Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung RV510 - Nie włącza się, dioda świeci

bombardier89 25 Sep 2015 19:47 5529 41
  • #31
    sk1977

    IT specialist
    Na niektórych płytach można klipsem, ale lepiej - pewniej wylutować. Pamiętaj o odłączeniu zasilania i baterii cmos przez wylutowaniem kości i podłączeniu dopiero po wlutowaniu.
  • #33
    bombardier89
    Level 14  
    OK, popróbuję, na początek spróbuję wsadzić tego drugiego flasha w adapter na DIP i zaprogramować go niezależnie, jeśli uda się coś zrobić to podłączę się dopiero w PCB Samsunga.

    Panowie, dzięki za dotychczasową świetną robotę. Dam znać za parę chwil co udało mi się zrobić.

    Dodano po 2 [godziny] 4 [minuty]:

    Ech, jednak kupię programator i po weekendzie dam znać. Na Arduino nie jestem w stanie tego sensownie podpiąć - kosmiczna ilość kabli + ciągle wypadające haczyki z pamięci, generalnie tragikomedia.
  • #34
    bombardier89
    Level 14  
    Odwieżam wątek.

    Kupiłem programator, wrzuciłem na Flasha wsada, którego @sk1977 podesłał wyżej.

    Laptop się włącza, jeżeli któreś z trzech układów pod radiatorem się nagrzeje włącza się wiatrak, jednakże nadal brak obrazu.
    Bardzo, naprawdę bardzo grzeją się dwa układy (cewki?) znajdujące się w okolicach złącza baterii.

    Rozumiem, że to nie jest typowy symptom? Czy to może być winą tego, że efekt jest taki jak powyższy?

    Mam trochę innych laptopów na części, z tym że z początku lat 2000 - czy coś na "przekłądkę" może się nadać?

    Samsung RV510 - Nie włącza się, dioda świeci
  • #36
    bombardier89
    Level 14  
    Którą, z BIOS-em?

    Dodano po 1 [minuty]:

    Dodam, że jak flashowałem kość, wylutowałem ją wcześniej z laptopa.
  • #38
    bombardier89
    Level 14  
    Ma ktoś z Was jakieś pomysły na mój przypadek?
  • #39
    sk1977

    IT specialist
    Sprawdź też inne biosy. Jak masz kartę diagnostyczną - podłącz i sprawdź na czym się wywala.
  • #40
    lisek
    Service technician RTV
    Quote:
    Wymieniłem pamięć z BIOS-em, wsad który tam został wrzucony nazywa się dokładnie tak jak nazwa płyty, z rozszerzeniem .bin.

    Płyta włącza się i wyłącza poprawnie, LED zmieniają się jak powinny.
    Niestety, jest czarny ekran.
    Na matrycy brak podświetlenia i zero reakcji, na monitorze to samo.

    Monitor nie przełącza się w żaden tryb, jest ciągle w standby.



    Pisałem
    Quote:
    Tak z doświadczenia na tej platformie najczęściej padają : GPU disc., Bios, South

    ... i coś o "dmuchnięciu"
  • #41
    bombardier89
    Level 14  
    Dmuchnięcie nic nie dało. Układy ze zdjęcia wyżej nadal się masakrycznie grzeją, ciągle jest czarny ekran.
  • #42
    lisek
    Service technician RTV
    Skoro dopiero teraz napisałes info. o
    Quote:
    naprawdę bardzo grzeją się dwa układy (cewki?) znajdujące się w okolicach złącza baterii.


    W ręce SM od Scala-15L Rev 1.1 MP. (BA41-1377A) BA92-07045A
    - KBC MEC1308 oraz HM55
    - popatrz gdzie owe grzejące się mocno"układy" są
    - możesz dać lepsze foto. tego miejsca z opisem tych poniżej dwóch ukłądów na lewo od podstawki

    i jakieś pomiary dokonać!?


    ______________
    SCALA-15L
    MP1.0 BA41-01378A GCE
    MP1.1 BA41-01377A NY
    BA92-07046A