Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

4 kamery IP - jak podłączyć do TV?

viktorvektor 20 Sep 2015 23:06 7956 24
Optex
    viktorvektor
    Level 9  
    Dzień dobry

Jestem bardzo początkującym w kwestii monitoringu, w zwiazku z tym proszę o wyrozumiałość.

Chciałbym możliwie najprostszym sposobem móc podłączyć 4 kamery IP do zwykłego dwuletniego telewizora (wszelakie wejścia HDMI, USB, itd). Co więcej chciałbym aby ekran był podzielony na 4 części, tak aby z każdej kamery był widok.

Chciałbym aby wszystko chodziło pod WiFi. Myślałem o jakimś urządzeniu usb bezpośrednio wpiętym do TV (ewentualnie router wpięty na kablu usb) które będzie łapać sygnał z wszystkich kamer (bazuję tu na tunerach usb które widziałem w necie - skoro jest coś takiego to może jest i dla kamer IP). Proszę o pomoc czego użyć.

Po co mi to: na posesję rodziców (do drzwi) zaczynają wchodzić coraz intensywniej domokrążcy, sprzedawcy runa leśnego, pijacy i żebracy. Chodzi o to żeby mogli sobie rodzice podejrzeć kto to jest zanim wyjdą do drzwi. Mają po prawie 80 lat wiec jest to kłopotliwe/niebezpieczne jeśli pojawia się ktoś nieznany.
  • Optex
    viktorvektor
    Level 9  
    Prosił bym o więcej informacji. Tak jak zaznczyłem na początku jestem absolutnie początkujący.

Znalazłem
    http://www.conrad.pl/?websale8=conrad&pi=1316978&&gclid=CN3l4JvShsgCFacewwodQjoAdg&gclsrc=aw.ds ale wydaje mi się że potrzeba tu wiekszej konfiguracji/oprogramowania. Czy się mylę?

Potrzebuje albo to co Pan opisał z "step by step" jak dla totalnego nooba/imbecyla albo coś innego z wersji: podłacz, naciśnij guzik, działa. :-)
    korek1
    Level 15  
    Kup lepiej rejestrator i będzie bez kombinacji. Najczęściej "chytry traci dwa razy" a coś mi się wydaje, że tutaj zasada będzie miała zastosowanie. Nie chodzi może o finanse ale czas jaki i problemy jakie będą nękać w trakcie i po instalacji.
  • Helpful post
    jpl
    Level 34  
    Kolega korek1 dobrze mówi.

Aktualnie żeby dekodowac obraz kamer IP, kupuje się poprostu rejestrator NVR najtaszy na 4 kamery - i gotowe, rejestrator podłaczasz do wyjścia HDMI - dodajesz kamery do rejstratora i obraz gotowy.

Oczywiście problem jest z gaarytem :), ja znalazłem i stosuje coś takiego jak: FLEX-420. Mały rejestratorek zasilany z USB, Dekoduje obraz 4 kamer do 2 megapikseli :) W zupełności wystarczający. Nagrywać może na pendrive.
  • Optex
    viktorvektor
    Level 9  
    Bardzo dziękuje za pomoc!

To rozwiązanie z użyciem FLEX-420 to jest dokładnie to o co mi chodzi. Dopytam jeszcze czy obraz jest jednocześnie z 4 kamer na ekranie (dzielony ekran)?

I czy pod to jakieś konkretne kamery?
    jpl
    Level 34  
    viktorvektor wrote:
    Dopytam jeszcze czy obraz jest jednocześnie z 4 kamer na ekranie (dzielony ekran)?

Oczywiście możesz wyświetlać podział 2x2 lub pojedynczo kamery, możesz podłaczyć sobie myszkę bezprzewodową i przestawiać sobie.

viktorvektor wrote:
    I czy pod to jakieś konkretne kamery?

Generalnie jest ONVIF 2.0, podłączałem różne i je łapało - zapytaj się w delcie - oni ci pomogą z modelami.
    sebfire
    Level 17  
    Do routera: switch i rejestrator podłączone od strony LANu?? Jeśli tak to będzie działało.
    wachman77
    Level 11  
    A jeśli wyrzucę switch-a i podłączę kamery bezpośrednio do routera? Będzie on działał jako switch? Router to tplink z czterema gniazdami LAN, co najwyżej podłączę dwie lub trzy kamery.
    sebfire
    Level 17  
    Tak, będzie działało.
    Jeszcze jedno: w jaki sposób zasilanie kamer?
    wachman77
    Level 11  
    Zasilanie będzie bezpośrednio do kamer. Przy stanowiskach kamer mam zasilanie 230~ więc do routera będzie szedł tylko kabel rj45 który też już jest.

Przeszukując neta trafiłem na taką kamerę. 1.3 Mpx MegaValue© Zxtech http://mzxglobal.pl/kamery-przemyslowe/kamery-ochrony-ip/megavalue.html

Co o niej sądzicie? może nie jest rewelacja ale też nie chcę wydać majątku na monitoring. W sumie będzie mi potrzebny właściwie jako podgląd przez telewizor na podwórko i na wejście do domu w czasie rzeczywistym. Teraz mam kamerę analogową ale jakość jest bardzo słaba.

Znalazłem jeszcze coś innego i jeśli dobrze myślę to nie potrzebny byłby router ani switch a poza tym ma zasilanie PoE więc odeszło by nawet zasilanie kamer zasilaczami. http://mzxglobal.pl/rejestratory-przemyslowe/rejestratory-sieciowe-ip/mini-nvr-4-kanalowy-bialy-poe.html
    jpl
    Level 34  
    wachman77 wrote:
    Przeszukując neta trafiłem na taką kamerę. 1.3 Mpx MegaValue© Zxtech http://mzxglobal.pl/kamery-przemyslowe/kamery-ochrony-ip/megavalue.html

Co o niej sądzicie? może nie jest rewelacja ale też nie chcę wydać majątku na monitoring. W sumie będzie mi potrzebny właściwie jako podgląd przez telewizor na podwórko i na wejście do domu w czasie rzeczywistym. Teraz mam kamerę analogową ale jakość jest bardzo słaba.

Znalazłem jeszcze coś innego i jeśli dobrze myślę to nie potrzebny byłby router ani switch a poza tym ma zasilanie PoE więc odeszło by nawet zasilanie kamer zasilaczami. http://mzxglobal.pl/rejestrato...-nvr-4-kanalowy-bialy-poe.html

Sprzęt najniższej półki z firmy longse (chińska fabryka szajsu).
    Jedna firma robi dla wielu, te kamery i te rejestratory znajdziesz na allegro i po niektórych firmach co sprzedają bardzo tanio.
    A ta kamera jest aż nadto tanio - zastanów się - czy kamera IP 1,3MP która wg opisu: "wysoką jakość", "bardzo dobrze odwzorowany obraz" - czy te wszystkie funkcje dostaniesz za 179 pln brutto (oczywiście niech dostawca zarobi 50 PLN na niej), a gdzie cło 5%, transport itp ? A na koniec zastanów się dlaczego dostawca daje tylko rok gwarancji?

Dla przykładu opis tej kamery u innego dystrybutora : "Uwaga! Aktualizację oprogramowania użytkownik dokonuje na własną odpowiedzialność. Zła wersja programu, zanik napięcia podczas transmisji danych lub inne czynniki mogą doprowadzić do uszkodzenia urządzenia podczas aktualizacji. W niektórych przypadkach bardzo istotna jest kolejność wgrania poprzednich wersji programu."
    wonsowaty
    Level 9  
    Witam

Specjalnie założyłem konto na portalu i jestem zainteresowany Państwa zdaniem. Prowadzę niewielki sklepik i zastanawiam się nad zakupem sprzętu od tej firmy. Póki co to dzwoniłem do tego sklepu mzxglobal i Pan bardzo cierpliwie mi wszystko wyjaśnił, odesłał na stronę i przedstawił różne opcje (na stronie jest taniej ale to groszowa sprawa) na allegro było trochę sprzedanych produktów i mają same pozytywy więc może nie są tacy źli.

Akurat ta firma ma filmik na youtube z obrazem z tej kamerki. Wystarczy zjechać na dół opisu i sprawdzić.

Sam uważam że obraz jest dosyć średni ale jak za taką cenę to zastanawiam się nad rejestratorem z dwoma albo trzema takimi kamerami 1.3megapixela. To jakaś nowa firma na polskim rynku, może warto im dać szansę. Macie jakieś doświadczenia? Fajnie jakby się wypowiedział ktoś kto miał styczność z tą firmą.
    wachman77
    Level 11  
    Zamówiłem rejestrator flex-420 i kamerę apti 13v2-36, jak podłączę dam znać. Uważam jednak że w porównaniu z kamerą bcs analogową(450zł) i przedstawionym filmikiem z mzx to niebo a ziemia z plusem dla mzx. Dlaczego mówię o bcs-ie? widziałem obraz z niej w monitoringu, widziałem też samsunga (analog,600zł) i jest równy lub gorszy od kamery analogowej z allegro za 89 zł którą mam obecnie. Co lepsze ten samsung nawet nie miał IR.
    jpl
    Level 34  
    wonsowaty wrote:
    To jakaś nowa firma na polskim rynku, może warto im dać szansę

Teraz każdy może założyć firmę i sprzedawać najtańszy chłam w niskich cenach - pięknie go opisując oraz porobić zdjęcia.
    Nie usprawiedliwiaj firmy tym że powstawała i tak przez przypadek wybrała najtańszego dostawcę z którym profesjonalizm nie ma nic wspólnego....
    To jest CCTV, te urządzenia często strzegą twojego mienia i zdrowia. Jeżeli ktoś twierdzi że jest profesjonalistą i poleca ten pseudo sprzęt do zabezpieczeń - to ten ktoś nie ma dobrych zamiarów albo chce cię "wkopać"

Tak dla ciekawskich, jeden z spisów na największym światowym forum CCTV o tej firmie ;)
    http://www.cctvforum.com/viewtopic.php?f=3&t=29011

wachman77 wrote:
    Zamówiłem rejestrator flex-420 i kamerę apti 13v2-36,

Wpadłeś z deszczu pod rynnę...

Jak przyjdą kamery sprawdź czy kamera trzyma ostrość na całym zakresie obrazu - bardzo często w tych kamerach zdarza się że np połowa obrazu jest rozmyta... przecież płacisz za 1,3MP a nie za 0,7MP.
    Jak będzie rejestrator, sprawdź czy działa nagrywanie z detekcji ruchu oraz poprawne odtwarzanie.
    wonsowaty
    Level 9  
    jpl wrote:
    wonsowaty wrote:
    To jakaś nowa firma na polskim rynku, może warto im dać szansę

Teraz każdy może założyć firmę i sprzedawać najtańszy chłam w niskich cenach - pięknie go opisując oraz porobić zdjęcia.
    Nie usprawiedliwiaj firmy tym że powstawała i tak przez przypadek wybrała najtańszego dostawcę z którym profesjonalizm nie ma nic wspólnego....
    To jest CCTV, te urządzenia często strzegą twojego mienia i zdrowia. Jeżeli ktoś twierdzi że jest profesjonalistą i poleca ten pseudo sprzęt do zabezpieczeń - to ten ktoś nie ma dobrych zamiarów albo chce cię "wkopać"

Myślę że jesteś uprzedzony, a takie same wpisy można znaleźć też na temat samsunga, bcs i hikvision a jednak, ta firma MZX Global ma trochę kupujących i pochlebnie się wypowiadają. Myślę że wezmę na start jedną kamerkę i przetestuje, najwyżej jak nie będzie mi pasować to zwrócę. Po za tym Hikvision to też chiński chłam tylko 8 razy droższy.

Widziałem podobne kamery w innych popularnych sklepach jak napad i eltrox i szczerze mówiąc oni naliczają znacznie większe ceny, a kamery niczym się nie różnią. Wszystkie opcje są takie same, tak samo specyfikacja techniczna.

Chyba że możesz mi polecić coś sprawdzonego w niższej cenie.
    wachman77
    Level 11  
    Podłączyłem rejestrator lecz mam problem: nie widzi on kamery.
    wonsowaty
    Level 9  
    Sprawdź czy pierwsze trzy cyfry IP twoich kamer się zgadzają z twoją siecią. Jak masz np. Gateway twojej sieci to 192.168.1.1 to adres kamer IP musi się zaczynać od 192.168.1. Ja zakupiłem megavalue w MZX i czekam na kuriera.
    wachman77
    Level 11  
    Nic ciekawego nie wymyśliłem. Mam kamerę w sieci lan i mam podgląd z niej ale rejestrator ciągle jej nie widzi. Przekierowałem porty w routerze ale ciągle nic.
    Adresy to:
    rej: 192.168.1.100
    rou: 192.168.1.1
    kam:192.168.1.168

Nie wiem co jeszcze można zrobić. Pewnie coś w rejestratorze ale to za wysokie progi dla mnie.
    jpl
    Level 34  
    Rejestrator powinien mieć funkcje wyszukiwania kamer podłączonych do sieci wewnętrznej... Uruchom ta opcje. Jak znajdzie kamerę to spróbuj ja.dodać, oczywiście wpisz poprawne hasło. Ja nie działa to dzwoń do.firmy Delta, niech pomogą
    wachman77
    Level 11  
    Ma taką funkcję i znajduje kamerę ale po znalezieniu ciągle brak obrazu.
    wachman77
    Level 11  
    Doszedłem o co chodzi: trzeba wejść w "details" i wpisać hasło. Zmyliło mnie bo na stronie gdzie znajduje się wyszukiwanie kamer też jest miejsce na login i hasło.

Obraz z kamery jest OK, z 15 metrów (3,6mm) można przeczytać nr rej samochodu więc jest dobrze.