Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wykrywacz metali Garrett 250 Ace / słychać pisk, nie włącza się

garrett250ace 23 Wrz 2015 01:40 2667 11
  • #1 23 Wrz 2015 01:40
    garrett250ace
    Poziom 5  

    Witam serdecznie, pokrótce opisze zaistniały problem z wykrywaczem metali Garrett Ace 250. Pożyczyłem go w ramach przysługi dwóm kolesiom którzy prawdopodobnie chodzili nim w deszcz i podejrzewam że mógł przemoknąć. Kiedy go oddali przy włączeniu słychać było tylko pisk o niskiej częstotliwości,brak reakcji na metale, wykrywacz się nie włączał ani nie chciał przestać piszczeć do momentu wyjęcia baterii. Zaniosłem go do domu i rozkręciłem do samej płytki wziąłem suszarkę i zacząłem suszyć. O dziwo włączył się wyświetlacz i wykrywacz zaczął działać prawidłowo więc go złożyłem, następnego dnia sprawdziłem rano czy działa i zaniosłem do garażu. Po kilku dniach gdy chciałem go włączyć problem się powtórzył, wiec ponownie go rozkręciłem lekko podsuszyłem i znów działał. Problem cały czas się powtarza: rozkręcam, suszę, działa, już po paru godzinach po naciśnięciu przyciska POWER słychać pisk po czym włącza się z znacznym opóźnieniem a następnego dnia po włączeniu słychać już tylko ten pisk o niskiej częstotliwości który w zasadzie towarzyszy nawet gdy wykrywacz się włączy . Czy ktoś wie co można z tym zrobić ?[/b]

    2 11
  • #2 23 Wrz 2015 12:08
    garrett250ace
    Poziom 5  

    Zauważyłem że pisk znika po odłączeniu cewki, nie wiem czy to może mieć jakieś znaczenie.

    0
  • #3 23 Wrz 2015 12:32
    Grzegorz740
    Poziom 29  

    Witam.

    Pisk znika przy odłączeniu , której cewki? Może cewka ma zwarcie?

    Czy robiłeś jakieś pomiary multimetrem.

    0
  • #4 23 Wrz 2015 13:03
    garrett250ace
    Poziom 5  

    Po odłączeniu tej cewki okrągłej tego "talerza". Jednak pisk ten w zasadzie towarzyszy i z tego co pamiętam towarzyszył zawsze nawet gdy wykrywacz działał prawidłowo martwi mnie to iż wykrywacz się nie włącza jeśli wcześniej nie podsuszę płytki(tej gdzie wyświetlacz itp.) właśnie jest w trakcie kolejnego suszenia bo nie chciał się włączyć nawet po 10 min od naciśnięcia przycisku POWER, wystarczyło trochę podsuszyć i działa idealnie ale co z tego jak go wyłączę to jutro się już nie włączy. Dlatego próbuje go teraz dobrze osuszyć z nadzieją że to coś zmieni. A co do pomiaru multimetrem to nie posiadam tego urządzenia.

    1
  • #5 23 Wrz 2015 13:42
    Nori2
    Poziom 15  

    Objawy o których piszesz, mogą być efektem zalania płytki, ale nim kolejny raz będziesz ją suszył sprawdź zasilanie.
    Takie efekty mogą powodować niskiej jakości częściowo rozładowane baterie.
    Zmień je na nowe (dobrej jakości).

    0
  • Pomocny post
    #6 24 Wrz 2015 02:34
    HD-VIDEO
    Poziom 38  

    Nic tam nie mierzyć tylko umyć płytkę IPA od strony układów i wysuszyć bo niedługo nic nie będzie działało.
    Powinno/trzeba też przemyć od strony przycisków bo tamtędy dostała się wilgoć, która przywiera wiele przycisków naraz co uniemożliwia włączanie się.

    Uważać na wyświetlacz bo można go uszkodzić

    0
  • #7 24 Wrz 2015 21:56
    garrett250ace
    Poziom 5  

    Przesyłam film aby lepiej zobrazować to co wcześniej napisałem:

    https://www.youtube.com/watch?v=e4Pi_-NJl5c&feature=youtu.be

    Dodano po 4 [godziny] 5 [minuty]:

    Umyłem płytkę tym cleanerem IPA i nic nie dało co mogę jeszcze zrobić ? to już tak się z nim dzieje od trzech tygodni. Proszę o jakieś wskazówki !

    0
  • Pomocny post
    #8 24 Wrz 2015 23:15
    HD-VIDEO
    Poziom 38  

    Delikatnie podnieść tą folie z membranami przycisków i umyć; wilgoć dalej tam jest pod przyciskami

    0
  • #9 24 Wrz 2015 23:50
    garrett250ace
    Poziom 5  

    Ok umyć to patyczkami do uszu zamoczonym w IPA ? I później wysuszyć czy odstawić na jakiś czas ?

    0
  • Pomocny post
    #10 26 Wrz 2015 01:50
    HD-VIDEO
    Poziom 38  

    Po umyciu odrazy powinno działać; dalej uważam, że przyczyną jest pozostająca wilgoć pod przyciskami.

    0
  • #11 10 Lis 2015 10:46
    garrett250ace
    Poziom 5  

    Kilkukrotne umycie płynem IPA zupełnie rozwiązało problem, Dziękuję, w szczególności HD-VIDEO . Odpisuję teraz bo chciałem poczekać by upewnić się że wykrywacz będzie działać po dłuższym nie włączaniu.

    0
  • #12 18 Wrz 2016 21:04
    reksio10
    Poziom 2  

    Witam!
    Nie chciałem zakładać nowego wątku ponieważ mam ten sam problem. Postąpiłem jak koledzy opisali powyżej jednak po jakimś czasie problem powraca. Moje pytanie brzmi czy można umyć całą płytkę wraz z wyświetlaczem w myjce ultradźwiękowej z płynem IPA. Wiem, że dokładniej oczyści wszelkie zanieczyszczenia ale obawiam się o wyświetlacz.
    Pozdrawiam

    0