Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TERMETmini VS DE DIETRICH baxi - Wybór kotła do kawalerki w bloku z 2001

Jargo77 20 Sep 2015 23:23 2886 6
Buderus
    Jargo77
    Level 8  
    Proszę o pomoc w wyborze kotła gazowego.
    Mam mieszkanie 37m2 kawalerkę i moj 14-letni kocioł C&M Nectra Ecco wyzionął ducha (prawdopodobnie sterowanie-elektronika).
    Chcę kupić kocioł dwu funkcyjny z zamkniętą komorną spalania standard (nie kondensacyjny) a mieszkam na parterze w 4 piętrowym bloku. Planuje kupić coś ekonomicznego ale solidnego. Nie potrzebuje zasobnika. Zależy mi też na kupnie w miarę nowego modelu i od firmy która nie zwinie się za rok czy dwa.
    Mój wybór po lekturze kilku wątków padł na dwa piece (Immergas Eolo Star 24 3 E - wypadł z konkurencji na ostatniej prostej) które podaje:

1. TERMET MINITERM ELEGANCE TURBO co 2-funkcyjny GCO-DP-21-13 24/24 kW
    2. de dietrich BAXI MAINFOUR 18 F z zamkniętą komorą spalania

Pierwszy ma funkcja łagodnego zapłonu; zespół gazowy z płynną regulacją mocy, wymiennik ciepła na szybkozłączach, 3-letni okres gwarancji

Drugi ma wymiennik ciepła pokryty powłoką aluminiowo-krzemową, Palnik modulujący w zakresie 9,3-18,0 kW, Układ zabezpieczający pompę przed zakleszczeniem.

Instalator poleca mi dwójkę. Twierdzi też że zamiast kupować ok 12metrów rury 80 do komina mogę zamontować piec z zamkniętą komorą w łazience obok kuchni ale by tylko spaliny szły w dotychczasowy komin a powietrze brał z łazienki (kuchnie mam otwartą i mam dziurę w ścianie którą chciałbym zamurować docelowo)

Proszę o opinie czy na tak niedużym mieszkaniu można mieć piec z zamkniętą komorą w łazience bez rury w kominie dodatkowej (oszczędność ok 12m rury i montażu), no i co na ważniejsze który piec waszym zdaniem jest lepszy dla mnie. Pełny opis obu pieców tu:

TERMET MINITERM ELEGANCE TURBO co 2-funkcyjny GCO-DP-21-13 24/24 kW
    moc kotła 7-21 kW;
    bardzo małe gabaryty urządzenia – zaledwie 700 mm wysokości, 360 mm szerokości i 300 mm głębokości;
    elektroniczny zapłon z jonizacyjną kontrolą płomienia;
    nowoczesny i przejrzysty panel sterowania wyposażony w wyświetlacz pokazujący wszystkie funkcje kotła jak: temperatura, ciśnienie, aktualny stan pracy kotła, kody błędów, nastawione parametry pracy;
    funkcja łagodnego zapłonu;
    zespół gazowy z płynną regulacją mocy
    stała temperatura wody użytkowej;
    nowej generacji bitermiczny wymiennik ciepła wykonany z miedzi, montowany na szybkozłączach;
    bardzo łatwy dostęp do wszystkich podzespołów;
    funkcja przeciw blokowaniu się pompy;
    funkcja antyzamarzaniowa;
    funkcja przeciw odkładaniu się kamienia na wymienniku głównym;
    funkcja regulacji pogodowej (w przypadku podłączenia czujki zewnętrznej);
    kompletny system zabezpieczeń;
    wysoki stopień ochrony IP 44 pozwala na stosowanie kotła w małych łazienkach, w pobliżu wanny lub brodzika natryskowego;
    dostosowane do każdego rodzaju gazu;
    3-letni okres gwarancji (zgodnie z warunkami zawartymi w Książce Gwarancyjnej).

BAXI MAINFOUR 18 F DE DIETRICH z zamkniętą komorą spalania, 2-funkcyjny, naścienny kocioł gazowy:
    - Kocioł przystosowany do pracy z gazem ziemnym GZ-50, oraz płynnym Propan (kategoria II2E3P)
    - Zminimalizowane wymiary - 730x400x299 mm
    - Szybki, miedziany wymiennik ciepła typu bi-thermic pokryty powłoką aluminiowo-krzemową
    - Pełna homologacja odprowadzania spalin C12x , C32x , C42x , C52
    - Palnik modulujący w zakresie 9,3-18,0 kW
    - Zapłon elektroniczny i jonizacyjna kontrola płomienia
    - Elektroniczny pomiar ciśnienia
    - Elektroniczna konsola sterownicza z wyświetlaczem cyfrowym i siedmioma przyciskami funkcyjnymi
    - Pełny dostęp do kanału informacyjnego o parametrach pracy kotła
    - Pełny dostęp do kanału diagnostycznego
    - Układ ochrony przed zamrożeniem
    - Układ zabezpieczający pompę przed zakleszczeniem
    - Układ kontroli osadzania się kamienia kotłowego
    - Opcjonalnie dostępny czujnik pogodowy
    - Podwyższona klasa ochrony przeciw porażeniowej IP5XD
  • Buderus
  • Helpful post
    mipper
    Level 11  
    Kotły podobne, Baxi troche lepszej jakosci.
    Poszukaj Dedietrich MS 24 MI FF to to samo co BAXI MAINFOUR może bedzie tańsze.
    Ewentualnie Junkers Ceraclassa jeżeli chcesz mieć płatną gwarancje na 3,4 i 5 rok.
  • Buderus
    Jargo77
    Level 8  
    dziękuje za radę.

Junkers to już marka i to widać w cenie - około +400zł (nie mówię o dopłacie za gwarancję ale za sam piec). Podobne warunki gwarancyjne ma De Dietrich ale trzeba co roku serwisować u nich za ok 200zł więc za 5 lat ma się pół pieca z samego kosztu serwisu =)

Ten MS 24 FF to model Zena - ma dodatkowe elementy wyposażenia które nie za bardzo wiem do czego służą (sic) ale widze też że ma większą moc: palnik modulujący w zakresie 10,6 - 24 kW, - a mi to do niczego nie potrzebne w kawalerce a nawet może zaszkodzić (z tego co wyczytałem).

Niestety jak b. wiele osób staram się poszerzyć swoją nikłą wiedzę w danym zakresie i czasami wydaje mi się że wiem już bardzo dużo jak dokonam w końcu wyboru (przynajmniej dopóki nie zobaczę wnętrza pieca i wtedy znów wiem że nic nie wiem ;)

sprawdzam jeszcze kontakt z serwisem i ceny przeglądów w przypadku baxiego i termetu.

Dziękuje za wszelkie opinie i rady
    GETomek
    Level 16  
    Kawalerka i 10 kw mocy minimalnej .. to juz nie te czasy, szkoda nerwów.
    Jargo77
    Level 8  
    GETomek: nie za bardzo rozumiem, mógłbyś rozwinąć myśl ?
  • Helpful post
    mipper
    Level 11  
    Jargo77 wrote:
    dziękuje za radę.

Junkers to już marka i to widać w cenie - około +400zł (nie mówię o dopłacie za gwarancję ale za sam piec). Podobne warunki gwarancyjne ma De Dietrich ale trzeba co roku serwisować u nich za ok 200zł więc za 5 lat ma się pół pieca z samego kosztu serwisu =)

Ten MS 24 FF to model Zena - ma dodatkowe elementy wyposażenia które nie za bardzo wiem do czego służą (sic) ale widze też że ma większą moc: palnik modulujący w zakresie 10,6 - 24 kW, - a mi to do niczego nie potrzebne w kawalerce a nawet może zaszkodzić (z tego co wyczytałem).

Niestety jak b. wiele osób staram się poszerzyć swoją nikłą wiedzę w danym zakresie i czasami wydaje mi się że wiem już bardzo dużo jak dokonam w końcu wyboru (przynajmniej dopóki nie zobaczę wnętrza pieca i wtedy znów wiem że nic nie wiem ;)

sprawdzam jeszcze kontakt z serwisem i ceny przeglądów w przypadku baxiego i termetu.

Dziękuje za wszelkie opinie i rady

De Dietrich na kotły Atmosferyczne daje dwa lata gwarancji pod warunkiem zrobienia płatnego przegladu do roku czasu od pierwszego uruchomienia( mozna się spoźnić miesiąc, gwarancje do 5 lat jest tylko na wymienniki kotłów kondesacyjnych i zasobniki cwu.
    W termecie kotły wyprodukowane po 26 wrzesnia 2015 mają 2lata gwarancji bez przegladu po roku i nie muszą mieć pierwszego uruchomienia.

Zena i Mainfour to to samo - różnią się praktycznie obudową i tym że do Mainfour można podłączyć pogodówke.
    Moc można obniżyć tym się nie martw
    Ceny
    serwo66
    Level 25  
    Podziel się wiedzą jak w atmosferyku Termeta zejść z mocą min. poniżej 7 kW, ja nie znam takiego sposobu a chętnie nauczę się czegoś nowego.