyłowy przedłużacz z gniazdka w wiatrołapie. Uziemienie zostawiłem z czarnego kabla. Wszystko jest OK. Z silnikiem, z kondensatorem, z sygnalizatorem świetlnym, z fotokomórką też jest OK. Wygląda jednak na czarny kabel ?

    Dodano po 52 [minuty]:

    Zamieniłem przewody w kablu czarnym. Po niebieskim idzie napięcie, po żółtym zero a po brązowym uziemienie. Na razie działa.

  • #14 20 Wrz 2015 16:56
    BILGO
    Poziom 38  

    Widocznie ten czarny kabel to nie był kabel tylko przewód ;)
    Ewentualnie jest to kabel ale jego izolacja uległa uszkodzeniu... np przez złe ułożenie go w gruncie.
    Najlepiej wymienić go na odpowiedni YKY 3x2,5mm2.

  • #15 20 Wrz 2015 18:52
    Ferdynand
    Poziom 13  

    Wymienić się nie da tylko nowy położyć z bardzo wielkim trudem pod chodnikiem z kostki brukowej.

  • #16 20 Wrz 2015 19:33
    BILGO
    Poziom 38  

    Ferdynand napisał:
    Wymienić się nie da tylko nowy położyć z bardzo wielkim trudem pod chodnikiem z kostki brukowej.

    Jeśli jest to chodnik nie droga to wystarczy wyjąć pas kostki zrobić bruzdę w podbudowie, ułożyć nowy kabel, zasypać białym piaskiem i ułożyć z powrotem kostkę;)

  • #17 20 Wrz 2015 21:23
    Mareczny
    specjalista -automatyka bramowa

    Poproś elektryka , by przełączył żyły zasilania (zamienił żyły , ale tylko 2 - ewentualnie pomierz oporność przejścia pomiędzy dowolnymi 2 żyłami , zwierając je przy centrali , wybierz jak najmniejszą oporność z tych 3 na 2 , i Ty ze swojej strony , po rozłączeniu różnicówki na off , zamień instalację z ochroną przeciwporażeniową na zwykłą , z zachowaniem dopięcia fazy , ale bez dołączania przewodu PE , , lub fazowego , lub ziemi po pomiarach , którym przewodem płynie faza , ziemię dołącz do PE , dość często zdarza się , że zabezpieczenie przeciwporażeniowe w instalacjach zewnętrznych zaczyna wybijać na różnicówce . Wada celników , że dopuszczają kable i przewody o nieodpowiedniej izolacji z chińskiego rynku , na rynek Polski , a kupujący , jak wiadomo , kieruje się tylko i wyłącznie ceną...

  • #18 20 Wrz 2015 22:56
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 38  

    Ferdynand napisał:
    Kabel jest pod kostką brukową więc tam nie ma możliwości uszkodzenia ani nic wbicia.

    I tu jesteś w błędzie. Spotkałem się kilka razy z uszkodzeniem kabla podczas układania kostki. Brukarze maja gdzieś , czy kabel jest przepuszczone w sposób bezpieczny szczególnie w miejscach połączenia podbudowy pod kostkę i fundamentów od ogrodzenia. Kabel wychodzi z żółtego piachu i nikt nie widzi, że w tych miejscach jest tylko 1,2 cm podsypki. Podczas dobijania kostki kabel jest uszkodzony, bo przecina sie o stałe nieruchome fragmenty betonu w fundamentach.

    Ostatnio dokładałem zapasowy kabel do ziemianki u klienta po 3 latach użytkowania. Polski, YKY 5x2,5, zwarcie na dwóch fazach, wywalało zabezpieczenia po kilku sek. od zał. Uszkodzona izolacja wewnętrzna żył. Być może kabel został źle ułożony, transportowany itp.trafiony szpadlem. Kabel układali ogrodnicy :cry: .

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME