Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Router działa, ale często rozłącza

adrianoz 20 Wrz 2015 10:39 642 11
  • #1 20 Wrz 2015 10:39
    adrianoz
    Poziom 21  

    Witam

    Płyta Asus P5B
    Intel Core 2 Duo E8400
    Ram 2x 2GB, 1x 1GB
    Nvidia GeForce GTS450
    Dysk systemowy Plextor M6S 128GB
    Dysk twardy Samsung ST1000DM003
    Zasilacz Chieftec GPA500S8
    Windows 7 64bit, SP1
    Eset Antywirus

    Router TP-Link WR-TL1043 ND

    Od x czasu mam problem z często rozłączającym się internetem. Router podłączony kablem do komputera stacjonarnego. W innym pokoju korzystam z laptopa na wifi lub na telefonie i właśnie na tych urządzeniach najczęściej przebywam i widzę, że brak wifi. Tzn., że muszę rozłączyć z prądu router na kilka sekund i potem sygnał jest. Na stacjonarnym też nie ma internetu, więc to nie jest problem z wifi. Jak temu zaradzić? Mam nadzieję, że router fizycznie się nie psuje mi (1.5 roku używania).

    0 11
  • #2 20 Wrz 2015 10:40
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    Zaktualizuj oprogramowanie routera.
    Pokaż skan sieci WIFI inssider-em z laptopa.

    0
  • #3 20 Wrz 2015 11:32
    adrianoz
    Poziom 21  

    Ok zaraz to zrobię. Nigdy wcześniej nie pobierałem żadnego oprogramowania do routera.

    Dodano po 33 [minuty]:

    Skan z laptopa:
    Router działa, ale często rozłącza

    Dodano po 14 [sekundy]:

    Proszę o wnioski.

    0
  • #4 20 Wrz 2015 19:10
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    Spróbuj zmienić szerokość kanału WIFI w routerze na 20Mhz.

    0
  • #5 20 Wrz 2015 20:58
    adrianoz
    Poziom 21  

    1. Dlaczego? Co to zmieni? Pytam z ciekawości.

    Dodano po 21 [minuty]:

    Router działa, ale często rozłącza

    Lepiej po zmianie?

    0
  • Pomocny post
    #6 20 Wrz 2015 21:24
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    20Mhz - mniej zakłóceń od innych sieci zbierasz niż przy 40mhz.

    0
  • #7 20 Wrz 2015 21:51
    adrianoz
    Poziom 21  

    Ok. Ogólnie temat polegał na tym, że gasł mi internet i sygnał wifi. Po aktualizacji oprogramowania sygnał jest non stop i nie rozłącza. Dzięki.

    0
  • #8 23 Wrz 2015 16:01
    adrianoz
    Poziom 21  

    Jeszcze jedno pytanie. Niby internet działa już ok, ale dlaczego jak budzę się rano biorę jeden czy drugi telefon i włączam wifi to mimo, że połączono, to wyskakuje napis, że internet jest niedostępny dla sieci "xxx(nazwa sieci)"? Mimo to, że widze w programie analyzer nawet, że sieć jest to nie działa jak powinna. Przyszedłem teraz do domu to wifi działa normalnie na telefonie bez zastrzeżeń. Co to znaczy?

    0
  • #9 23 Wrz 2015 19:41
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    adrianoz napisał:
    dlaczego jak budzę się rano biorę jeden czy drugi telefon i włączam wifi to mimo

    po kablu wtedy jest net ?

    0
  • #10 23 Wrz 2015 22:18
    adrianoz
    Poziom 21  

    Po kablu jest wtedy.

    Niedawno mi rozłączyło na minute internet na minute i na kablu i na wifi. Potem się włączył sam i ponownie za pare minut zniknął. Coś się dzieje dalej ;/

    0
  • #11 25 Wrz 2015 17:09
    adrianoz
    Poziom 21  

    Aktualizacja. Czy jest coś takiego jak za silny sygnał z routera w pomieszczeniu gdzie on jest? Pytam, bo wziąłem telefon do ręki, drugi trzymała moja dziewczyna i oboje w mniej więcej tym samym czasie włączyliśmy sobie wifi, po paru minutach sygnał zanikł, poszedłem do pokoju drugiego 5m dalej i wifi raptem działa. Zastanawiające rzeczy...

    0
  • #12 27 Wrz 2015 16:06
    adrianoz
    Poziom 21  

    Znana przyczyna problemu. Splaszczony kabel przez łóżko. Stąd zakłócenia.

    0