Inspiracją dla tego projektu był zegar zaprezentowany przez kolegę bruno4. Postanowiłem zaprojektować zegar od podstaw ponieważ oryginalnie prezentowana konstrukcja nie udostępniała kodu źródłowego a ja chciałem kilka dodatkowych funkcji. Projektując swój zegar chciałem aby była to konstrukcja bardzo prosta zarówno w budowie jak i uruchamianiu. Myślę, że udało się to osiągnąć: zaprojektowane PCB są jednowarstwowe więc łatwo je wykonać nawet w domowych warunkach. Zegar wykorzystuje jedynie trzy układy scalone oraz niewielką liczbę elementów dyskretnych.
Funkcje
* zegar czasu rzeczywistego z podtrzymaniem bateryjnym
* buzzer
* ustawianie czasu za pomocą przycisków lub UART
* złącze rozszerzeń (UART, IRQ, GPIO, +5V)
* fotorezystor do oceny natężenia oświetlenia
* opcjonalna synchronizacja DCF77
Konstrukcja
Konstrukcja wykorzystuje procesor ATmega8, który oprócz sterownia lampami, realizuje funkcje przetwornicy DC-DC oraz zegara RTC. Multipleksowanie lamp LC-531 zrealizowane jest poprzez sterowane anodami lamp (włączanie lampy) za pomocą tranzystorów MPSA42/MPSW92 oraz sterowanie katodami za pomocą układu 74141 (włączenie konkretnej cyfry). Neonówka, która jest sekundnikiem, jest sterowana poprzez programowy PWM - rozjaśnia się i gaśnie co sekundę.
Do utrzymania czasu wykorzystałem TIMER2 procesora ATmega, który działa w trybie asynchronicznym - jest taktowany z rezonatora kwarcowego 32,768kHz. Sam procesor działa na wewnętrznym oscylatorze RC. W przypadku odłączenia zasilania, co wykrywane jest za pomocą komparatora w procesorze, przetwornica oraz nieużywane peryferia zostają wyłączone aż do momentu przywrócenia zasilania. W konstrukcji jest przewidziana możliwość sterowania jasnością lamp w zależności od natężenia oświetlenia w pomieszczeniu - funkcja działa, ale osobiście nie korzystam z niej.
Na dodatkowym złączu wyprowadzony jest UART, przerwanie, 2 GPIO oraz zasilanie. W tej chwili UART jest wykorzystany do wyświetlania logów oraz ustawiania zegara. Opcjonalnie do złącza można podłączyć odbiornik DCF77. Osobiście testowałem odbiornik EB6180B1COB77K5A1 i ten dekoder. Generalnie synchronizacja działa, ale wymaga dobrego umiejscowienia anteny oraz cierpliwości.
Obudowa
Obudowa została wykonana ze szkła akrylowego. Rysunek został narysowany w inkscape i wycięty na obrabiarce numerycznej. Ponieważ chciałem czarną obudowę a dostałem przeźroczystą zdecydowałem się pokryć ją czarną matową farbą w sprayu. Generalnie nie był to najlepszy pomysł bo obudowa mocno łapie kurz i ciężko się ją czyści.
Źródła
Pełna dokumentacja (schemat i pcb Cadsoft Eagle oraz kod źródłowy w C) znajduje się na github.
Schemat PCB zasilanie + procesor (PDF)
Schemat PCB lampy (PDF)
Wsad do procesora (.hex)

Cool? Ranking DIY