Witam wszystkich forumowiczów
Dziś Wam przedstawię historię mojej elektroniki, projekt który wykonałem jako jeden z pierwszych i do tej pory przetrwał i jest używany, lecz przez te kilkanaście lat przeszedł kilka poważnych modyfikacji.
Urządzenie właściwie powstało w 1998 roku jako głośnik do walkmana - był zamontowany w głośniku od radiomagnetofonu. Ten radiomagnetofon miał odłączane głośniki i to właśnie jeden z tych odłączanych głośników wykorzystałem jako obudowę do mojego wzmacniacza.
Wewnątrz głośnika zamontowałem wzmacniacz na układzie UL1481 o mocy około 10W oraz zasilacz transformatorowy, głośnik był już wewnątrz więc podłączyłem pod niego wyjście wzmacniacza wejście zostało wyprowadzone na zewnątrz na przewodzie zakończonym wtykiem JACK, całość była zasilana z sieci 230V poprzez wbudowany zasilacz transformatorowy, no i tak właśnie powstał mój pierwszy wzmacniacz.
Ale z czasem został wielokrotnie modyfikowany i oto po krótce przedstawię historię zmian aż do chwili obecnej. Niestety nie posiadam fotografii pierwszych wersji, bo w tamtych czasach nie miałem aparatu cyfrowego aby ten projekt utrwalić, a szkoda bo dziś fotki z tamtego czasu by się przydały.
W 2000 roku wprowadzone zostały następujące zmiany:
- Została zmieniona obudowa na uniwersalną - kupioną w sklepie elektronicznym
- Został dodany pasywny filtr barwy dźwięku BASS i TREBLE
- Został dodany wskaźnik wysterowania 10LED
- Został dodany nadajnik FM (współczesny transmitter FM)
- Została dodana zewnętrzna antena teleskopowa do nadajnika FM
- Został wbudowany głośnik 5W
- Został wbudowany akumulator 12V 0.8Ah (10 akumulatorków Ni-Cd 800mA połączonych szeregowo)
- Został dodany wskaźnik poziomu energii akumulatora
- Zostało dodane wyjście Audio na słuchawki typu JACK
- Zostało zmienione wejście Audio zamiast przewodu gniazdo JACK
- Zostało dodane wyjście zasilania typu MOLEX (5V i 12V) - możliwość zasilania komputerowego CD-Romu do odtwarzania płyt CD-Audio - funkcja działała tylko z zasilania sieciowego - nie z akumulatorków.
W 2004 roku wprowadzone zostały następujące zmiany:
- Została zmieniona obudowa na większą też uniwersalną - ta obudowa jest używana do dzisiejszego dnia
- Zamiast pasywnego filtra barwy dźwięku został zamontowany korektor graficzny pięciopasmowy - kit firmy Jabel J-66, polutowany i uruchomiony
- Został zamontowany prosty mikser audio, dzięki temu zyskałem trzy wejścia audio zamiast jednego, płytka została samodzielnie wytrawiona, polutowana i uruchomiona
- Zamiast wskaźnika wysterowania 10Led został zamontowany analizator widma 7-mio kanałowy zbudowany na podstawie artykułu z czasopisma "Praktyczny Elektronik 3/1997" wytrawiłem płytkę polutowałem i uruchomiłem układ
- Zamiast wbudowanego głośnika dodano wyjście sygnału wzmocnionego na zaciskach kolumnowych do podłączenia pod zewnętrzną kolumnę lub głośnik
- Został usunięty wbudowany akumulator 12V (10 x 1.2V Ni-Cd)
- Został usunięty wskaźnik poziomu energii akumulatora
- Zostało usunięte wejściowe gniazdo JACK zamiast tego zamontowane są trzy wejścia audio typu CHINCH
- Zostało usunięte wyjściowe gniazdo JACK na słuchawki.
W 2008 roku wprowadzone zostały następujące zmiany:
- Dodano wyjście zasilające 5V 500mA do ładowania telefonu komórkowego
- Został zamontowany wewnątrz akumulator żelowy 1.3Ah 12V
- Zostało dodane wejście zasilania na zewnętrzny akumulator 12V
- Został zamontowany układ ładowania akumulatora żelowego wewnętrznego oraz możliwość ładowania akumulatora zewnętrznego 12V
- Został wbudowany wewnętrzny głośnik 5W - telewizyjny prostokątny.
W 2012 roku wprowadzone zostały następujące zmiany:
- Dodano baterię słoneczną 4W 12V
- Dodano układ ładowania słonecznego
- Dodano wskaźnik poziomu energii akumulatora z alarmem ostrzegającym przed zbyt niskim poziomem napięcia na akumulatorze.
- Dodano radio FM strojone cyfrowo.
- Dodano odtwarzacz MP3.
- Dodano wejście na zewnętrzną baterię słoneczną lub zasilacz stabilizowany 12-15V
- Zamiast pierwotnego wzmacniacza audio UL1481 został zamontowany wzmacniacz audio na układzie TDA2003 - kit AVT-1583 - kit został zmontowany i uruchomiony
- Zamiast starego nadajnika FM który nie zawsze trzymał częstotliwość został zainstalowany nowy - kit firmy Jabel - J-247 - układ nieco zmodyfikowany gdyż zamiast mikrofonu został podłączony sygnał liniowy audio z wyjścia miksera
- Dodano przedwzmacniacz mikrofonowy
- Dodano woltomierz cyfrowy LED
To by było na tyle historii projektu, przedstawię sprzęt w obecnej konfiguracji:
Wzmacniacz składa się z kilku bloków:
- Mikser audio trzykanałowy
- Przedwzmacniacz mikrofonowy
- Radioodbiornik FM
- Odtwarzacz MP3
- Korektor graficzny pięciopasmowy - kit J-66
- Nadajnik FM - transmitter FM - kit J-247
- Wzmacniacz mocy 10W - AVT-1583
- Głośnik 5W
- Analizator widma siedmiokanałowy PE 3/1997
- Zasilacz transformatorowy około 15V
- Akumulator żelowy 12V 1.3Ah
- Bateria słoneczna 12V 4W
- Wskaźnik poziomu energii akumulatora
- Woltomierz cyfrowy LED
No to czas teraz na opis sprzętu - na początku sprzęt służył jako głośnik do walkmana, później po dodaniu akumulatora służył jako przenośny głośnik do walkmana można było używać sprzętu w terenie, podczas użytkowania powstały nowe potrzeby aby wbudować wewnątrz źródła sygnały audio czyli radio FM oraz odtwarzacz MP3 i to był strzał w dziesiątkę gdyż całe urządzenie mieściło się w jednej obudowie i nie wymagało podłączania innych urządzeń, na koniec zamontowano baterię słoneczną aby maksymalnie wydłużyć czas działania wzmacniacza bez podłączenia do sieci.
Załączę teraz kilka schematów poszczególnych bloków tego wzmacniacza, pomijam schematy kitów które bez problemu można znaleźć w internecie. Schematu radioodbiornika czy odtwarzacza MP3 nie mam gdyż zostały zamontowane gotowe układy elektroniczne wyciągnięte z małego radyjka oraz z małego odtwarzacza MP3 bez wyświetlacza.
1. Schemat miksera audio

2. Przedwzmacniacz mikrofonowy

3. Wskaźnik napięcia akumulatora

Urządzenie działa można by rzec 17 lat z kilkoma modyfikacjami poniżej kilka zdjęć wzmacniacza, ostatnio zmieniłem gałki na nowe wygląda trochę inaczej, lecz niedługo planuję kolejną modyfikację wzmacniacza ale o tym za chwilę, za tydzień przedstawię odtwarzacz CD-Audio skonstruowany specjalnie pod ten wzmacniacz.

Wzmacniacz podczas cichego odtwarzania MP3 lub słuchania radia FM pobiera około 100mA prądu przy wyłączonym analizatorze widma (funkcja eco) z włączonym analizatorem widma pobór prądu wynosi 200mA - co jest szczególnie ważne przy pracy na akumulatorze.
Teraz przedstawię Wam zdjęcia wewnątrz wzmacniacza - od razu mówię że jest tam spory bałagan i proszę o nie pisanie komentarzy na temat montażu, niedługo będę robił kolejną modyfikację sprzętu - niewykluczone że dopiero w 2016-tym roku bo jak patrzę na historię modyfikacji to była ona robiona raz na cztery lata więc teraz wypada na 2016-ty. Ogólnie w sprzęcie nie dodaję już nowych bloków więc teraz planuję to wszystko "posprzątać", jako iż sprzęt w tej chwili spełnia w 100% moje oczekiwania będę robił wersję finalną i niebawem zakończę projekt i już nie będzie rozwijany.

Żałuję tylko że nie mam początkowych zdjęć oraz schematów, byłoby to wspaniałe uzupełnienie całości, ogólnie sprzęt sprawuje się bardzo dobrze w plenerze pod namiotem lub na rybach oraz w domu jako wzmacniacz - swego czasu jak studiowałem mieszkałem w akademiku więc sprzęt robił jako wzmacniacz audio do komputera i też wtedy się sprawdzał, szkoda tylko że nie jest stereo ale jak powstawał to liczył się dla mnie każdy grosz i względy ekonomiczne zadecydowały o tym że powstał monofoniczny, w tej chwili nie jest opłacalne zmieniać go na wersję stereo - nowa obudowa - nowe potencjometry - mikser, korektor wzmacniacz musiałby być w wersji stereo, jednym słowem koszty bardzo duże i inwestycja nieopłacalna, na dzień dzisiejszy nie odważyłbym się przerabiać tego wzmacniacza na wersję stereo bo jest to kawał historii mojej elektroniki, budowałem ten projekt po kawałku, zdobywałem wiedzę i teraz wspominam te czasy z szacunkiem.
Teraz kilka słów zakończenia
Kolejna modyfikacja właściwie już się zaczęła, zaprojektowałem już nową płytkę dla miksera audio i przedwzmacniacza w tej nowej wersji będzie to jedna płytka.
Płytkę już wytrawiłem i zamontowałem elementy - zdjęcie poniżej

Planuję też narysowanie nowej płytki do korektora graficznego J-66 bo tamta jest tak zaprojektowana że na płytce są przewidziane potencjometry suwakowe. Ja chcę to zmienić tak aby wyprowadzić przewody na potencjometry na obudowę.
Oczywiście wszystkie sygnały w nowej wersji będą poprowadzone przewodami ekranowanymi. Planuję też zlikwidowanie "pięterek PCB" które obecnie występują oraz zrobienie porządku z kablami aby nie przypominały pajęczyny.
Kolejna zmiana to zaprojektowanie i wykonanie płytki wskaźnika poziomu energii w akumulatorze razem z układem powiadamiania o niskim poziomie napięcia - być może zrobię układ automatycznego odcięcia zasilania na MOSFecie.
Oraz na pewno ulegnie zmianie układ zasilania - zaprojektuję nową płytkę dla zasilacza z napięciami 12V 5V 3.3V - dla zasilania odtwarzacza MP3 i radia FM
W razie pytań służę pomocą. Czekam na komentarze, jest to mój czternasty opublikowany projekt - proszę o wyrozumiałość, czytałem regulamin i myślę że wszystko zrobiłem zgodnie z nim.
Cool? Ranking DIY