Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Citroen zx 1.4 '97 - pytanie o wybierak zmiany biegów

siepak1 24 Sep 2015 01:16 2754 18
    siepak1
    Level 15  
    Witam jutro jadę kupić silnik do mojego zx-a ten co mam teraz już się kończy.Znalazłem ciekawą ofertę silnika wraz ze skrzynią biegów od peugeota 306 1.4. Wszystko ładnie pięknie tylko jest jeden problem ,mianowicie skrzynia biegów która jest przy silniku peugeota ma 2 wybieraki biegów,a moja skrzynia którą mam obecnie zamontowaną tylko 1 wybierak.Zauważyłem że drążek zmiany biegów który obecnie mam zamontowany nie będzie pasował do nowego zespołu napędowego.Orientuję się ktoś czy drążek zmiany biegów na 2 wybieraki da się normalnie zamontować do zx-a? ,i najważniejsze potrzebuję fotki,cokolwiek "podłączenia drążka zmiany biegów ze skrzynią pod maską"
    Upraszczając potrzebuję instrukcję jak to wszystko ma być tam podłączone (mile widziane fotki jak to wygląda u was) dziękuję.
    pepe150
    Level 36  
    Nie da się.
    Robisz tak ze kupujesz silnik i zakładasz swoja skrzynię, albo szukasz innego zestawu.
    Tam stosowali chyba aż 3 rodzaje sterowania skrzyni w 1.4
    Anonymous
    Anonymous  
    siepak1
    Level 15  
    georgesgr wrote:
    Ten drugi pochodzi z 306 serii 2.
    Pozdrawiam,
    Rozumiem w takim razie że nie ma technicznej możliwości podłączenia tego wybieraka i skrzyni z moją budą(zx-em)?zx,xsara,peugeot 306 to przecież ta sama płyta podłogowa?Oczywiści w grę wchodziła by też zmiana całej gałki od biegów z wnętrza auta.

Dodano po 5 [minuty]:

georgesgr wrote:
    pepe150 wrote:
    Tam stosowali chyba aż 3 rodzaje sterowania skrzyni w 1.4

Skrzynia MA, stosowana z silnikami serii TU, w ZX miala zawsze taki sam system zmiany biegow i taki sam, jak 306 serii 1. Ten drugi pochodzi z 306 serii 2.
    Pozdrawiam,
    Mam do ciebie jedno pytanie kolego jeszcze powiedz mi w takim razie czy moja skrzynia biegów dokładnie model.20CB60 będzie pasowała do silnika z foto które wstawiłem?Moja skrzynia ma 1 wybierak biegów a ta z foto jak pisałem 2 wybieraki,teraz rodzi mnie się pytanie czy moja skrzynia będzie pasowała na śruby itd. do tego silnika z foto?Posiadam jeszcze 1 skrzynię biegów o oznaczeniu 2CB60 też na 1 wybierak.
    pepe150
    Level 36  
    TU3MC, TU3.2 czy TU3JP to te same bloki silnika tylko osprzęt inny.
    Będzie pasować - z tym że TU3JP jest to 306 serii 2.
    siepak1
    Level 15  
    Dzięki za odpowiedz, mam okazję kupić cały wybierak biegów od peugeota 306 anglik tylko czy to będzie pasować.?
    siepak1
    Level 15  
    Mam jeszcze 1 pytanie odnośnie silników,co prawda nie nabyłem jeszcze tego silnika z zdjęcia wyżej,na sobotę jestem umówiony, znalazłem natomiast jeszcze jedno ogłoszenie z silnikiem od peugeota 306, znów wszystko ładnie pięknie jednak jest różnica pomiędzy moim silnikiem a silnikiem od 306 z ogłoszenia, wstawię fotki mojego silnika i silnika którym też jestem zainteresowany.Jak widać na 1 rzut oka to różnica między silnikami to inny kolor pokrywy zaworów,oraz cewka zapłonowa w moim silniku jest a w silniku z ogłoszenia nie ma. Teraz pytanie czy silnik z jasną pokrywą zaworów da radę włożyć do mojego auta?? co by trzeba było zmienić ewentualnie żeby nowy silnik zagadał prawidłowo po przekręceniu kluczyka? Citroen zx 1.4 '97 - pytanie o wybierak zmiany biegów Citroen zx 1.4 '97 - pytanie o wybierak zmiany biegów
    pepe150
    Level 36  
    Nie wiem czy za późno, ale to jest ten sam silnik, tylko z inną cewką i z inną pokrywą zaworów.
    Która jak widać potrafi sobie rdzewieć, w porównaniu do starszych.

Jeżeli chodzi o cewkę, to wtyczka nie będzie pasować.
    Ten z 306 to jest już po 99 roku - miały taką pokrywę i z Peugeotów 206.
    siepak1
    Level 15  
    pepe150 wrote:
    Nie wiem czy za późno, ale to jest ten sam silnik, tylko z inną cewką i z inną pokrywą zaworów.
    Która jak widać potrafi sobie rdzewieć, w porównaniu do starszych.

Jeżeli chodzi o cewkę, to wtyczka nie będzie pasować.
    Ten z 306 to jest już po 99 roku - miały taką pokrywę i z Peugeotów 206.

Jeszcze nie jest za późno tego silnika z czarną pokrywą nie zakupiłem ponieważ po zdjęciu pokrywy zaworów miałem podejrzenie iż jest uszkodzona uszczelka pod głowicą ,sama marmolada kawa z mlekiem. Teraz moim kandydatem jest silnik z szarą pokrywą zaworów, silnik jest zamontowany jeszcze na aucie więc można się przejechać i w ogóle sprawdzić silnik.Czyli jak brać silnik z szarą pokrywą zaworów to tylko z wiązką elektryczną silnika i sterownikiem? czy sterownik zostawić swój?
    pepe150
    Level 36  
    Jaki masz wtrysk u siebie? Monowtrysk czy już Full-grupa (wtrysk na każdy cylinder)?

Bo jak będziesz brał ten "szary" to tam jest wtrysk na każdy cylinder, inna cewka.
    Zapomniałem o tym dodać.

Więc albo brać razem z instalacją, transponderem z kluczyka, komputerem itd, to cewka ta co na silniku zostaje.
    Albo z twojego silnika brać cewkę, osprzęt i zgrać do twojej instalacji.

Jeżeli chodzi o UPG to każdy silnik z rodziny TU musiał raz mieć wymienianą.
    Taka konstrukcja kanałów w tym silniku.
    siepak1
    Level 15  
    pepe150 wrote:
    Jaki masz wtrysk u siebie? Monowtrysk czy już Full-grupa (wtrysk na każdy cylinder)?
    Mam wtrysk na każdy cylinder mój silnik który obecnie mam w aucie to ten z foto poniżej Trochę nie zrozumiałem co napisałeś, czyli mogę włożyć szary silnik zamiast czarnego tylko muszę przerobić kostkę która daje prąd na cewkę? Citroen zx 1.4 '97 - pytanie o wybierak zmiany biegów

Dodano po 6 [minuty]:

Dodano po 34 [sekundy]:

pepe150
    Level 36  
    Czyli będziesz musiał przerobić wtyczkę na cewkę, albo wsadzić swoja cewkę.
    Ale według mnie zostawić ta cewkę co masz ;)

A reszta powinno wszystko podejść bez problemowo :)
    siepak1
    Level 15  
    Dobra czzyli jeszcze raz napiszę po swojemu a ty proszę napisz czy dobrze mówię.Cewkę z fotki powyżej mogę zamontować do szarego silnika w to miejsce które zaznaczyłem na foto i normalnie będzie wszystko działać z szarym silnikiem? Citroen zx 1.4 '97 - pytanie o wybierak zmiany biegów
    Anonymous
    Anonymous  
    siepak1
    Level 15  
    georgesgr wrote:
    Nie probuj wiec ich mieszac, bo najwyrazniejnie masz dostatecznej wiedzy
    Tutaj masz rację dlatego posiłkuję się forum.
    georgesgr wrote:
    lub zlecenie wymiany fachowcowi.
    Tak też chcę uczynić silnik będzie zakładał mi mechanik,lecz na mnie spoczywa znalezienie silnika na wymianę stąd też moje posty tutaj.Mojego silnika nie opłaca mi się remontować,uszczelka pod głowicą kończy się już wał na panewkach już (stuka) sam nie potrafię wykonać remontu silnika ,a mechanik chcę za remont spooro kasy.Stąd poszukiwania silnika.Jeszcze jedna rzecz przyszła mi na myśl jeżeli z (szarego) silnika wykorzystał bym sam słupek tzn. blok i głowicę i założył do niego cały osprzęt z mojego silnika tzn. kolektory, listę wtryskową, cewkę,lambdę itd.,?? ?

Dodano po 3 [godziny] 12 [minuty]:

Znalazłem kolejny silnik do mojego zx-a tym razem jest to silnik z xsary z czarną pokrywą zaworów z cewką zapłonową (klasyczną).Tylko znów jest pewna różnica mianowicie silnik ten nie posiada wspomagania kierownicy,w zamian za pompę wspomagania (na przodzie silnika) jest alternator,w moim silniku alternator mam na tyłach silnika a z przodu pompę wspomagania czy można przełożyć osprzęt z mojego silnika będzie pasować wszystko? do przekładki na pewno by była pompa wspomagania na przód silnika a alternator na tył silnika,napinacz (rolka paska) napędu pompy wspomagania oraz koło pasowe wału na pasek wielorowkowy taki co napędza pompę wspomagania
    Anonymous
    Anonymous  
    siepak1
    Level 15  
    Moje znaki w Vin 6,7,8 to M10
    Anonymous
    Anonymous  
    siepak1
    Level 15  
    Temat zamykam nie ma na tym forum życzliwych ludzi chcących naprawdę pomóc tylko same mądrale.......
    Moderated By Pawel wawa:

3.1.9. Nie obrażaj drugiej strony dyskusji. Uszanuj odmienne zdanie oraz inne opinie na forum.
    3.1.17. Nie wysyłaj pytań bardzo podstawowych, na które odpowiedzi można znaleźć w instrukcji obsługi lub ogólnie dostępnych źródłach. Nie prezentuj postawy, że mi się należy. Dbaj o poziom pytań i dyskusji. Dziękujemy.