Witam
Wiem, że po czasie ale może się przyda innym. Miałem podobny problem ze zmywarką SGI59T15EU, przy czym kranik zapalał się w trakcie zmywania i zmywarka zatrzymywała się, po otwarciu i zamknięciu drzwi program ruszał dalej, ale jakość zmywania był coraz gorszy, aż wreszcie doszło do tego, że na naczyniach pozostawał osad z kamienia. wymieniłem wszystkie zawory z aquastop włącznie, wyczyściłem hydrostat, wymieniłem mikroprzełączniki hydrostatu (były przegrzane i miały kłopot ze stykiem), wyczyściłem pompy i turbinę i żadnej poprawy. Postanowiłem prześledzić cały program z rozebraną zmywarką aby zobaczyć co tam "ona wyprawia" i zauważyłem, że w pewnym momencie zmywarka wypompowuje wodę jednocześnie ją pobiera (co doskonale wypłukało wodę z solą i detergentem-osad na naczyniach) i po około 2 minutach zmywarka staje i zapala się kontrolka kranika, otwarcie i zamknięcie drzwi pozwalało na kontynuację programu, ale już czystą i twardą wodą.
Teraz tochę zasady działania hydrostatu: hydrostat posiada 3 punkty kontrolne, 1 odpowiedzialny za przekroczenie poziomu wody w zmywarce (pływak), 2 odpowiedzialny za wyciek ze zmywarki i pojawienie się wody na dnie zmywarki (styropianowy pływak na dnie i czerwony popychacz) oraz 3 odpowiedzialny za napełnianie zmywarki (membrana z popychaczem), 1 i 2 realizowane są na wspólnym mikroprzełączniku, a 3 posiada osobny mikroprzełącznik. Byłem przekonany, że membrana działa podobnie jak w pralkacch, rośnie poziom wody i wraz z nim wzrasta ciśnienie w komorze membrany i wypycha dźwignię= nic bardziej mylnego.
Zasada jest taka, fartuch wodny posiada 3 komory, 1 wypompowania wody tworzy "syfon", 2 napełniania zbiornika z solą i 3 napełniania zmywarki, po uruchomieniu programu fartuch jest napełniamy i po napełnieniu woda przelewa się górą spadając kanałem przez hydrostat do zmywarki. Właśnie ta spadająca woda tworzy ciśnienie, które powinno wypchać membranę i dać sygnał zmywarce "fartuch pełen", następnie zatrzymane jest pobieranie wody, a z fartucha spływa cała potrzebna woda do pracy zmywarki.
Reasumując nie zawsze wystarczy czyszczenie hydrostatu, to delikatne urządzenie i czasami trzeba je wymienić na nowe, ja tak zrobiłem i po zamontowaniu nowego hydrostatu zmywarka dostała nowe życie.
Pozdrawiam Leszek