Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Spawarka transformatorowa - wyzwalanie zabezpieczeń. Konsultacja schematu

turek-azja 26 Sep 2015 07:17 3549 9
NDN
    turek-azja
    Level 11  
    Witam,
    Przepraszam Kolegów za mój poprzedni niepoprawny temat i niefachowy język.
    Niemniej przedstawię sprawę jeszcze raz (z poprawionym schematem) z prośbą o konsultacje.
    Spawarka (z prostownikiem 12V) transformatorowa sprzed lat (pewnie kilkanaście), zasilanie oryg. 220V/380V. Moc jest nieznana ale sam transformator waży jakieś 30kg. Spawarka ma funkcje spawania regulowanym prądem ciągłym stałym oraz, po przełączainu, dwoma prądami naprzemiennymi (dwie nastawy wartości prądu i czasu). Napięcie jałowe ok 55V, przy wypięciu regulatora ok 90V. Wszystko to ładnie chodziło, nie wyzwalało zabezpieczeń i nie "przygaszało światła u sąsiadów"(nawet przy sklejeniu). Od jakiegoś czasu spawarka wyłącza bezpieczniki (nie za każdym razem)- przy włączaniu (z tym sobie poradziłem - soft startem), - przy zajarzaniu łuku, - przy sklejeniu elektrody. Próby przeprowadzałem przy zasilaniu 230V, bezpieczniki - automatyczny L20A (lokalizacja 1) - S B20(lokalizacja 2). Regulacja prądami i czasmi spawarki działa. Wiem, że może być wiele przyczyn takiego zachowania niemniej załączam schemat części bazowej (bez sterownika) celem konsultacji czy można coś poprawić żeby na dzisiejsze napięcia i zabezpieczenia ta spawareczka mogła działać dobrze. Na schemacie nie ma wszystkich oznaczeń i wartości - w razie potrzeb uzupełnie. Jeszcze nadmienię że jeśli nie już wyłączy bezpiecznika to przy sklejeniu elektrody obciąza się R1 (w formie grzałki spiralnej).
    Prosiłbym również o pomoc w rozeznaniu czy w tym schemacie jest układ ułatwiający zajarzanie łuku (i jeśli tak to może jak go polepszyć) oraz co się w nim tak prawdę dzieje w momencie sklejenia elektrody.
  • NDN
    Szybki Elektron
    Level 25  
    Szacuję, że przy wadze 30 kG , napięciu biegu jałowego 55V oraz możliwej pracy z regulatorem to nie jest już "spawareczka". Nawet mniejsze wagowo spawarki mają moc od 4 kW wzwyż. Bezpiecznik B20 to według mnie za mało. Nie proponuję Ci zmiany bezpiecznika na inny, bo to wymaga sprawdzenia skuteczności ochrony, przekrojów przewodów i wydzielenia obwodu, a więc pomocy fachowca. Jedyne, co możesz sprawdzić, to działanie spawarki w instalacji zabezpieczonej większym bezpiecznikiem.
    turek-azja wrote:
    Wszystko to ładnie chodziło, nie wyzwalało zabezpieczeń

Być może wyłącznik samoczynny nie działał należycie. Gdyby ktoś mnie zapytał, czy w tak zabezpieczonym obwodzie może pracować opisana spawarka, dpowiedziałbym - nie.
    turek-azja
    Level 11  
    Dzięki za odpowiedź. Oczywiście tak jak piszesz nie będę zmieniał u siebie zabezpieczeń ale mimo wszystko chcę doprowadzić tą spawrkę do prawidłowego i bezpiecznego działania bo: a) pewnie będzie ona działać u wujka który ma inne zabezpieczenia (inna moc przyłącza energetycznego), b) można założyć (z pewnym uproszczeniem), że spawanie nie będzie odbywać się na pełnej mocy.
    A przede wszystkim, pomijając powyższe chcę dokładnie zrozumieć jak spawarka ta działa w takim układzie (nieco inny niż omawiane na portalu).
    Dla poglądu dołączam kilka zdjęć spawarki bez sterownika.
    Spawarka transformatorowa - wyzwalanie zabezpieczeń. Konsultacja schematu Spawarka transformatorowa - wyzwalanie zabezpieczeń. Konsultacja schematu Spawarka transformatorowa - wyzwalanie zabezpieczeń. Konsultacja schematu Spawarka transformatorowa - wyzwalanie zabezpieczeń. Konsultacja schematu Spawarka transformatorowa - wyzwalanie zabezpieczeń. Konsultacja schematu
  • NDN
    turek-azja
    Level 11  
    Witam,
    Doszedłem ze spawarką do ładu. Mimo słów obaw spawarka pracuje (elektroda 3,2mm). Owszem, czasem wyzwoli bezpiecznik (typ S B20) przy sklejeniu elektrody. W związku z tym mam pytanie czy można zamontować w tym układzie jakieś proste zabezpieczenie przed przeciążeniem w trakcie sklejenia elektrody? Dodatkowo pytanie do ekspertów: jakie funkcje pełnią kondendensatory C1 i C4 na moim schemacie?
  • Helpful post
    Szybki Elektron
    Level 25  
    C1, C2 i C3 oraz dioda D3 łagodzą ostre piki powstające na skutek przerywania obwodu i sterowania fazowego, C4 - filtr wyjścia prostownika. Diody D4 i D5 są narysowane błędnie - odwrotnie.
    D1 + D2 + R1 część obwodu ułatwiająca zapłon i utrzymanie łuku przy nastawieniu małego natężenia prądu spawania.
    turek-azja
    Level 11  
    Dzięki za rzeczową odpowiedź.
    Pytanie - czy zwięszenie pojemności C1 może coś zmienić (poprawić/pogorszyć proces spawania)? Byłem przekonany, że dobrze narysowałem diody D4 i D5 ale teraz spradzę to jeszcze raz. A jeśli możesz mi powiedzieć, gdybym chciał dołożyć pakiet kondensatorów do ułatwienia zajarzania łuku, to czy mógłbym to w tym układzie zrobić (i w którym miejscu)?
    Jestem już po sprawdzeniu diód i nie chce być inaczej niż jest (multimetr na badanie diód, "czerwona" sonda na radiator wspólny z tyrystorem (trzecie wcześniejsze zdjęcie), "czarna" sonda na drugi biegun diody - wynik: kierunek przewodzenia). Chyba, że coś źle interpretuję.
    Szybki Elektron
    Level 25  
    Polaryzacja D4 i D5 nie jest zgodna z oznaczeniem wyjścia "- prostownika" i polaryzacją C4. Część multimetrów ma zmieniane bieguny przy pomiarze diod, rezystancji i napięcia. Sprawdź
    to.
    turek-azja wrote:
    czy zwięszenie pojemności C1 może coś zmienić (poprawić/pogorszyć proces spawania)?

Raczej pogorszy. Proponuję nie poprawiać fabryki. Mędrcy to zapewne sprawdzili. Pozdrawiam i życzę dobrych spawów.
    Nix
    Level 21  
    turek-azja wrote:
    ... gdybym chciał dołożyć pakiet kondensatorów do ułatwienia zajarzania łuku, to czy mógłbym to w tym układzie zrobić (i w którym miejscu)?

Zawsze można spróbować dołożyć baterię kondensatorów bezpośrednio na wyjściu spawarki( niektóre półautomaty spawalnicze mają taką baterię). Niekoniecznie znacznie to poprawi zajarzanie łuku, ale spróbować można - pojemność rzędu kilku-kilkunastu tyś. mikroF.
    turek-azja
    Level 11  
    Szybki Elektron wrote:
    Polaryzacja D4 i D5 nie jest zgodna z oznaczeniem wyjścia "- prostownika" i polaryzacją C4

No tak, umknęło mi to całkowicie; już sobie poprawiłem.
    Nix wrote:
    Zawsze można spróbować dołożyć baterię kondensatorów bezpośrednio na wyjściu spawarki

Spróbowałem podłączyć kondensatory wg schematu i jest lepiej z zajarzaniem choć nie wiem czy nie grzeje mi się bardziej opór R1 (krótka próba stąd niepewność).
    turek-azja
    Level 11  
    Zostawiłem układ kondenastorów tak jak na wcześniejszym schemacie, z tym że dodałem wyłącznik umożliwiający odłączenie tej gałęzi. Spawarka działa dobrze; dziekuję pomocnym Kolegom.