Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Astra G 1.6 16V ciężko odpala i gaśnie

mkpl 20 Sep 2015 11:21 1902 2
Automation24.pl
    mkpl
    Level 37  
    Witam

Mam problem z moją astra na silniku x16xel. Auto ciężko odpala a jak już odpali to jest zalewane paliwem. Obroty są bardzo niestabilne i po dodaniu gazu obroty rosną a następnie gaśnie. Po nagrzaniu do 80*C da się jechać z lekkim zamuleniem ale gaśnie przy lekkich wzniesieniach i zakrętach przy prędkościach około 70km/h i wzwyż.

W aucie jest gaz sekwencja i gaz jest ustawiony idealnie (po przełączeniu na gaz rakieta).

W komputerze pernamętny błąd o zbyt bogatej mieszance (jadąc na gazie nie pojawia się).

Próbowałem jeździć na samej benzynie (około 500km) i bez efektów.

Osprzęt czujników i cewkę wn raczej bym wykluczył ze względu idealnej pracy na LPG. Niestety z układem zasilania benzyny wymiękam.

Pompę paliwa też można wykluczyć bo wymieniłem na nową. Przekaźnik pompy też został podmieniony.

Miał ktoś z szanownych kolegów podobny problem? może jest jakiś szczegół, który mi umknął?
  • Automation24.pl
    tomasz0703
    Level 25  
    Na początek reset wartości wyuczonych ,pomiar ciśnienia paliwa.
    jokerro
    Level 34  
    Pomyśl,dlaczego sonda pokazuje na bogato i skup się na tym a rozwiążesz problem.
    Przeglad partametrow to raz,dwa sprawdzić regulator i wtryskiwacze oraz ciśnienie w kolektorze jakie pokazuje ponieważ przechodząc na lpg ecu od gazu korzysta ze swojego map sensora to chyba logiczne i dlatego auto jest rakieta jak to nazwałeś.