Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wybór falownika Fronius Symo 5.0-3-M czy Platinum 5500 R3-S2

Exsilium 25 Sep 2015 14:10 6825 9
Relpol
    Exsilium
    Level 2  
    Planuję założenie na swój dom instalacji fotowoltaicznej, a raczej zlecenie tego instalatorowi w ramach Prosumenta. Złożyłem zapytanie ofertowe do 3 firm z czego 1 od razu odrzuciłem. Pozostałe dwie oferty są bardzo zbliżone do siebie zarówno cenowo jak i sprzętowo. Główną rzeczą która je różni to falownik.

Więc jaki falownik z tych dwóch byście polecali:

Fronius Symo 5.0-3-M http://www.fronius.com/cps/rde/xchg/SID-3A4C8...us_international/hs.xsl/83_30205_ENG_HTML.htm

Platinum 5500 R3-S2 http://www.sigsolargroup.de/files/flyerplatinum_en.pdf

na co zwrócić uwagę jeśli chodzi o inwertery?
  • Relpol
    Bobyx1968
    Level 16  
    Osobiście polecę Fronius-a gdyż Diehl zaprzestaje produkcji falowników a co za tym idzie ciężko będzie z ewentualnym serwisem naprawczym. Poza tym Platinum to konstrukcja mająca kilka lat więcej niż Fronius.
  • Relpol
    prose
    Level 35  
    Też polecam Fronius u mnie 2 sztuki od 3 lat pracują super zero awarii.
    pv1
    Level 16  
    Nie wiem jak ten Platinum ale Fronius Symo ma wbudowany serwer,WLAN/LAN do komunikacji z komputerem.Można do niego bezpośrednio podłączyć licznik zużycia energii i sterować nadmiarem energii przez wbudowany przekaźnik,posiada możliwość zdalnego redukowanie mocy(PM)-chwilowo w Polsce nie potrzebne ale kto wie.
    Bobyx1968
    Level 16  
    Niestety Platyna to stara konstrukcja i w niej bajerów nie uświadczycie. Może i dobrze, że Diehl wymiksował się z rynku.............
    prose
    Level 35  
    W dodatku Fronius można rozbudować wyposażając go w karty.
    wojbyl
    Level 11  
    prose wrote:
    W dodatku Fronius można rozbudować wyposażając go w karty.

Jeżeli chodzi o karty. Czy Fronius Symo ma zintegrowaną kartę datamenager 2.0. Z tego co czytam na stronach od lipca 2014 były w standardzie. Chodzi mi o podgląd online na FroniusSolar.web. Czy do Inwertera wystarczy dokupić licznik czy trzeba dodatkowo kupić kartę datamenager 2.0 ?
    Bobyx1968
    Level 16  
    Datamanager jest w wersji full. Wersja light jest go pozbawiona. Różnica w cenie nieznaczna więc nie ma sensu oszczędzać.
    witekem
    Level 20  
    Proponuję lepsze rozwiązanie - inwerter www.elektronix.pl
    sterowanie z komórki, smart grid, serwer www itp. za free.