Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Aktywny cyfrowy subwoofer nie działa prawidłowo i 'strzela dźwiękami'

zYxMa 20 Wrz 2015 17:40 1092 2
  • #1 20 Wrz 2015 17:40
    zYxMa
    Poziom 10  

    Witam,

    kilka dni temu zacząłem słyszeć w domu dziwne strzelające dźwięki co się później okazało, że pochodziły z subwoofera. Nie mam 100% pewności, że to głośnik, a nie np wzmacniacz (Yamaha RX-V467), ale udało mi się tanio kupić taki sam subwoofer na necie, ale jeszcze go nie mam. (reszta głośników 5.1 z Yamahy normalnie działa).

    Moje pytanie to czy jest coś co mogę zrobić z tym nie działającym żeby go naprawić?

    Zasilanie działa, używam gniazda LFE i w momencie podłączania kabla "czincza +" do gniazda LFE pojawia sie głośne 'buczenie', które przestaje po właściwym wsadzeniu wtyczki, więc sam wzmacniacz jakby działał, ale może coś z wejściem LFE czy układem audio?

    Są jeszcze wejścia audio L i R ale to też nie raczej nie działa - albo nie jest kompatybilne z moim wzmacniaczem.

    Poniżej są fotki tylnego panelu i PCBs

    Aktywny cyfrowy subwoofer nie działa prawidłowo i 'strzela dźwiękami' Aktywny cyfrowy subwoofer nie działa prawidłowo i 'strzela dźwiękami' Aktywny cyfrowy subwoofer nie działa prawidłowo i 'strzela dźwiękami' Aktywny cyfrowy subwoofer nie działa prawidłowo i 'strzela dźwiękami'

    Bardzo byłbym wdzięczny o jakiekolwiek wskazówki. Obejrzałem obydwie PCB i nie jestem w stanie stwierdzić czy coś jest spalone, ani po wyglądzie ani po zapachu.

    Subwoofer to Connected Acoustic CASUB10.

    Głośnik nie do końca nie działa, bo na wzmacniaczu Yamaha zgłośniłem wyjście LFE na maxa i sam subwoofer ponad połowe i wtedy coś słychać, jednak strzelane jest wtedy też bardzo głośne...

    0 2
  • #2 20 Wrz 2015 22:20
    struz007
    Poziom 8  

    Podłączył bym inne urządzenie, innym kablem (np. mp3) pod gniazdo subwoofer input i zobaczył bym czy dalej strzela. Jeśli strzela i dalej jest słabe wzmocnienie sprawdził bym napięcia czy są prawidłowe oraz diody od układu graetza. Można poszukać też czy nie ma zimnych lutów oraz czy wszystko dobrze zwiera do masy.

    0
  • #3 22 Wrz 2015 18:51
    zYxMa
    Poziom 10  

    struz007 napisał:
    Podłączył bym inne urządzenie, innym kablem (np. mp3) pod gniazdo subwoofer input i zobaczył bym czy dalej strzela. Jeśli strzela i dalej jest słabe wzmocnienie sprawdził bym napięcia czy są prawidłowe oraz diody od układu graetza. Można poszukać też czy nie ma zimnych lutów oraz czy wszystko dobrze zwiera do masy.


    Hey,

    dzięki za odpowiedź!

    Dziś przyszedł drugi, taki sam subwoofer, i działa normalnie przez LFE. Jeśli chodzi o ten nie-działający, to podłączałem audio do L i R i też strzela dźwiękami.

    Teraz mogę porównać napięcia - mowa o napięciu układu zasilania?

    Układ greatza to te żółte kostki?

    Luty moge sprawdzić, czy miernikiem można zobaczyć czy są różnice w jakości lutów?

    Dzięki!

    0